Είδηση για: #

Τι συμβαίνει με τα απλήρωτα Τέλη Κυκλοφορίας;

26 Απριλίου 2021, 2:42 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
ΤΕΛΗ_ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Σε μια απόφαση-σοκ προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συμμορφούμενη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία οι οικονομικές Αρχές δεν μπορούν να αναζητούν χρέη από Τέλη Κυκλοφορίας που δεν έχουν βεβαιωθεί μετά την παρέλευση της πενταετίας με έναρξη το έτος που δημιουργήθηκε η οφειλή.

Δηλαδή αν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος δεν έχει πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας το 2015 και δεν του έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο τότε το οφειλόμενο ποσό διαγράφεται καθώς έχει παρέλθει η πενταετία (έως 31 Δεκεμβρίου 2020) στην οποία μπορούσε η φορολογική διοίκηση να βεβαιώσει το ποσό! Με αυτό τον τρόπο παραγράφεται το ποσό της οφειλής από τη μη εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας καθώς δεν είχε ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος και βέβαια δεν του είχε βεβαιωθεί το πρόστιμο.

“Θρίλερ” στο Νοσοκομείο Χαλκίδας: 7ος τραυματιοφορέας θετικός στον κορονοϊό καθώς και ακόμα μια εργαζομένη του μικροβιολογικού

Παράλληλα η ΑΑΔΕ επισημαίνει σε σχετική εγκύκλιο πως κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται Τέλη Κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας! Δηλαδή αν κάποιος θέλει να μεταβιβάσει το όχημά του η βεβαίωση που θα λάβει από την Εφορία θα περιορίζεται χρονικά έως το 2016. Για προηγούμενα έτη ακόμη και να υπάρχει οφειλή η βεβαίωση θα δίδεται κανονικά στον κάτοχο του οχήματος που πωλείται και η διαδικασία μεταβίβασης θα ολοκληρώνεται κανονικά…

Βέβαια το «κλειδί» για την παραγραφή των χρεών από παλαιά Τέλη Κυκλοφορίας είναι η μη βεβαίωση της οφειλής κάτι που θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί στα επιβατικά ΙΧ καθώς το σύστημα την αμέσως επόμενη ημέρα λήξης εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας τα εμφανίζει μαζί με το πρόστιμο!

Ωστόσο περιπτώσεις που έχει καταγραφεί διαφορά στα ποσά των Τελών Κυκλοφορίας οχημάτων περιλαμβάνει τα φορτηγά, Ταξί, αναπηρικά και εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα εκ των οποίων στα τρία πρώτα το λάθος μπορεί να γίνει εξαιτίας της αλλαγής χρήσης ή τον αποχαρακτηρισμό και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα εξαιτίας της δήλωσης λανθασμένου εξοπλισμού που αυξάνει τις εκπομπές CO2 και κατ’ επέκταση και τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη νέα εγκύκλιο 2082/2021 της ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με την απόφαση ΣτΕ 1611/2020, για τη βεβαίωση τελών κυκλοφορίας (στην περίπτωση μη καταβολής τους ή μειωμένης καταβολής τους) καθώς και των οφειλόμενων προστίμων, ισχύει πενταετής προθεσμία παραγραφής υπολογιζόμενη από τη λήξη του έτους για το οποίο αυτά οφείλονται.

Επί παραδείγματι, τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα μπορούν να βεβαιωθούν μέχρι 31/12/2021, ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2015 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα, η προθεσμία για βεβαίωση έχει παραγραφεί καθώς η Φορολογική Διοίκηση μπορούσε να τα βεβαιώσει μέχρι την 31/12/2020.

Περαιτέρω, για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας και των τυχόν οφειλόμενων προστίμων του έτους της παραγραφής, επισημαίνεται ότι πρέπει ο φορολογούμενος να λαμβάνει γνώση αυτής άμεσα και πάντως πριν παρέλθει το έτος της βεβαίωσής τους. Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή ώστε η βεβαίωση των τελών και προστίμων κάθε έτους παραγραφής να πραγματοποιείται εγκαίρως και το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου του έτους βεβαίωσης, ώστε να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία. Τέλος, κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται τέλη κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας.»

Να υπενθυμίσουμε πως η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε το 2016 όπου τα χρέη από Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονταν σε πάνω από 252 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο ποσό έχει ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ!

Πηγή

Απάντηση της Μητρόπολης Χαλκίδος για ανακρίβειες τοπικού blog

Χαλκίδα Ευβοίας: “Μπούκαρε” σε ιατρείο και “βούτηξε” κινητό τηλέφωνο – Τον συλλάβαν μια μέρα μετά

Απάντηση της Μητρόπολης Χαλκίδος για ανακρίβειες τοπικού blog

Πανικός στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας – Επεισόδια σε Μαμούθ κορονοπάρτυ από Ρομά [ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Βασιλικό Ευβοίας: Κλέφτες έκαναν “Πλιάτσικο” για δεύτερη φορά στο κατάστημα καφέ “Ρίζος” – Βίντεο Ντοκουμέντο την ώρα της διάρρηξης – Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.