Δεν είναι επιστημονική φαντασία: Μικρά νησιωτικά κράτη θα «πνιγούν» στους ωκεανούς και οι χώρες της Μεσογείου θα δουν μεγάλες πόλεις τους να πλημμυρίζουν.

ΓΗ2

Μικρά νησιωτικά κράτη θα «πνιγούν» στους ωκεανούς και οι χώρες της Μεσογείου θα δουν μεγάλες πόλεις τους, μεταξύ των οποίων ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, να πλημμυρίζουν. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η πρόβλεψη του Climate Central στη βάση επιστημονικών μοντέλων για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας εάν επιτρέψουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη να αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ βιομηχανοποίησης επίπεδα.

Όσοι θεωρούν ότι αυτή είναι μία εξαιρετικά μακρινή προοπτική, θα πρέπει μάλλον να μάθουν ότι ο πλανήτης μας είναι ήδη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός σε σχέση με τα προ βιομηχανικής εποχής επίπεδα. Ακόμη και εάν οι εκπομπές ρύπων αρχίσουν να μειώνονται δραστικά και φτάσουν στο μηδέν έως το 2050 η θερμοκρασία του πλανήτη θα αγγίξει το όριο επιφυλακής των +1,5 βαθμών Κελσίου. Εάν ο στόχος του μηδενισμού τους δεν επιτευχθεί τότε το όριο των 3 βαθμών και τα σενάρια τρόμου, που το συνοδεύουν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα μέσα στη δεκαετία του 2070.

Οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας που συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη για τη Σύνοδο COP26 γνωρίζουν όλα τα παραπάνω, αλλά για να καταλήξουν σε συμφωνία χρειάστηκε να ρίξουν αρκετό νερό στο κρασί τους. Η κυριότερη έκπτωση στις δεσμεύσεις τους ήταν η αλλαγή της φράσης «σταδιακή κατάργηση» (phase out) σε «σταδιακή μείωση» (phase down) για τη χρήση του άνθρακα.

Οι ηγέτες δεν θορυβήθηκαν ούτε όταν είδαν τον Σάιμον Κόφε, υπουργό Εξωτερικών του Τουβαλού, να τους μιλάει μέσω βίντεοσκοπημένου μηνύματος με το νερό να καλύπτει τα πόδια του έως τα γόνατά του. Ήταν για αυτούς μάλλον ένα χαριτωμένο επικοινωνιακό τρικ.

Αλλά το Τουβαλού δεν γελάει. Βγάζει κραυγή αγωνίας. Γιατί σύμφωνα με τις εκθέσεις των επιστημόνων έως το τέλος του αιώνα θα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Οι 12.000 κάτοικοί του αναζητούν ήδη τρόπους φυγής σε χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία. Αυτοί το γνωρίζουν καλά, το ζουν στο πετσί τους. Η κλιματική κρίση δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι μία πραγματικότητα που τους απειλεί.

Πηγή

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News