in

Η απλή αναλογική και η εφαρμογή της στο Δήμο Χαλκιδέων

Δήμο Χαλκιδέων

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2019 στη χώρα μας για πρώτη φορά διεξήχθησαν με το εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής.

Ενός συστήματος ανάδειξης των τοπικών αρχόντων που το χαρακτηρίζει η δίκαιη κατανομή των εδρών, δηλαδή το ποσοστό που λαμβάνουν οι συνδυασμοί αντανακλάται επακριβώς στη κατανομή των εδρών του συλλογικού οργάνου (Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια).

Οι πολέμιοι του συστήματος ισχυρίζονται ότι δεν δίνει ισχυρές πλειοψηφίες ώστε να εφαρμοστούν τα προγράμματα όπως έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά από τους Συνδυασμούς.

Οι οπαδοί του συστήματος ισχυρίζονται ότι είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει με ακρίβεια τις επιλογές του εκλογικού σώματος.

Η επιτυχία του, όμως, έχει προαπαιτούμενα: να υπάρχει πολιτική κουλτούρα συνεννοήσεων, αμοιβαίων υποχωρήσεων, προγραμματικών συγκλίσεων.

Η τελευταία είναι και η πλέον κρίσιμη φράση: Προγραμματική σύγκλιση που προϋποθέτει ύπαρξη προγραμμάτων, εφαρμόσιμου σχεδίου.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε και στο Δήμο Χαλκιδέων κατέδειξε, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, την έλλειψη παρόμοιας κουλτούρας.

Η υπεροψία που δημιούργησε το εκλογικό προβάδισμα στη σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Χαλκιδέων, η αδυναμία διενέργειας συζητήσεων για την εξεύρεση από κοινού προγραμμάτων με συγκεκριμένους στόχους και έργα, οδήγησε την Δήμαρχο και την πλειοψηφούσα παράταξη στην λογική των διασπάσεων και των αποστασιών.

Το αποτέλεσμα έδειξε πόσο πολιτικά ανώριμο είναι ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού προσωπικού.

Χωρίς αρχές με μόνη προϋπόθεση την αποκόμιση εσόδων από το πολιτικό αξίωμα που έδωσε σε κάποιους αιρετούς το εκλογικό σώμα, μετακινήθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι για να απολαύσουν για διάστημα 2,3 ετών την χρηματική αμοιβή. Το μεροκάματο δηλαδή.

Είναι γνωστή αυτή η πρακτική στον τόπο μας από πολύ παλιά, τους σκοτεινούς χρόνους μιας πολιτικής αστάθειας που στοίχισε στον τόπο μας την Δημοκρατία για πολλά χρόνια.

Αυτή τη πρακτική έχει υποχρέωση η κοινωνία και το εκλογικό σώμα να καταδικάσει οδηγώντας στο περιθώριο όλους εκείνους που εξαργύρωσαν, δυστυχώς, την πολιτική αξιοπρέπεια για μερικά χιλιάδες ευρώ.

Είναι η ντροπή του πολιτικού συστήματος.

Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής;
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της έλλειψης προγραμματικών θέσεων;

Η ανυπαρξία του Δήμου Χαλκιδέων σχεδόν σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων.

Κανένα Νέο έργο δεν έχει ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Τα έργα που είχε σχεδιάσει, μελετήσει και δρομολογήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όπως Μουσικό Σχολείο, Κυζίκειο Πάρκο, Κλειστό Κανήθου, ΟΣΕ, Λεωφ. Βενιζέλου, σπίτι της οδού Παίδων, Γήπεδο Ν. Αρτάκης ή υλοποιούνται με σημαντική καθυστέρηση ή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Το μόνο ενδιαφέρον της σημερινής Αρχής έχει μεταφερθεί στην επικοινωνία. Πως θα γίνει το μαύρο άσπρο.

Και στην κατεύθυνση αυτή δαπανώνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ευτυχώς η κοινωνία αντιδρά πιά γιατί εισπράττει αυτή την ανυπαρξία της Δημοτικής Αρχής σε όλους τους τομείς της Δραστηριότητάς της.

Χρήστος Δ. Παγώνης

Ψαχνά Ευβοίας: Έφυγε από την ζωή ο 55χρονος Ανέστης Πριόνας

Θρήνος στο Μίστρο Ευβοίας. Έγκυος 27 χρονών ξεψύχισε ενώ βρισκόταν στο τέταρτο μήνα.

Εννιά ευρώ τον μήνα η έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο

Βγήκε η απόφαση για την εστίαση και την είσοδο ανηλίκων άνω των 12, επεκτείνονται τα δυο τεστ και σε άλλους κλάδους εργαζομένων

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

Written by Χρήστος Παγώνης

Ο Χρήστος Δ. Παγώνης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1956, όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Κατάγεται από τα Καμπιά του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Μάνεση-Παγώνη και έχουν δύο παιδιά.
Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από την ίδρυσή του.

Το 2010 θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης ως υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Χαλκίδας όπου και έλαβε την 2η θέση. Διετέλεσε επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Χαλκίδας από το 2010.

Το 2014 θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης ως υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Χαλκίδας.

Στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 εκλέγεται δήμαρχος του δήμου Χαλκίδας.

Ποια είναι τα καλύτερα πλυντήρια ρούχων στην ελληνική αγορά;

Ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει και τα κρούσματα στα σχολεία