Πέθανε ο Γιάννης Διακογιάννης: Θλίψη για τον θρύλο της αθλητικής δημοσιογραφίας

Γιάννης Διακογιάννης

Θλίψη σκόρπισε το πρωί της Τρίτης η είδηση ότι ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιοσχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης, Γιάννης Διακογιάννης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Ο  Γιάννης Διακογιάννης αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, με ευρύ φάσμα γνώσεων στον κλασικό αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο, ενώ ξεχώριζε για τις περιγραφές του.

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από το Μουντιάλ του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού).

 

Από τον Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ τον Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν η χώρα μας κατέκτησε το τρόπαιο.

Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού, κάτι που ήταν ευρέως γνωστό στους δημοσιογραφικούς κύκλους. Ο ίδιος το παραδέχτηκε πρώτη φορά δημόσια τον Ιανουάριο του 2017.

Το 2015 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε στον Γιάννη Διακογιάννη τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Λίγο πριν την βράβευση του κ. Διακογιάννη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Κύριε Διακογιάννη, το παράσημο αυτό σας απονέμεται για την μεγάλη και συνεπή προσφορά σας στην αθλητική δημοσιογραφία. Προσφορά, η οποία εμπνέεται πάντοτε από το ολυμπιακό πνεύμα και όχι μόνον, αλλά από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα γενικώς, μέσα από τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και του «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων».

«Ομολογώ ότι δεν το περίμενα, κύριε Πρόεδρε. Έλεγα ότι μετά το τελευταίο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων – και έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε – έχω αποσυρθεί. Ενθουσιάσθηκα. Δεν το περίμενα, αλλά ενθουσιάσθηκα. Ενθουσιάσθηκα γιατί έρχεται από τον εκπρόσωπο της Δημοκρατίας. Και είμαι πολύ πιστός στη λέξη Δημοκρατία στην Ελλάδα που χρειάζεται τη Δημοκρατία, γιατί από εδώ ξεκίνησε η Δημοκρατία. Ευχαριστώ και πάλι, να είσθε καλά και να είναι καλά και η Δημοκρατία», είχε αναφέρει ο Γιάννης Διακογιάννης.