in

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Επείγουσα ανάγκη το προοδευτικό μέτωπο

Μίλτος Χατζηγιαννάκης

Η Νέα Δημοκρατία δεν διδάχθηκε απολύτως τίποτα, ούτε από τη σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση που και με δικές της βαρύτατες ευθύνες προηγήθηκε, αλλά ούτε από την πρωτοφανή στις μέρες μας πανδημία

Η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα, προκειμένου να εφαρμόσει ένα σκληρά αντιλαϊκό πρόγραμμα, που βάλλει ευθέως εναντίον της εργασίας, εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, εναντίον εντέλει της κοινωνίας.

Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές και την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης από τη διαχρονικά συντηρητική παράταξη της χώρας. Δύο χρόνια που είναι ήδη αρκετά, προκειμένου να εξαχθεί το ασφαλές πλην επικίνδυνο για τον τόπο συμπέρασμα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν διδάχθηκε απολύτως τίποτα, ούτε από τη σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση που και με δικές της βαρύτατες ευθύνες προηγήθηκε, αλλά ούτε από την πρωτοφανή στις μέρες μας πανδημία, που μας ταλαιπωρεί συλλογικά σαν ανθρωπότητα τον τελευταίο ενάμιση και πλέον χρόνο.

Η αλήθεια είναι πως λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε αυτά τα δύο χρόνια να αντιμετωπίσει μεγάλες και καθόλου εύκολες προκλήσεις. Εξίσου αλήθεια είναι όμως, πως, παρά την απροκάλυπτη στήριξη και ασυλία που απολαμβάνει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ και παρά τη φυσιολογική συσπείρωση που εμφανίζει μια κοινωνία πίσω από την εκάστοτε κυβέρνησή της σε περιόδους όπως αυτή της παγκόσμιας πανδημίας, ο κ. Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν αποτύχει πλήρως σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Η διαχείριση της πρώτης περιόδου της υγειονομικής κρίσης, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε απολύτως ορθά να ακούσει τους επιστήμονες, ήταν δυστυχώς μια αναλαμπή. Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να οικειοποιηθεί την προσπάθεια της χώρας και των πολιτών, ανακοινώνοντας δια στόματος του Πρωθυπουργού πως χάρη στις πολιτικές του η Ελλάδα είχε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό. Από τότε, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη μία κυβέρνηση που η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου της στη διαχείριση της πανδημίας είναι κραυγαλέα. Ζήσαμε ένα χειμώνα με βαριές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με ολόκληρη τη χώρα κλειδωμένη σε ένα πολύμηνο, πλήρως αναποτελεσματικό και καταστροφικό για την οικονομία lockdown, ενώ ταυτόχρονα φαινόμενα ανεμελιάς όπως η βόλτα του Πρωθυπουργού με το ποδήλατο στην Πάρνηθα τη στιγμή που οι πολίτες τηρούσαν στωικά τα μέτρα, αλλά και φαυλότητας, όπως οι εκτός σειράς εμβολιασμοί των πολιτευτών της ΝΔ και των οικογενειών τους, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση προκαλεί το κοινό αίσθημα, έχοντας απολέσει κάθε επαφή με την κοινωνία.

Θα ήταν ωστόσο άστοχο να ισχυριστεί κάποιος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Μπορεί να μην είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας -όπως δεν έχει και για τον εμβολιασμό του πληθυσμού- ωστόσο έχει ένα άλλο σχέδιο, αυτό της μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία, όχι όμως για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για τα δικά της αποκλειστικά μικροκομματικά συμφέροντα.

Τα παραδείγματα είναι άφθονα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη Βουλή να λειτουργεί σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, σε συνθήκες ασφυκτικά περιορισμένης αν όχι ανύπαρκτης διαβούλευσης με τα άλλα κόμματα και τους φορείς, πέρασε πάνω από 100 νομοθετήματα, ορισμένα από τα οποία αφορούν βασικές παραμέτρους για την επόμενη μέρα, όπως το (αντι)περιβαλλοντικό και το (αντι)εργασιακό νομοσχέδιο, κατά διαβολική σύμπτωση δια χειρός και τα δύο του κ. Χατζηδάκη. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα, προκειμένου να εφαρμόσει ένα σκληρά αντιλαϊκό πρόγραμμα, που βάλλει ευθέως εναντίον της εργασίας, εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, εναντίον εντέλει της κοινωνίας.

Παρά τον παραμορφωτικό και καλλωπιστικό φακό των καλοπληρωμένων με δημόσιο χρήμα ΜΜΕ, η πραγματικότητα στη χώρα, στο μέσο θεωρητικά της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ, πόρρω απέχει δυστυχώς από το αφήγημα του success story. Η οικονομία αποτελεί αντικείμενο δημιουργικής λογιστικής, η ανεργία καλπάζει, οι όροι της εργασίας επιδεινώνονται, η νεολαία στοχοποιείται κατ’ επανάληψη και η ανασφάλεια και ο φόβος γενικεύονται. Την ίδια στιγμή, η πρωτοφανής αναξιοκρατία, το μπαράζ απευθείας αδιαφανών αναθέσεων, οι Λίστες Πέτσα, τα Σκόιλ Ελικίκου, η άλωση των Ανεξάρτητων Αρχών από ημετέρους και πάρα πολλά άλλα δεν αφήνουν αμφιβολίες για το χρονικό διάστημα που η ΝΔ θα παραμείνει στην εξουσία, ο επικουρικός πυλώνας της ασφάλισης θα είναι ο επόμενος που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο των νεοφιλελεύθερων εμμονών της κυβέρνησης.

Απέναντι σε αυτή τη σχεδόν δυστοπική κατάσταση, αποτελεί καθήκον του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου να αντιδράσει. Η προσπάθεια για ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο αφορά μια επείγουσα πλέον κοινωνική ανάγκη για προάσπιση και ενίσχυση της δημοκρατίας, της ειρήνης, του κοινωνικού κράτους, της νέας γενιάς και του περιβάλλοντος και δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική με ορίζοντα τις εκλογές, καθώς οι συντηρητικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν θα υποχωρήσουν εύκολα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως πιστοποιήθηκε και από την πρόσφατη πανελλαδική Συνδιάσκεψη, έχει πλέον μία ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να εργαστεί σκληρά για μία καλύτερη, δικαιότερη, πιο αξιοκρατική, πιο σύγχρονη Ελλάδα.

Όπως πολύ εύστοχα σχολίασε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, το βασικότερο ερώτημα για μία προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι το “με ποιους”, αυτά θα απαντηθούν στην ώρα τους. Το βασικότερο ερώτημα είναι “για ποιους” και σε αυτό, από θέση αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απαντά «για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

πηγή ieidiseis.gr

Ψαχνά Ευβοίας: Εξονυχιστικός έλεγχος της Ασφάλειας Χαλκίδας στην έδρα του eviathema.gr μετά από κατάπτυστη ανώνυμη επιστολή στο Αρχηγείο της Αστυνομίας

Χαλκίδα: Ασυνείδητη οδηγός πάρκαρε σε χώρο στάθμευσης ΑΜΕΑ – Άμεση επέμβαση της Τροχαίας με αφαίρεση πινακίδων [ΦΩΤΟ]

Χαλκίδα Ευβοίας: Τροχαίο ατύχημα στην Λιανή Άμμο [ΦΩΤΟ]

Χαλκίδα: Έκλεισε η υψηλή γέφυρα το μεσημέρι της Τρίτης – Διαμαρτυρήθηκαν φορείς και πολίτες για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων Εθνικής και Πειραιώς της Βόρειας Εύβοιας [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα Ευβοίας: “Τον τσίμπησε η ομάδα ΔΙΑΣ” να κλέβει μηχανάκι – Ο έλεγχος έφερε και άλλα…

Εύβοια: Στο αυτόφωρο πρώην Δήμαρχος με την κόρη του

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

Written by Eviathema.gr

Η ηλεκτρονική εφημερίδα https://www.eviathema.gr δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τον Δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαρσάκη. Δημοσιεύονται καθημερινά αποκλειστικά Ρεπορτάζ και ειδήσεις από όλες τις περιοχές της Εύβοιας Αστυνομικά, Κοινωνικά, Αθλητικά, Πολιτικά, Συντεύξεις κα. Η eviathema.gr είναι εγγεγραμένο μέλος του emedia ενώ Ρεπορτάζ της έχουν παρουσιαστεί από ιστοσελίδες ενημέρωσης όπως το Protothema.gr, το newsit.gr, το in.gr, το zougla.gr, το iefimerida.gr καθώς και δελτία ειδήσεων και εκπομπές των Ant1, Mega, Star, Skai.

Ηλιούπολη Πυροβολισμοί

Ανθήλη Φθιώτιδας: Άγριο επεισόδιο με πυροβολισμούς στον καταυλισμό ρομά – Συνολικά 6 συλλήψεις στο σημείο

Προσκύνημα του Μητροπολίτου Χαλκίδος στο Άγιον Όρος ΆΘΩ