Εμπαιγμός Πέτσα: “Τι σχέση έχουν οι πλημμύρες με τα καμένα;”

Πολιτικός αμοραλισμός είναι όταν από τη μια λες πως προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές και εν συνεχεία σπεύδεις να αποσυνδέσεις τα φυσικά φαινόμενα από τις δικές σου ευθύνες.

πλ

Τη Βόρεια Εύβοια επισκέφθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου λίγες μόλις ημέρες πριν τις εικόνες καταστροφής, διαπιστώνοντας -όπως είπε- ότι οι διαδικασίες κατασκευής των αντιδιαβρωτικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, προχωρούν.

Η κυρία του κυρίου Κεδίκογλου παίρνει αποφάσεις για το γραφείο του άντρα της; – Ποιος κάνει κουμάντο στο υπουργείο; Ο υπουργός ή η γυναίκα του;

Στη συνέχεια τι παραδέχθηκε ο υπουργός; Ότι οι μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων που θα γίνουν στη πολύπαθη περιοχή θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (!) κάτι που όπως είπε οφείλεται στην ύπαρξη ιδιωτικών δωρεών. Πράγμα που μάλιστα, το θεωρούμε και ευλογία, έναντι του δημοσίου, σε μια απόλυτη παραδοχή διαχρονικής παθογένειας στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

“Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας” είπε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κεδίκογλου και προσέθεσε ότι “όλες οι μελέτες εκπονήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ γιατί υπήρξαν ιδιωτικές δωρεές και έτσι μπορέσαμε να παρακάμψουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες του δημοσίου”.

Πράγματι, τα έργα θα γίνουν με “ανάδοχο αποκατάστασης” με τις ΔΕΗ και την εταιρεία EREN να είναι οι πρώτοι δύο ιδιώτες οι οποίοι και “υιοθετούν” τα αντιδιαβρωτικά έργα, με τοπικούς παράγοντες να αντιδρούν για τις αναθέσεις αλλά και για τις καθυστερήσεις. Τα έργα ακολουθούν τη μελέτη του δασαρχείου Λίμνης το οποίο όντας υποστελεχωμένο, καλύπτει αυτή τη στιγμή τις ανάγκες του, με εποχικούς υπαλλήλους.

Την ώρα λοιπόν που βλέπουμε τη καμένη Εύβοια να πνίγεται και ενώ περιμέναμε τις πρώτες επίσημες δηλώσεις της Πολιτείας, εμφανίζεται ο αναπληρωτής Υπουργών Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, για να μας πει πως οι πλημμύρες ουδεμία σχέση έχουν με τις φωτιές του καλοκαιριού, σε μια επίδειξη ωμού πολιτικού αμοραλισμού που έκανε και τον ίδιο τον Γιώργο Αυτιά να αντιδράσει.

Δείτε παρακάτω τα πλήρη πλάνα, με τους χειμάρρους να κλείνουν τις οδικές αρτηρίες προς τη παραλία:

 

Από την άλλη, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις τοπικών παραγόντων στο NEWS 24/7, η ένταση και η διάρκεια της βροχής δεν ήταν τόσο μεγάλη για να δικαιολογεί την έκταση των καταστροφών στις υποδομές. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πραγματικά τι θα γινόταν αν μιλούσαμε για εντονότερες βροχοπτώσεις, την ώρα που υποτίθεται πως το επιτελικό Κράτος θα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα έναντι των νέων φαινομένων, μιας και έχει θέσει -όπως υποστηρίζει- τη κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, ως βασική προτεραιότητα στην ατζέντα της πολιτικής του δράσης. Για τις τωρινές καταστροφές, είχε άλλωστε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του Αντισεισμικού Οργανισμού, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για στοχευμένες εργασίες έναντι του δυναμικού των διαβρώσεων.

Προφανώς, κανείς δε ξεχνά πως ζούμε μια ακόμα επανάληψη της ιστορίας, καθώς οι καταστροφικές κακοκαιρίες του ’20 σε Πολιτικά, Ψαχνά, Καστέλλα, ήρθαν μετά από μεγάλες φωτιές στην περιοχή, με τους κατοίκους να αφήνονται στη μοίρα τους και τα αντιπλημμυρικά να μην ολοκληρώνονται ποτέ. Και τώρα τι απαντά η Πολιτεία στους κατοίκους που λένε πως μέχρι και οι περιουσίες τους κατέληξαν στη θάλασσα; Πως δε πέθανε και κανείς. Γκρινιάζουν κιόλας από πάνω για κάποια έργα που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αγνώμονες.

Δυστυχώς όμως, μετά το ολοκαύτωμα, πάντοτε θα έρχεται ο κατακλυσμός. Διότι ο μόνος που δείχνει συνέπεια σε αυτόν τον τόπο, είναι η λεηλατημένη φύση.

Πηγή news247.gr/ Χρήστος Δεμέτης

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

fb1