in

Nίκος Κωνσταντάκης: “Το νέο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που παρουσιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό  για ενίσχυση έως και 2.5 δις για δημόσια έργα αποκλειστικά προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να το εκμεταλλευτούμε”

Nίκος Κωνσταντάκης: Το νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Νέο Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση, «Αντώνης Τρίτσης».

Εύβοια – ΑΠΑΤΗ: Ανύπαρκτο τοπικό site στην λίστα με τα ΜΜΕ που μοιράστηκαν τα 20 εκατ. της καμπάνιας για τον κορονοϊό

Το πρόγραμμα αυτό εστιάζοντας ξεκάθαρα στην παροχή κεφαλαίων τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από το Ταμείο Παρακαταθηκών ύψους 2.5 δις θέτει ως προτεραιότητα τους παρακάτω τομείς.

1) Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Εδώ περιλαμβάνονται κάθε δράση – παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, έργα και σημαντικές παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην  αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χώρα.

2) Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών (κατασκευή βασικών έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, προς άμεσο όφελος των πολιτών). Και δίπλα σε αυτά, και η μέριμνα για τη σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων τετράποδων φίλων μας.

3) Το περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α.),

4)  Η ψηφιακή σύγκλιση [τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις»],

5) παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας , εναλλακτικός τουρισμός),

6) Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσονται κι έργα όπως ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών, γιατί στηρίζουμε την οικογένεια και τα νέα ζευγάρια, αλλά και προγράμματα με βασική στόχευση την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού,

7) Δράσεις τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων για την εφαρμογή του Προγράμματος.

Το ΥΠΕΣ έχει προβλέψει τις διαδικασίες (ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες), με τις οποίες θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι Δήμοι. Και οι Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Έχουμε ήδη προνοήσει για αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω, γιατί νοιαζόμαστε για κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Δεν πρέπει να χαθεί δευτερόλεπτο από μια κοινή προσπάθεια του Δήμου μας με σοβαρές προτάσεις για έργα πνοής για τον τόπο μας που είναι σήμερα τόσο παραμελημένος όσο ποτέ άλλοτε. Άμεση κινητοποίησή μας από σήμερα κιόλας θα σηματοδοτήσει πολλά για το μέλλον μας.Το νέο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που παρουσιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό  για ενίσχυση έως και 2.5 δις για δημόσια έργα αποκλειστικά προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Nίκος Κωνσταντάκης, MSc Oικονομολόγος,

Δημοτικός Σύμβουλος με την Μείζον Αντιπολίτευσή,

Δήμου Διφυών Μεσσαπίων

Νέα Αρτάκη: Ηλεκτροπληξία έπαθε υπάλληλος την ώρα που δούλευε σε γνωστό μαγαζί [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Κώστας Μαρκόπουλος: Η αχαριστία στο πρόσωπο μου είναι αποκαλυπτική..