Ο Κορονοϊός δεν είναι μια θεωρία σαν αυτήν της επίπεδης γής.

65551954 416025912336063 4383414755822403584 n

Διαβάζω ένα άρθρο σήμερα, σε γνωστή εφημερίδα με τίτλο “Ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί έχει άλλη άποψη: «Και το 1958 και το 1968 η γρίπη σκότωσε εκατομμύρια, αλλά δεν σταμάτησε ο κόσμος, ούτε επιβλήθηκε καραντίνα»”.

Θεωρείτε ο συγκεκριμένος κύριος ένας μεγάλος φιλόσοφος. Άραγε μπορεί με αυτήν την ιδιότητα να πεί εαν το μέτρο της καραντίνας είναι περιττό ή όχι; Τέτοια άτομα κάνουν “ζημιά”, χρησιμοποιώντας μια βαρύγδουπη ιδιότητα αφού μπορούν να επηρεάσουν κάποια μερίδα του κόσμου που μπορεί να έχει αμφιβολίες με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σύγχυση.

Ας δούμε παρακάτω μερικά δεδομένα από διάφορες πηγές. Νομίζω ότι οι παρακάτω πληροφορίες ξεδιαλύνουν κάθε αμφιβολία μπορεί με μια μικρή επιφυλακτικότητα για όσους νομίζουν ότι ο Κορονοϊός είναι μια θεωρεία σαν αυτή της επίπεδης γής.

Η dr Eugenia Tognotti καθηγήτρια της ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Sassari της Ιταλίας αναφέρει σε μελέτη της:  

Στη νέα αυτή χιλιετία, η αιώνια πρακτική στρατηγική της καραντίνας γίνεται ένα ισχυρό συστατικό της δημόσιας υγείας όταν έχουμε εμφάνιση και επανεμφάνιση μολυσματικών
ασθενειών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας 2003 του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου, η χρήση καραντίνας, συνοριακών ελέγχων, ανίχνευση επαφών και η επιτήρηση αποδείχθηκε αποτελεσματική για τον περιορισμό της παγκόσμιας απειλής σε λίγο περισσότερο από 3 μήνες.

Για αιώνες, αυτές οι πρακτικές ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της οργανωμένης απάντησης σε εκδηλώσεις μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο, η χρήση καραντίνας και άλλων μέτρων για τον έλεγχο των επιδημικών ασθενειών ήταν πάντα αμφιλεγόμενη επειδή
τέτοιες στρατηγικές αυξάνουν πολιτικά, ηθικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και απαιτούν προσεκτική ισορροπία μεταξύ δημοσίου συμφέροντος και ατομικών δικαιωμάτων.

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γίνεται
όλο και πιο ευάλωτο σε μεταδοτικές ασθένειες, μια ιστορική προοπτική μπορεί να βοηθήσει στην αποσαφήνιση της χρήσης και των επιπτώσεων του το οποίο αποτελεί μια ακόμα έγκυρη στρατηγική για τη δημόσια υγεία.

Ενώ σε άλλο άρθρο της στην εφημερίδα time.com αναφέρει

Σήμερα, οι γνωστοί μέθοδοι δεν λειτουργούν ενάντια στον κορονοϊό. Για τον αποκλεισμό του COVID-19 μπορεί να είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια έκδοση των μέτρων κοινωνικής απόστασης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανούκλας στη Βενετία σε περίπτωση ύποπτης μετάδοσης σε ένα πλοίο: Από ένα απομονωμένο κανάλι, ο καπετάνιος μεταφέρθηκε σε μια σωσίβια λέμβος για το γραφείο υγείας, όπου κρατήθηκε σε περίβλημα και κοίταξε έξω από ένα παράθυρο για να δει τον υπάλληλο. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε ασφαλή απόσταση. Αυτό βασίστηκε στη λανθασμένη υπόθεση ότι οι ασθένειες εξαπλώνονται στον αέρα, αλλά εκπλήρωσε το στόχο της εξουδετέρωσης της πιθανής άμεσης μόλυνσης μέσω της αναπνοής. Η συνιστώμενη απόσταση για το κορονοϊό στις οδηγίες σήμερα είναι ένα μέτρο. Δεν μπορούσα να επαληθεύσω στα ιστορικά αρχεία ποια απόσταση προτάθηκε από τους Ενετούς δικαστές υγείας!

Τι είναι μια πανδημία; Από το statnews.com

Μια ασθένεια δεν χρειάζεται να μολύνει όλο τον κόσμο για να είναι πανδημία. Αρκούν πολλοί άνθρωποι, σε μεγάλο εύρος εδάφους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την πανδημία ως την παγκόσμια εξάπλωση μιας νέας ασθένειας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προσφέρουν έναν ορισμό που είναι λίγο πιο ελαστικός, περιγράφοντας τον ως μια ασθένεια που εξαπλώνεται σε διάφορες περιοχές.

Αναφορές STAT: Ο οδηγός STAT για ιογενείς φορείς, ο άξονας της γονιδιακής θεραπείας
Η λέξη χρησιμοποιείται πιο συχνά στο πλαίσιο της γρίπης. Οι πανδημίες της γρίπης εμφανίζονται όταν εμφανίζονται νέα στελέχη γρίπης από τη φύση – για παράδειγμα ένας ιός της γρίπης των χοίρων ή ένα στέλεχος της γρίπης που κυκλοφορεί μεταξύ των κοτόπουλων – και αρχίζουν να μολύνουν ανθρώπους. Αλλά άλλες ασθένειες μπορούν και έχουν κηρυχθεί πανδημίες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η εκδήλωση μιας νόσου εκδήλωσης πανδημίας δεν σημαίνει σοβαρότητα. Ο όρος αφορά αποκλειστικά την έκταση που καλύπτει η εστία.

Μπορεί να υπάρχουν ήπιες πανδημίες, όπως η πανδημία γρίπης H1N1 το 2009. σκότωσε περίπου τόσο άτομα όσο η κανονική γρίπη, αν και πολλοί ήταν νεότεροι από εκείνους που υπέκυψαν από την εποχική γρίπη.

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος σοβαρότητας από την πανδημία του 2009 ήταν η ισπανική γρίπη του 1918.

Άλλες πανδημίες γρίπης από την εποχή της σύγχρονης ιολογίας – 1957, 1968 – έμοιαζαν πολύ περισσότερο με το 2009 από το 1918.

Η πανδημία του 1957-58 

Τον Φεβρουάριο του 1957, ένας νέος ιός της γρίπης Α (H2N2) εμφανίστηκε στην Ανατολική Ασία, προκαλώντας μια πανδημία («ασιατική γρίπη»). Αυτός ο ιός H2N2 αποτελούταν από τρία διαφορετικά γονίδια από ιό H2N2 που προέρχεται από ιό γρίπης των πτηνών Α, συμπεριλαμβανομένων των Η2 αιμαγλουτινίνης και των γονιδίων νευραμινιδάσης Ν2. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη το Φεβρουάριο του 1957, στο Χονγκ Κονγκ τον Απρίλιο του 1957 και στις παράκτιες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών το καλοκαίρι του 1957. Ο εκτιμώμενος αριθμός των θανάτων ήταν 1,1 εκατομμύρια παγκοσμίως και 116.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το CDC

Η κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση της γρίπης του Χονγκ Κονγκ ήταν μικρή, ιδίως στη Βόρεια Αμερική. Υπήρχε κάποια άμεση οικονομική επίπτωση που σχετίζεται με την απουσία στα σχολεία καθώς και στις εργασίες, αλλά σημειώθηκε ταχεία ανάκαμψη μετά τη μείωση των ποσοστών μόλυνσης. Τα χαμηλά ποσοστά σοβαρότητας και θνησιμότητας της νόσου σήμαινε ότι οι πιο δαπανηρές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως το κλείσιμο του σχολείου ή οι καραντίνες, ήταν περιττές.

merlin 11199146 c1293bab ef3a 4855 a1bb 57feb2b6eb28 superJumbo

Η πανδημία του 1968

Η πανδημία του 1968 προκλήθηκε από έναν ιό της γρίπης Α (Η3Ν2) που αποτελείται από δύο γονίδια από έναν ιό της γρίπης των πτηνών Α, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αιμοσυγκολλητίνης Η3, αλλά επίσης περιείχε την νευραμινιδάση Ν2 από τον ιό H2N2 του 1957. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 1968. Ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων ήταν 1 εκατομμύριο παγκοσμίως και περίπου 100.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότεροι υπερβολικοί θάνατοι ήταν σε άτομα 65 ετών και άνω. Ο ιός H3N2 συνεχίζει να κυκλοφορεί παγκοσμίως ως εποχιακός ιός της γρίπης τύπου Α. Οι εποχιακοί ιοί H3N2, οι οποίοι σχετίζονται με σοβαρή ασθένεια σε ηλικιωμένους, υφίστανται τακτικές αντιγονικές μετακινήσεις.

Από το CDC