4 τεχνολογικές τάσεις για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2022

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ EVIATHEMA

Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό φαίνεται από την πληθώρα των νέων λειτουργιών που εμφανίζονται συνεχώς στην καθημερινότητά μας για να την κάνουν καλύτερη. Για παράδειγμα, μπορούμε πλέον να εργαζόμαστε από το σπίτι μας χάρις στη δύναμη του διαδικτύου και των νέων εφαρμογών, να παίζουμε τυχερά παιχνίδια από τον υπολογιστή μας στο Betsson καζίνο, αλλά και να ενημερωνόμαστε για τα νέα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων.

Ιδιαίτερα για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι αλλαγές που θα έρθουν το 2022 και τα επόμενα χρόνια θα είναι σαρωτικές. Ας δούμε μερικές από αυτές:

1.Αύξηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων όπως η Tesla έχουν αποδείξει ότι τα οχήματα αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την εμπορία βενζινοκίνητων οχημάτων μέχρι το 2035. Το μεγαλύτερο κίνητρο που βρίσκεται πίσω από αυτή την απόφαση είναι η προστασία του περιβάλλοντος, παρόλο που το αρχικό κόστος αγοράς ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου είναι περίπου 20%-30% υψηλότερο.

Έτσι, σταδιακά όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες θα μπουν στην διαδικασία να δημιουργήσουν σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, να δώσουν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για την αγορά τους, αλλά και να προωθήσουν τα πλεονεκτήματα αυτών των οχημάτων στους καταναλωτές.

2.Ανάπτυξη των αυτόνομων αυτοκινήτων

Σίγουρα οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αυξηθούν μέσα στο 2022, όμως μια άλλη κατηγορία οχημάτων που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι τα αυτόνομα.Πολλές νεοεισερχόμενες εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για την παραγωγή αυτοκινήτων που θα οδηγούνται μόνα τους και μάλιστα δεν αποκλείεται να δούμε τα πρώτα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα μέσα στο 2022. Τέτοιου είδους τεχνολογία έχει απήχηση κυρίως στις νεότερες γενιές καθώς δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις φουτουριστικές τεχνολογίες και τα προηγμένα λογισμικά.

3.Περισσότερες λειτουργίες εντός των αυτοκινήτων

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ολοένα και αυξάνεται.Έτσι, οι μεγάλοι παίκτες προσπαθούν να προσθέτουν στα οχήματά τους νέα και πρωτότυπα χαρακτηριστικά, που όχι μόνο θα τους κάνουν να διαφέρουν από τους άλλους αλλά θα αυξήσουν την ασφάλεια και την άνεση των οδηγών. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι η αυτόματη οδήγηση, η πρόβλεψη πρόσκρουσης και τα θερμαινόμενα καθίσματα.

Επίσης, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την διασκέδαση των επιβατών όπως η λειτουργία αναμετάδοσης βίντεο και η ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.Πληθώρα νέων τέτοιων χαρακτηριστικών αναμένεται να προστεθεί στα αυτοκίνητα των επόμενων γενιών, κυρίως μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, ως στοιχείο διαφοροποίησης μεταξύ των εταιρειών αλλά και για να προσελκύσουν τους λάτρεις των νέων τεχνολογιών.

4.Αγορά οχημάτων μέσω του διαδικτύου

Τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνεται η ψηφιοποίηση, οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει και προτιμούν πλέον να κάνουν τις αγορές τους μέσω του υπολογιστή τους, από την άνεση του σπιτιού τους. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι ήθελαν να δουν από κοντά το αυτοκίνητο που είχαν σκοπό να αγοράσουν και να κάνουν ένα test-driveσε μια αντιπροσωπεία. Όμως, ήδη από το 2021 έχει ξεκινήσει μία τάση οι αυτοκινητοβιομηχανίες να πωλούν τα οχήματά τους απευθείας στους καταναλωτές, μέσω του διαδικτύου. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και να αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας το μερίδιο αγοράς των φυσικών αντιπροσωπειών.