Γιάννης Καλαβρής: “Καταθέτεις το δικόγραφο σήμερα – Δικάζεις το έτος 2029”

Αληθινές ιστορίες απόγνωσης στα Ελληνικά Δικαστήρια

kalabrhs

Εν μέσω των διακοπών των Χριστουγέννων το γραφείο μας αναστατώθηκε προκειμένου να ετοιμαστεί σωστά μια ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής η οποία είχε κοινοποιηθεί σε εντολέα μας…

Του δικηγόρου Ιωάννη Καλαβρή

Υπό το φόβο των αυστηρών προθεσμιών κινητοποιηθήκαμε και πράγματι προλάβαμε έγκαιρα να καταθέσουμε το δικόγραφο μόλις σήμερα . Με μεγάλη μας όμως έκπληξη το Δικαστήριο μας έδωσε δικάσιμο για το Μάιο του έτους 2029 !

Όταν η συνεργάτης μας στην Αθήνα μας ενημέρωσε ότι η υπόθεση που με τόσο κόπο είχαμε ετοιμάσει για να υποστηρίξουμε τα δίκαια του πελάτη μας είχε προσδιοριστεί για το Μάιο του 2029 δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας , και συγχρόνως αισθανθήκαμε ότι όλος ο δικός μας ο κόπος εξανεμίστηκε, καθώς ακόμη και εάν όσα ετοιμάσαμε γίνουν δεκτά, ακόμη και εάν ο πελάτης μας έχει δίκιο , η απόφαση δεν θα εκδοθεί νωρίτερα από το έτος 2030 ! Δηλαδή τουλάχιστον μετά την πάροδο 7 ετών ! Μετά την πάροδο 7 ίσως και 8 ετών θα διαγνωστεί για πρώτη φορά με ασφάλεια η υπόθεσή του !

πραξη καταθεσης 2029 page 0001

Αυτή, όμως, είναι μια καθημερινότητα για τους δικηγόρους ιδίως στην Αθήνα και ιδίως στο αντικείμενο των ανακοπών και μπορεί να την έχουμε συνηθίσει, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει ! Για θέματα όπως αυτό αισθάνομαι ότι πρέπει να όλοι μας να δράσουμε και ο καθένας με τις όποιες δυνάμεις του να αντιδράσει !

Όλοι συμφωνούμε ότι η ορθή λειτουργία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης, υπό πολλές έννοιες, καθώς είναι προαπαιτούμενο για τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου, για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας απονομής της Δικαιοσύνης και η εμπέδωση της ανεξαρτησίας της αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας και πρωταρχικούς όρους για την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση .

Δυστυχώς, παρά τα όποια βήματα γίνονται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας δεν έχει καν «επιταχυνθεί» με αποτέλεσμα το έτος 2022 να λαμβάνει κανείς δικάσιμο για την υπόθεσή του 7 σχεδόν χρόνια μετά και ετούτο να συμβαίνει παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας οι υποθέσεις που έχουν εισαχθεί στα Δικαστήρια έχουν περιοριστεί κατά πολύ τα τελευταία 2 χρόνια .

Είναι σαφές ότι προκειμένου η Ελληνική Δικαιοσύνη να αποκτήσει ξανά τη θέση που της αρμόζει, είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο, μια συμπαγής, συνεπής δέσμη ενεργειών, μια συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την άμεση βελτίωση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του ελληνικού δικαιοδοτικού μηχανισμού . Και όταν λέμε φορείς προφανέστατα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όπως συχνά γίνεται το ρόλο των δικηγόρων και των συνδικαλιστικών οργάνων των δικαστικών υπαλλήλων, που σε κάθε «μεταρρύθμιση» συνήθως παραγκωνίζονται.

Αυτονόητες ενέργειες – δράσεις ή και παρεμβάσεις που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει τόσα χρόνια και έπρεπε ήδη να λειτουργούν ενδεικτικά είναι :

– Νέα βασική νομοθεσία . Να αναδιαμορφωθεί και εκσυγχρονισθεί η βασική νομοθεσία μας η οποία παρά τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αντί να συμβάλλει στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις (π.χ. υποθέσεις νέας τακτικής διαδικασίας ) .

– Εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών

– Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

– Διοικητική ανασύνταξη

– Νέος δικαστικός χάρτης μετά από συνεννόηση με δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους

– Πρέπει άμεσα να χαραχθεί εκ νέου ο ελληνικός δικαστικός χάρτης για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα δικαστικής χωροταξίας.

– Κίνητρα σε Δικαστές για ταχύτερη έκδοση αποφάσεων και ποιοτικότερες δίκες

– Υποστήριξη Δικαστών για έκδοση ορθών Δικαστικών αποφάσεων με εξειδικευμένους συμβούλους και γραμματείς

– Ουσιαστική αξιολόγηση Δικαστών και Υπαλλήλων με απομάκρυνση εκείνων των Δικαστών που συστηματικά δεν τηρούν τα χρονικά πλαίσια που ορίζει κάθε φορά ο νόμος για την έκδοση αποφάσεων

– Άμεση ενίσχυση του θεσμού της νομικής βοήθειας σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη, για κάθε δικαιοδοσία καθώς και ο αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρου .

Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό , λύσεις υπάρχουν, οι ενασχολούμενοι καθημερινά με τη Δικαιοσύνη από όποια θέση και να την υπηρετούν μπορούν να προτείνουν άμεσα λύσεις αρκεί να εισακούγονται και να επιλέγονται λύσεις που θέτουν ως προτεραιότητα τη Δικαιοσύνη, τη δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση σε δίκαιη δίκη , μεταξύ των οποίων και ο αδύναμος πολίτης, ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος .

Είναι επιτακτική ανάγκη η ριζική αναμόρφωση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης προς όλων . Θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι τη Δικαιοσύνη την έχουν ανάγκη πρώτα από όλους οι αδύναμοι πολίτες και δυστυχώς σήμερα με την μακρόχρονη καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης ,την πολυνομία και την κακονομία ,δεν μπορούμε να μιλάμε για την δυνατότητα του πολίτη να βρει το δίκιο του, μπορούμε να μιλάμε για γενικευμένη αρνησιδικία.

Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε , να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τα αυτονόητα να καταφέρουμε να μην δούμε ποτέ ξανά στη χώρα αυτή να καταθέτει κανείς ένα δικόγραφο σήμερα και να περιμένει να δικαστεί 7 χρόνια μετά !

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΒΡΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ