Θανάσης Τάρτης: “Διάλυση του δημοσίου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)”

Θανάσης Τάρτης

Του δικηγόρου Αθανάσιου Τάρτη

Σχεδόν σαράντα χρόνια πέρασαν από τότε που ο σπουδαίος πολιτικός, Γιώργος Γεννηματάς, με γνώμονα τον άνθρωπο έθετε τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, επιφέροντας τομή στη δημόσια υγεία, σπάζοντας τις κοινωνικές ανισότητες με την καθιέρωση του νόμου 1397/1983.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί με το τελευταίο σχέδιο νόμου να υπονομεύσει τη βασική αρχή του ΕΣΥ και να μετατρέψει το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες στη μετατροπή των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας σε προθαλάμους των ιδιωτικών ιατρείων και των ιδιωτικών νοσοκομείων.

«Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο. Τονίζω, δημόσιο σύστημα. Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες. Ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό, που σπάει ανισότητες, που καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία, στην ταυτότητα και τις αξίες της παράταξης μας. Όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς και για την ενίσχυση του οποίου αγωνίστηκε η Φώφη Γεννηματά. Η πολιτική παρακαταθήκη της θα είναι φωτεινός φάρος στην πορεία μας προς το μέλλον» όπως υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν λίγο καιρό.

Αξίζει να αναφέρω κύριοι της κυβέρνησης, ότι οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία!

Το νέο αυτό μοντέλο που θα καθιερωθεί με το νέο σχέδιο νόμου σας, εξυπηρετεί όχι τον ασθενή αλλά τον καλό πελάτη του γιατρού. Πρόσβαση θα έχει όποιος μπορεί να τον πληρώσει καλά. Θα είναι πάντα ανταγωνιστής ο γιατρός και όχι συνεργάτης του συναδέλφου του στο ΕΣΥ, επειδή θα φοβάται να μη του «φάει» τον πελάτη και δυστυχώς όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, λέει μια παλιά παροιμία.

Και όπως τονίζει ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, η Νέα Δημοκρατία «δείχνει ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών».

Η κυβέρνηση εμμένει να υπερασπίζεται τη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική της και συνεχίζει να ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της αποδυνάμωσης του ΕΣΥ – μέχρι την οριστική κατάργησή του.

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος .

Διαφωνούμε απόλυτα με τις πολιτικές της ΝΔ των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων. Αυτή είναι η μεγάλη αξιακή διάφορα της σοσιαλδημοκρατικής. Εμείς ανοίγουμε… εσείς κλείνετε, κύριοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό στο ΠΑΣΟΚ αισθανόμαστε υπερήφανοι για το ΕΣΥ, που φέρει την σφραγίδα του κόμματός μας και δικαίωση για την προσφορά του στον άνθρωπο. Εσείς;

Όχι στον εφησυχασμό! Συνεχίζουμε τον αγώνα!