Τοποθέτηση Θανάση Ταρτη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Θανάσης Τάρτης ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Σήμερα, με το νόμο της ΝΔ δεν υπάρχει καμία προστασία πρώτης κατοικίας. Τα ευάλωτα νοικοκυριά που «προστάτεψε» η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μόλις 3.500, αν και τα κόκκινα δάνεια φτάνουν τα 1,5 εκατομμύρια.

Του δικηγόρου Θανάση Τάρτη

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, δεν ήταν τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα. Στα νύχια των funds λοιπόν οι δανειολήπτες…

Πλέον το σενάριο της μεταβίβασης -με ψίχουλα- της περιουσίας αλλά και του αφελληνισμού των επιχειρήσεων των Ελλήνων είναι ορατό.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (59 έναντι 6) υπέρ των funds, και λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς.

Εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή τριών (3) ή παραπάνω δόσεων προς οποιονδήποτε από τους πιστωτές του, ο πιστωτής δικαιούται να καταγγείλει τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.

Σε μία κοινωνία που ζει στα όρια της επιβίωσης από την ακρίβεια. Αυτό είναι ένα γεγονός καταλυτικό.

O ΣΥΡΙΖΑ που τώρα εξανίσταται, είναι αυτός που με νόμο του, άνοιξε την κερκόπορτα και συνετελέσθη η πιο βίαιη αναδιανομή ακίνητης και επιχειρηματικής περιουσίας που έχει ζήσει ποτέ η χώρα μας.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ έγραψε τον “λογαριασμό” και σήμερα η Νέα Δημοκρατία τον στέλνει στους πολίτες.

Άλλη μια περίτρανη απόδειξη ότι μεταξύ τους τα βρίσκουν καλύτερα, αφού ακολουθούν τις ίδιες αντικοινωνικές πολιτικές.

Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή, που συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες και καλεί όλα τα κόμματα να την αποδεχτούν και να την στηρίξουν.

Η τροπολογία για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds, προβλέπει μεταξύ άλλων, καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων και επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες, όπως και τη προστασία της αγροτικής γης.

Η βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η προστασία της κύριας κατοικίας καθώς και η αποφυγή αφελληνισμού της επιχειρηματικότητας είναι η πραγματική δεύτερη ευκαιρία και μια λύση αξιοπρέπειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και
αποτελούν βασική πολιτική προτεραιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Μαζί θα τα καταφέρουμε.