Σπύρος Πνευματικός: Με κοινή λογική, ψυχραιμία και πειθαρχία απέναντι στον ιό!

64788221 369620183904204 6504297824522338304 n 3

Άρθρο του Σπύρου Πνευματικού στο liberal

Η χώρα μας ήδη μετράει 4 νεκρούς συμπολίτες μας από τον κοορνοϊό, οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι τις προηγούμενες ημέρες. Τελικά πόσοι από τους βαριά νοσούντες που θα χρειαστεί να διασωληνωθούν θα καταφέρουν να επιβιώσουν;

Πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε άμεσα και επιτακτικά στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία.

Με σύνεση τηρούμε αυστηρά τις αποφάσεις, που έγκαιρα έλαβε η Κυβέρνηση, με στόχο να αμβλύνει την επιδημιολογική καμπύλη.

Μόνο τότε θα αναχαιτίσουμε χρονικά την κορύφωση της έξαρσης και της διασποράς του ιού και θα επιτρέψουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να μην οδηγηθεί σε «έμφραγμα».

Γίνεται έκκληση στον κόσμο να αποφύγει τις άσκοπες μετακινήσεις και σε καμία περίπτωση να μην συγχρωτίζεται με κόσμο. Να μην πηγαίνει στα νοσοκομεία χωρίς πολύ σοβαρό λόγο. Δεν υπάρχει λόγος να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του κάποιος για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη επέμβαση που μπορεί να περιμένει. Οι χρόνια πάσχοντες καλό θα ήταν, πάντα με τη συγκατάθεση του ιατρού τους, να αποφύγουν τα νοσοκομεία, για τον τακτικό τους έλεγχο, για κάποιο διάστημα. Ειδικά γι αυτούς ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Και μόνο εφόσον συντρέξει επείγων λόγος οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται αποκλειστικά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του κοντινού τους εφημερεύοντος νοσοκομείου.

Παράλληλα, ό,τι ισχύει για τα δημόσια νοσοκομεία είναι σκόπιμο να ισχύσει και για τα ιδιωτικά, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Όταν μπαίνουμε σε δημόσιο χώρο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θέτουμε σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας. Δεν ισχύει το «είμαι υγιής, δεν έχω ύποπτα συμπτώματα». Μπορεί κάποιος να φαίνεται υγιής, αλλά  να είναι ασυμπτωματικός νοσούντας ή φορέας του ιού.

Πέρα από την τήρηση των κυβερνητικών μέτρων, η ατομική ευθύνη έχει ύψιστη σημασία. Θα θέσω το εξής ερώτημα απευθυνόμενος σε όλους όσους εξακολουθούν να βγαίνουν και να συγχρωτίζονται με κόσμο. Αν νοσήσουν και μοιραία μεταδώσουν τον ιό στον παππού ή τη γιαγιά της οικογένειας, που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αντεπεξέλθουν, είναι έτοιμοι να ζήσουν με αυτό το ηθικό φορτίο σε όλη τους τη ζωή; Ας το σκεφτούν.

Όσο για την οικονομία, δεν χρειάζεται πανικός. Βεβαίως θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις και είναι απολύτως κατανοητή η ανησυχία όλων. Είναι, όμως, θέμα χρόνου να επανέλθει η κατάσταση, όπως άλλωστε έχει γίνει στο παρελθόν.

Η ζημιά στην οικονομία είναι αναστρέψιμη. Το μόνο που δεν είναι αναστρέψιμο είναι ο θάνατος και αυτή τη στιγμή προέχει η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Πρέπει με την κοινή λογική, την ψυχραιμία και την πειθαρχία να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τις ευπαθείς ομάδες και το συνολικό πληθυσμό, ούτως ώστε να οδηγηθεί ο ιός σε παγκόσμια ύφεση.

* Ο Σπύρος Πνευματικός είναι Βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών