Ο εφιάλτης του Παραολυμπιονίκη που καταγγέλλει βιασμό και κακοποίηση – «Έκλεινε το στόμα μου με ταινία και με βιντεοσκοπούσε»

Περιπολικό Αστυνομία

Η καταγγελία των γονέων διακεκριμένου Πραολυμπιονίκη, για σεξουαλική κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση και σωματική βία του γιου τους, από καθηγητές και εργαζόμενους ιδρύματος για άτομα με νοητική υστέρηση, έχει σοκάρει την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα απίστευτα έχουν γίνει γνωστά -και αναφέρει και η Real News– ο ένας από τους εργαζόμενους που φέρονται να κακοποίησαν σεξουαλικά τον Παραολυμπιονίκη, κατηγορείται ότι βιντεοσκοπούσε (!) τις αποτρόπαιες και ασελγείς πράξεις εις βάρος του άτυχου νεαρού.

Τη μήνυση κατέθεσε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών την περασμένη Πέμπτη (09.06.2022) ο πατέρας του 23χρονου -σήμερα- νεαρού, που έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Down, εις βάρος συνολικά πέντε ατόμων (προέδρου του ιδρύματος, ψυχολόγου, ψυχιάτρου, κοινωνικής λειτουργού και διοικητικού υπαλλήλου) για ασελγείς πράξεις, άσκηση βίας, σωματική βλάβη, παρασιώπηση εγκλημάτων, υπόθαλψη και άλλα αδικήματα.

Τα όσα εμπεριέχονται στη μήνυση προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό, ενώ “ανοίγουν” την πόρτα για νέα έρευνα στον πολύπαθο χώρο των ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Να αναφέρουμε ότι ο Παραολυμπιονίκης -η οικογένεια του οποίου κατήγγειλε τον βιασμό του- έχει κατακτήσει μετάλλια στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει η Real News, από το 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2022 παρακολούθησε πρόγραμμα κατάρτισης για άτομα με νοητική υστέρηση στο εν λόγω ίδρυμα.

Από τα μέσα Οκτωβρίου του 2021, όμως, άρχισε να εκδηλώνει δείγματα άρνησης, δυσαρέσκειας και φόβου ως προς την παρακολούθηση των μαθημάτων. Η εφημερίδα Real News αποκαλύπτει όλη τη μήνυση για τη σεξουαλική κακοποίηση που υφίστατο ο αθλητής των Special Olympics

Καταγγελίες – σοκ

Πιο συγκεκριμένα, δήλωνε, όπως αναφέρεται και στη μήνυση “ότι πονούσε το κορμί του και παρουσίαζε αδυναμία βάδισης. Συχνά επέστρεφε στην οικία με αλλαγμένα ρούχα (ακόμη και το εσώρουχο του), ενώ τα ρούχα έδιναν την εντύπωση ότι ήταν πλυμένα”.

Περίπου στα τέλη του 2021, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, παρουσίασε εγκόπριση, γεγονός ανεξήγητο, που προκάλεσε την απορία των γονιών του, αφού από την ηλικία των τριάμισι ετών είχε πλήρη έλεγχο των σφιγκτήρων. Η μητέρα του κάλεσε τον ψυχολόγο του ιδρύματος, η αντίδραση του οποίου ήταν τόσο έντονη και επιθετική που την προβλημάτισε.

Από τις συζητήσεις που έγιναν στα μέσα Φεβρουαρίου του 2022 μεταξύ των γονιών και του παιδιού, ως προς την αιτία αλλαγής της συμπεριφορά του γιου τους, το θύμα φέρεται να τους είπε: Τον (όνομα ψυχολόγου) δεν τον θέλω, είναι βλάκας και ηλίθιος και με πειράζει. Πάμε στο δωμάτιο και κλείνει την πόρτα με κλειδί. Μου χαϊδεύει τα πόδια, τα χέρια, το στήθος, το κεφάλι, τις πατούσες, κάνουμε μασάζ. Εγώ του λέω “(το όνομα) σταμάτα”. Μου βάζει ταινία στο στόμα και στα χέρια”.

Ακολούθως, στη μήνυση, περιγράφεται ο εφιάλτης που βίωσε ο νεαρός. Πρόκειται για τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μιας ακραίας σεξουαλικής κακοποίησης. “Στο τέλος τρώω κέικ ή μπισκότο γιατί με αγαπάει… του είπα ότι θα έρθει ο πατέρας μου και θα σε τσακίσει. Μου είπε ότι δεν θα έρθει, αν το πεις θα σε μαλώσει και θα γίνεις ρεζίλι…” ανέφερε επιπλέον το θύμα.

Η πραγματογνωμοσύνη

Στο άκουσμα όλων αυτών, οι γονείς αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, ενώ ανατέθηκε σε ειδικό ψυχολόγο, νευρολόγο παίδων, να εξεταστεί ο πρώην αθλητής για τις καταγγελίες. Κατά; τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, ο 23χρονος είπε ότι, κάποιες φορές, οι πράξεις αυτές βιντεοσκοπούνταν.

Από την ψυχομετρική αξιολόγηση που έγινε -μέσα από σειρά δοκιμασιών, διαλόγων και κλινικής συνέντευξης- στο πλαίσιο επανειλημμένων συνεδριών, προέκυψε -όπως διαπιστώνεται- “εύρυθμη μακροχρόνια μνήμη αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη υψηλής λειτουργικότητας” με τον ειδικό παιδοψυχολόγο να αναφέρεται -μεταξύ άλλων- σε “σαφή ένδειξη πραγματικών εμπειριών, που αφορούν τουλάχιστον σωματική και συναισθηματική κακοποίηση”.

Μάλιστα, στην πραγματογνωμοσύνη σημειώνεται ότι “τα γεγονότα αφήγησης του πρώην αθλητή δεν είναι κενά περιεχομένου και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μήνυση καταγγέλλεται άλλος υπάλληλος – καθηγητής του ιδρύματος για εξύβριση, απειλή και άσκηση παράνομης βίας προς τον πρώην αθλητή. “Ο… (σ.σ. καθηγητής στο ίδρυμα) μου φώναξε πολύ. Με έβρισε. Με είπε μ… και ζώο και μου έδωσε σφαλιάρα. Έλεγε “να έρθει ο πατέρας σου ο μ… να πληρώσει τη ζημιά, να μην έχετε να φάτε στο σπίτι σας”. Εγώ κατουρήθηκα και έγινα ρεζίλι. Μερικά παιδιά έκλαιγαν και μερικά γελούσαν”, είναι ένα από τα περιστατικά που καταγράφονται.

Έπονται εξελίξεις

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη Real News, ο δικηγόρος της οικογένειας, Νικόλαος Αλεξανδρής, πρόκειται για μια υπόθεση που συγκλονίζει.

Η μαρτυρία του παιδιού καθηλώνει, θα την χαρακτήριζε κανείς ως μια κατάθεση ψυχής. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια απεγνωσμένη προσπάθεια του να επικοινωνήσει και να περιγράψει όσες αλγεινές πράξεις βίωσε από τους καθηγητές και εργαζόμενους του ιδρύματος συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση.

Πράγματι, Δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους, ότι εκπαιδευόμενοι κακοποιούνται σεξουαλικά από τους εκπαιδευτικούς δημόσιου ιδρύματος, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τη φροντίδα και την περίθαλψη τους. Τέτοια αδικήματα είναι το λιγότερο ειδεχθή και απάνθρωπα., διότι αφορούν ανθρώπινες ψυχές που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους” ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής τονίζει ότι “οι εξελίξεις που έπονται θα είναι καταιγιστικές και θα πράξουμε παν νόμιμο, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους ιθύνοντες, όπως αρμόζει στον καθέναν, με κύριο σκοπό τη δικαίωση του παιδιού, το οποίο είναι αξιαγάπητο, έξυπνο και ταλαντούχο”.