Ανακύκλωση αέρα στο αυτοκίνητο: Πότε δεν πρέπει να τη χρησιμοποιώ;

8 Αυγούστου 2022, 11:47 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Η λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα που φέρει το αυτοκίνητο μας είναι πολύ σημαντική για την απόδοση του air condition τον χειμώνα, αλλά ακόμη περισσότερο τώρα το καλοκαίρι.

Ένα περίγραμμα αυτοκινήτου που έχει μέσα του ένα «αγκίστρι». Αυτό είναι με λίγα λόγια το σύμβολο στο αντίστοιχο κουμπί του air condition -ακόμη και του απλού «καλοριφέρ» στα παλιότερα αυτοκίνητα- που μας δείχνει ότι με το πάτημά του ενεργοποιούμε την ανακύκλωση του αέρα στην καμπίνα.

Η ανακύκλωση του αέρα είναι ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» του συστήματος ψύξης/θέρμανσης του αυτοκινήτου μας, ειδικά τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Με την ενεργοποίηση της ανακύκλωσης του αέρα από το σχετικό κουμπί, το air condition του αυτοκινήτου μας πολύ απλά κλείνει την παροχή φρέσκου αέρα από το περιβάλλον στην καμπίνα και ανατροφοδοτεί από τους αεραγωγούς τον αέρα που υπάρχει ήδη στο εσωτερικό.

autokinito anakyklosi aera air condition 02

Είτε έχετε αυτόματο σύστημα κλιματισμού είτε χειροκίνητο, είναι καλό να επιλέγετε την ανακύκλωση του αέρα τώρα το καλοκαίρι, ειδικά όταν ξεκινάτε για μια διαδρομή και έχετε αφήσει το αυτοκίνητο σας για πολλές ώρες στον ήλιο.

Την ενεργοποίηση της ανακύκλωσης του αέρα την επιλέγουμε το καλοκαίρι για να βοηθήσουμε το air condition να ρίξει ταχύτερα την θερμοκρασία εντός της καμπίνας. Την επιλέγουμε επίσης ώστε το σύστημα ψύξης να μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα με μεγαλύτερη ευκολία καταναλώνοντας έτσι χαμηλότερες ποσότητες ενέργειας -μείωση της κατανάλωσης.

Αντίθετα τον χειμώνα δεν επιλέγουμε την ανακύκλωση καθώς το σύστημα ανατροφοδοτεί τον ίδιο αέρα με περισσότερη υγρασία, η οποία αυξάνεται με κάθε ανάσα μας και οδηγεί στο θάμπωμα των τζαμιών. Άλλωστε, αν έχετε αυτόματο κλιματισμό στο αυτοκίνητό σας και τον λειτουργείτε στο «Auto» θα προσέξετε ότι το σύστημα απενεργοποιεί την ανακύκλωση κάθε φορά που το βάζετε σε λειτουργία τις κρύες ημέρες, για να ζεστάνετε την καμπίνα και να ξεθολώσετε τα τζάμια.

Για τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα του κλιματιστικού το καλοκαίρι επιλέγουμε την ανακύκλωση του αέρα περίπου μισό λεπτό αφότου έχουμε ενεργοποιήσει το air condition και έχουμε ανοίξει παράλληλα όλα τα παράθυρα για να δραπετεύσει ο καυτός αέρας που βρίσκεται ήδη στο εσωτερικό.

Πηγή 

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.