Γιάννης Καλαβρής: “Σκέψεις για τις ενεργειακές κοινότητες …..”

Γιάννης Καλαβρής

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Άρθρο του υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιάννη Καλαβρή

Το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη σύσταση και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο των ατομικών / οικογενειακών εισοδημάτων, αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας .

Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η πρόταση για συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση δεν βρίσκει ανταπόκριση στους θεσμικούς φορείς , ενώ για την κυβέρνηση η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι οι επιδοτήσεις και όχι οι βιώσιμες λύσεις και οι ενεργειακές κοινότητες, των οποίων τον ρόλο συστηματικά υποτιμά το κράτος .

Μόλις εχθές εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας (ΕΦΣΥΝ) δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο “Δεν βρίσκουν θέση στον ήλιο οι ενεργειακές κοινότητες” καθώς η ενεργειακή κοινότητα Δημ. Υψηλάντου Κοζάνης κατέθεσε αίτημα για την κατασκευή μικρού πάρκου 0,5 MW με στόχο την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά της περιοχής πλην όμως ο ΔΕΔΔΗΕ απάντησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο, προκαλώντας την οργή φορέων και κατοίκων, καθώς στην περιοχή κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται τεράστιας ισχύος φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά δεν γίνεται δεκτό ένα μικρό έργο που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής εδώ και καιρό έχει συνδέσει τον ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων με το ζήτημα της Ενεργειακής Δημοκρατίας σε έργα ΑΠΕ, αλλά και με το ζήτημα της Ενεργειακής Φτώχειας σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Ενεργειακή Δημοκρατία σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την ανάπτυξη συμμετοχικών σχημάτων, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες, σε πολλά μικρά και μικρομεσαία έργα, (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιομάζας, αποθήκευσης ενέργειας) και όχι φαραωνικές εγκαταστάσεις .

Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη σημαίνει διεύρυνση της βάσης των παραγωγών ενέργειας και όχι συγκέντρωση σε μεγάλους παίχτες. Συμμετέχοντας σε μια συλλογική προσπάθεια ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και εγώ οραματίζομαι τις Ενεργειακές Κοινότητες σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου στην ενεργειακή μετάβαση, και οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι βασικό εργαλείο για να πετύχουμε τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, δίνοντας την ενέργεια στα χέρια των πολιτών και μέσο καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας .

Αυτό , λοιπόν, είναι θέμα πολιτικής , είναι θέμα που μας ξεχωρίζει από τη νέα δημοκρατία η οποία συντηρεί τη σημερινή κατάσταση προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων , παρά τα όσα διακηρύττει και παρά ίσως και όσα ψηφίζει . Πάμε, λοιπόν, να μιλήσουμε , να διεκδικήσουμε και να κάνουμε βήματα προόδου με ενεργειακές κοινότητες για όλους με αλλαγή θεσμικού πλαισίου αλλά και συγχρόνως έργα υποδομής στα ενεργειακά δίκτυα , ώστε να διευκολύνεται η διάδοσή εν τοις πράγμασι των ενεργειακών κοινοτήτων και ούτως ώστε να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα ο στόχος της ενεργειακής δημοκρατίας !

Τώρα είναι η ώρα, το μέλλον είναι στα χέρια μας !

Διεκδικούμε και κερδίζουμε για την Εύβοια και τη χώρα !

Ιωάννης Καλαβρής
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ