Δηλώσεις Γιάννη Ρέτσα στο «Δ & Α» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου

Γιάννης Ρέτσας Πρόεδρος ΕΠΣ Ευβοίας

Η πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη έχει θέσει εκτός λειτουργίας σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Στον τομέα του ποδοσφαίρου ήταν πολύ απότομη η αναστολή όλων των διοργανώσεων, δημιουργώντας μία πραγματικότητα τόσο πρωτόγνωρη που δείχνει να μην υπάρχουν ακόμα απαντήσεις σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο που θα επανέλθει η δράση στα γήπεδα.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΕ Γιάννης Ρέτσας μέσα από το “Δ & Α” μας εκθέτει τους προβληματισμούς του σχετικά με την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και φυσικά δεν ξεχνά την περιπέτεια υγείας που περνά ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γιώργος Πίσχινας.

«Η κατάσταση με τον κορωνοιό είναι δύσκολη, αλλά υπάρχει αισιοδοξία, αρκεί να ακολουθούμε τα οδηγίες των ειδικών. Χρειάζεται υπομονή, υπευθυνότητα και όχι πανικός. Το πρόβλημα τώρα ξεκίνησε κι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Το πάθημα της γειτονικής Ιταλίας ας μας γίνει μάθημα. Αυτό που πρέπει να ομολογήσουμε είναι ότι η Πολιτεία στη δική μας περίπτωση λειτούργησε υπεύθυνα και έγκαιρα.

Μέσα σε όλη αυτή τη πανδημία του κορωνοιού, το ποδόσφαιρο έχει βγει για λίγο από τη ζωή μας και όλοι εμείς περιμένουμε τη στιγμή που θα μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε στα γήπεδα.

Σίγουρα, το πρώτο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε όσο το δυνατό τις λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οι ειδικοί, αλλά και η εμπειρία της Κίνας, μιλάνε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς μετά από περίπου δύο μήνες (στα μέσα Μαΐου). Τις τελευταίες μέρες το σενάριο αυτό μοιάζει πολύ αισιόδοξο και η κατάσταση γίνεται πιο δραματική.

Κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στα γήπεδα, αρχικά χωρίς θεατές και αργότερα με κόσμο. Όμως πως θα έχει διαμορφωθεί η αγωνιστική κατάσταση των ομάδων και των αθλητών τότε;

Για τις επαγγελματικές ομάδες που είναι υποχρεωμένες να μπουν στον κανονικό ρυθμό άμεσα τα πράγματα είναι καλύτερα. Υπάρχει διοικητική οργάνωση και οι ποδοσφαιριστές έχοντας ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει μία μίνι προετοιμασία πριν επανέλθουν στις επίσημες διοργανώσεις.

Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τι γίνεται όμως;

Πόσο εύκολα ή δύσκολα θα μπορέσει ένα αθλητικό σωματείο να συγκεντρώσει τους αθλητές και να ολοκληρώσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις; Πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη πιθανότητα να διεξαχθούν εμβόλιμες αγωνιστικές. Σε τι αγωνιστική κατάσταση θα είναι οι αθλητές ώστε να αγωνιστούν, χωρίς να κινδυνεύουν να τραυματιστούν;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η φυσική κατάσταση μπορεί να διατηρηθεί για 15 ημέρες. Πως να προπονηθεί ένας αθλητής όταν, πολύ σωστά, τα αθλητικά κέντρα και τα γυμναστήρια είναι κλειστά;

Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι δύσκολο να απαντηθούν τουλάχιστον σήμερα. Ενδεχομένως μία κεντρική οδηγία από την ΕΠΟ να φωτίσει κάπως τα πράγματα. Δεν μπορούν οι ΕΠΣ αυθαίρετα να αποφασίσουν τι θα γίνει. Ακόμα και η UEFA κρατά στάση αναμονής.  Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων τον Μάιο. Αν κάτι τέτοιο δεν μπορέσει να συμβεί τότε μιλάμε για οριστική διακοπή όλων των διοργανώσεων σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Θα περιμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση καλύτερα.

Πηγή dinataathlitika.gr