in

Βασίλης Σιμιτζής: “ΟΡΑΜΑ και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ για τις τοπικές κοινωνίες”

Βασίλης Σιμιτζής

Για μια περιοχή, από την πλευρά μιας Δημοτικής Αρχής, εκείνο που απαιτεί ιδιαίτερη βάση ως κύριο μέλημα είναι η ύπαρξη ενός Στρατηγικού σχεδιασμού. Ο Στρατηγικός σχεδιασμός, ουσιαστικά πρέπει να αποτελεί την αρχή όλων των ενεργειών κατά την διάρκεια μιας Δημοτικής θητείας.

Του Δημοτικού Συμβούλου Διρφύων Μεσσαπίων Βασίλειου Σιμιτζή

Η ανανέωση της σημερινής εικόνας, η οικοδόμηση νέων χαρακτηριστικών, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, παράλληλα.. στηρίζοντας, διατηρώντας και ενισχύοντας την ταυτότητα της κάθε περιοχής με έργα, παρεμβάσεις και δράσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη σε τομείς είναι βασική υποχρέωση για μια Δημοτική Αρχή προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του τόπου. Σε ένα Στρατηγικό σχεδιασμό, επίσης, βασικός άξονας είναι η προσέλκυση επενδύσεων-επιχειρήσεων-κεφαλαίου (διαμορφώνοντας ένα ελκυστικό περιβάλλον και προωθώντας το) , κάτι που θα έχει ως θετικό αποτέλεσμα κυρίως την οικονομική Ανάπτυξη και την αναβάθμιση ζωής των δημοτών(π.χ απασχόληση-εισοδήματα). Ανάλογα με το Δ.Δ, ορίζονται οι στοχεύσεις και οι προτεραιότητες.
Δημοτικά συμβούλια, Τοπικά συμβούλια, Φορείς, Εκπαιδευτική- Ακαδημαϊκή κοινότητα και Πολίτες(μέσω της ”κατάθεσης προτάσεων και οραμάτων”) με τρόπο συνεργατικό να είναι οι βασικοί συντελεστές της αυριανής μέρας του τόπου με τον Δήμο αρωγό σε κάθε δυνατή προσπάθεια που επιχειρείται.

Σαν Δήμος έχοντας την στάση και τον ρόλο.. να διεκδικεί δυναμικά και αποτελεσματικά για τον τόπο (σχετικά με θέματα που θα πρέπει να απασχολούν διαρκώς ένα Δήμο π.χ είτε για θέματα αναγκών (μελλοντικών και μη), είτε για θέματα εξέλιξης), να εξευρίσκει όσο τον δυνατόν περισσότερους οικονομικούς πόρους αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο οικονομικό εργαλείο και να προχωράει τις διαδικασίες εκτέλεσης των έργων-παρεμβάσεων με τον βέλτιστο τρόπο (χρονοδιαγράμματα των έργων, ποιοτικά έργα κλπ.).

Ένας ακόμη βασικός άξονας με μεγάλη σημασία στο κομμάτι της καθημερινότητας για τους δημότες είναι και η παροχή πολλών και ποιοτικών υπηρεσιών. Η τεχνολογία σήμερα δίνει τις περισσότερες και καλύτερες λύσεις στον τομέα αυτόν ως προς την ενίσχυσή του.

Παραδείγματος χάριν υπάρχουν συστήματα management (όπως είναι το fleet management στον τομέα της καθαριότητας στους Δήμους) που μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες λειτουργίες ενός Δήμου κι έτσι με αυτόν τον τρόπο οι υπηρεσίες να μπορούν να λειτουργούν εύρυθμα, να είναι ποιοτικές, αποτελεσματικές και αποδοτικές στο μέγιστο βαθμό, και επίσης κάνοντας το οικονομικό κόστος για τον δημότη χαμηλότερο. Το ό, τι υπάρχουν στις μέρες μας τέτοιους είδους συστήματα management και τεχνολογία υψηλού επιπέδου είναι κατά την γνώμη μου ένα δώρο της ”εποχής” που ”δίνεται” στους Δήμους, αρκεί να υπάρχει η γνώση ώστε η χρησιμοποίηση τους να καταστεί εφικτή και ωφέλιμη για τις τοπικές κοινωνίες και τον Δήμο ως σύνολο.

Σε κάποιο χρονικό βάθος, ενώ εκτελείται ένας Στρατηγικός σχεδιασμός(για περιπτώσεις Δήμων) και τα Δημοτικά Διαμερίσματα έχουν αρχίσει να γνωρίζουν τους καρπούς των αποτελεσμάτων του, πλέον, και ο Δήμος θα έχει αποκτήσει ένα γνήσιο χαρακτήρα(ως προς τα γνωρίσματα) και μια ισχυρή προσωπικότητα και που σαν τελικό αποτέλεσμα θα αφήνει ένα αίσθημα ικανοποίησης και χαράς σε κατοίκους και επισκέπτες!

Η διακυβέρνηση και οι πολιτικές ενός Δήμου πρέπει να είναι τέτοιες που θα δίνουν απάντηση και λύση στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργούν κοινωνική ευημερία και συνοχή, σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενου μετασχηματισμού και συνεχιζόμενης αλλαγής εικόνας για τον Δήμο.

Διαβάστε επίσης

Γίνετε μέλος στην κοινότητα VIBER του eviathema.gr για να μην χάνετε καμία είδηση

Written by Eviathema.gr

Η ηλεκτρονική εφημερίδα https://www.eviathema.gr δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τον Δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαρσάκη. Δημοσιεύονται καθημερινά αποκλειστικά Ρεπορτάζ και ειδήσεις από όλες τις περιοχές της Εύβοιας Αστυνομικά, Κοινωνικά, Αθλητικά, Πολιτικά, Συντεύξεις κα. Η eviathema.gr είναι εγγεγραμένο μέλος του emedia ενώ Ρεπορτάζ της έχουν παρουσιαστεί από ιστοσελίδες ενημέρωσης όπως το Protothema.gr, το newsit.gr, το in.gr, το zougla.gr, το iefimerida.gr καθώς και δελτία ειδήσεων και εκπομπές των Ant1, Mega, Star, Skai.

Χαλκίδα: Μπούκαραν από παράθυρο σε σπίτι και έκλεψαν κοσμήματα

Έλεγχοι της Αστυνομίας στην Χαλκίδα

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς 2022