Γιάννης Καλαβρής: “Η άνοιξη σκοτείνιασε…”

Γιάννης Καλαβρής

Το γεγονός της τραγωδίας των Τεμπών συγκλόνισε και εμένα, όπως και όλη την χώρα, ενώ ως πολύτεκνος πατέρας έβαλα τον εαυτό μου στη θέση εκείνων των γονιών που δυστυχώς σήμερα δεν μπορούν να σφίξουν στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, γιατί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τραγικών λαθών, εξαιτίας συμφερόντων αλλά και της κυβερνητικής ανικανότητας . Ακόμη και νοερά δεν μπορώ να ακουμπήσω ούτε στη σκέψη τον πόνο αυτών των γονιών που έχασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν .

Του Δικηγόρου Ιωάννη Καλαβρή

Η θλίψη μου ανείπωτη … τα συναισθήματα σε μορφή κλιμάκωσης… έμεινα αποσβολωμένος, δάκρυσα, ένιωσα θλίψη, αγανάκτηση και οργή… Σεβόμενος σιώπησα για μέρες.

Όμως, η πραγματικότητα είναι σκληρή και αμείλικτη και χρειάζεται αντιμετώπιση και αλήθεια.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ αυτή την τραγωδία και επιτακτική πια είναι η ανάγκη της απόδοσης των ευθυνών, χωρίς αυτές να μετατοπίζονται, αλλά ούτε και να χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακό παιχνίδι είτε για την απόκτηση είτε για τη διασφάλιση της εξουσίας ..
Τα ερωτήματα των πολιτών έναυσμα για συλλογισμό και δράση ..

Δυστυχώς, όμως, έχει ξεκινήσει μια γενικευμένη προσπάθεια καπηλείας και εκμετάλλευσης αυτής της ανείπωτης τραγωδίας . Παράλληλα, εξελίσσεται και μια τάση που στρέφει ιδίως τους νέους σε μια στείρα αντίδραση , αποχή από τις κάλπες, αποχή από την πολιτική και απαξίωση όλων . Αυτή είναι ουσιαστικά η κρίση του πολιτικού μας συστήματος που έχει λάβει διαστάσεις μετά την κρίση των μνημονίων και κάθε τόσο φουντώνει.

Σίγουρα υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες που δικαιολογημένα είτε γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, είτε συντηρούν τη γενικευμένη κρίση του πολιτικού συστήματος, όπως υπάρχουν και άλλες πολλές αιτίες για τη βαθιά αμφισβήτηση του υπάρχοντος πολιτικού περιβάλλοντος.

Ποια, όμως, θα μπορούσε  εν τέλει να είναι μια λογική και ψύχραιμη λύση ;

Αποτελεί λύση το γκρέμισμα κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας ; Αποτελεί λύση η παραδειγματική τιμωρία όλων των πολιτικών ; Αποτελεί λύση η αποχή όλων μας από κάθε εκλογική διαδικασία ; Αποτελεί λύση η αναρχία ;

Προφανώς και η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι αρνητική.

Ποια θα μπορούσε, όμως, να είναι μια κάποια απάντηση ;

Σίγουρα θα ήταν μια απάντηση, μια αντικειμενική , διακομματική και ενδελεχής απόδοση πολιτικών ευθυνών . Τι δεν έκανε, αν και όφειλε αντικειμενικά η ΝΔ , τι δεν έκανε αν και όφειλε  ο ΣΥΡΙΖΑ, τι δεν έκανε αν και όφειλε το ΠΑΣΟΚ . Τα συμπεράσματα αυτά μπορεί και πρέπει να είναι κοινά. Πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τις κομματικές παρωπίδες και να εντοπίσουμε τι έφταιξε πολιτικά και δεν είχαμε σιδηρόδρομο με ασφάλεια που στέρησε τη ζωή από 57 τουλάχιστον  συνανθρώπους μας, γιατί ας μην ξεχνάμε και την τραγική οδύνη των οικείων τους.

Μόνο εάν γίνει μια ειλικρινή έρευνα που θα οδηγήσει σε αντικειμενικά συμπεράσματα, στην οποία θα συμβάλλουν όλοι θα μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει . Η αντικειμενική δε καταγραφή των λαθών και των παραλείψεων θα λειτουργήσει καταπραϋντικά, καθώς η συνειδητοποίηση των λαθών είναι το πρώτο βήμα για να μην επαναληφθούν αυτά.

Παράλληλα , και αφού εντοπίσουμε τι έφταιξε για την απαράδεκτη κατάστασή μας, πρέπει να διατυπώσουμε προτάσεις για λύσεις. Φταίει το σύστημα προμηθειών ή φταίει η καθυστέρηση της Δικαιοσύνης, φταίει το πελατειακό κράτος ; Τι προτείνουμε ; Ποιος είναι ο προγραμματικός μας λόγος ; Ποιο είναι το όραμά μας με βάση τις πολιτικές μας θέσεις ;
Έτσι μόνο θα αρχίσουμε να αποκαθιστούμε την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος όταν μιλάμε στο δημόσιο λόγο με σοβαρότητα με αλληλοσεβασμό , επιχειρήματα αλλά και οράματα .

Παράλληλα, όμως, εξελίσσεται και μια δικαστική έρευνα. Αυτή την έρευνα πρέπει να την περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη, αλλά να είμαστε έτοιμοι και αυτήν να την αξιολογήσουμε και να την κρίνουμε , ως ενεργοί πολίτες . Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε, να ενημερώνουμε και να κρίνουμε διαρκώς .

Λογοδοσία, διαφάνεια και αρχές, νομίζω, μπορούν να μας βγάλουν από το τέλμα που βρισκόμαστε σήμερα.

Γιατί, όμως, γράφω αυτές τις γραμμές και αυτές τις σκέψεις ; Γιατί μόνο, όταν καταγράφω τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου, μπορώ να ξεπεράσω την απόλυτη θλίψη . Μπήκα σε μια πολιτική διαδικασία με όρεξη για αλλαγές και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μηδενίζει τα πάντα και να καπηλεύεται νεκρούς, το θεωρώ επιπλέον ηθικό μου χρέος.

Θεωρούσα και θεωρώ ότι η Δημοκρατία είναι η μόνη λύση και για να υπάρχει Δημοκρατία πρέπει να φτιάξουμε ξανά το ξεφτισμένο πολιτικό μας σύστημα. Φωνάζω από άκρη σε άκρη στην Εύβοια, ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι, δεν είναι όλα τα κόμματα ίδια και ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε.

Αισθάνομαι ότι τώρα είναι η ώρα να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε δύο πλευρές :
Πρώτα από όλα απέναντι στους κυβερνώντες, οι οποίοι παίζουν για άλλη μια φορά το δικό τους επικοινωνιακό παιχνίδι και προσπαθούν να μεταβολίσουν τη δικαιολογημένη οργή του κόσμου σε δικό τους πολιτικό κέρδος και ως άλλοι χαμαιλέοντες αλλάζουν στάση, ζητούν δήθεν συγγνώμες για όλους και όλα και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης .. και γιατί όχι άλλωστε ;  Εργαλειοποιούν πολιτικά το θάνατο ώστε να αποκομίσουν οφέλη. Σκοπός τους το συμφέρον τους και ο σκοπός αγιάζει ακόμα και τα άνομα μέσα. Είναι σαφές ότι πολύ θα τους βόλευε και θα τους εξυπηρετούσε μια αποχή των πολιτών την ώρα της κάλπης ή μια ψήφος διαμαρτυρίας σε μικρά κόμματα που δεν θα έχουν την τύχη να κυβερνήσουν . Θα τους βόλευε, καθώς η όποια αντισυστημική ψήφος θα μετρήσει υπέρ τους .

Δεύτερον θα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας σε όσους ονειρεύονται τη διάλυση της δημοκρατίας, την αναρχία ή άλλου τύπου ολοκληρωτικά καθεστώτα και διαλαλούν παντού ότι πρέπει να γκρεμίσουμε τα πάντα.

Όμως, η οργή δεν πρέπει να μεταβολιστεί σε καταστροφή!!

Η Ιστορία έχει αποδείξει, ότι η δύναμη της Δημοκρατίας είναι ανυπέρβλητη και αυτήν πρέπει να ενισχύσουμε αποτίοντας τουλάχιστον φόρο τιμής στα νιάτα που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη.

Ας είναι το διακύβευμά μας να απαιτήσουμε ειλικρινείς απαντήσεις, να εντοπίσουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας όπου και αν βρίσκονται, να αποδοθούν ευθύνες μόνο μέσω της συντεταγμένης Δικαιοσύνης και εν τέλει να δηλώσουμε ηχηρό παρόν στις κάλπες και να επιλέξουμε με την ψήφο μας ανθρώπους με νέα πολιτικά μυαλά, που θέλουν και μπορούν να διαχειριστούν την εξουσία με αρχές, ήθος και ηθική για το κοινό καλό .

Ας μην αφήσουμε την τραγωδία που μας έκλεψε την άνοιξη να μας στερήσει την ελπίδα .

*Ο Γιάννης Καλαβρής είναι δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Εύβοια