Διαρροή στο αυτοκίνητο: Από ποιο σημείο προέρχεται – Τι πρέπει να γνωρίζω

ΔΙΑΡΡΟΗ ΛΑΔΙΩΝ

Ο εντοπισμός μιας διαρροής κάτω από το αυτοκίνητο δεν αποτελεί ευχάριστη είδηση για κανέναν οδηγό. Πως θα καταλάβω όμως τι είδους υγρό χάνει το αυτοκίνητό μου;

Όλοι έχουμε βρεθεί στην αμήχανη στιγμή να εντοπίσουμε μία κηλίδα υγρού κάτω από το αυτοκίνητό μας και να αναρωτιόμαστε τι είδους υγρό είναι αυτό και φυσικά εάν προέρχεται από το δικό μας.

Car leak 2

Για αρχή δεν χρειάζεται πανικός. Αυτό που πρέπει να κάνουμε πριν καλέσουμε την οδική βοήθεια ή επισκεφθούμε τον μηχανικό μας είναι να προσδιορίσουμε ακριβώς το τι στάζει κάτω από το αυτοκίνητο. Για αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο πράγματα: η θέση του υγρού και τα χαρακτηριστικά του.

Κάτω από τον κινητήρα

Καύσιμο, λιπαντικό κινητήρα, ψυκτικό υγρό, υγρό φρένων και υγρό υδραυλικού τιμονιού, καθώς και υγρό υαλοκαθαριστήρα μπορεί να στάζουν από τον χώρο ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ακόμη και το σύστημα κλιματισμού στάζει ακριβώς κάτω από τον κινητήρα.

Στη μέση του αυτοκινήτου

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι διαρροή καυσίμου από το ρεζερβουάρ (συνήθως βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα) ή από φθαρμένο σωλήνα του κυκλώματος καυσίμου. Μπορεί επίσης να υπάρχει διαρροή υγρού φρένων από τα σωληνάκια και η αιτία, ειδικά σε ένα παλιό αυτοκίνητο, μπορεί να είναι η διάβρωση. Περίπου κάτω από τη μέση του αυτοκινήτου και προς τον κινητήρα, μπορεί να σχηματιστεί μια μικρή λακκούβα λαδιού από την βαλβολίνη του κιβωτίου ταχυτήτων.

Car leak 5

Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου

Αυτό μπορεί να οφείλεται στα υγρά φρένων των πίσω δισκόφρενων, καθώς στο διαφορικό των πισωκίνητων ή τετρακίνητων μοντέλων.

Γύρω από τον τροχό

Car leak 4

Το υγρό φρένων πιθανότατα φεύγει από κάποιο φθαρμένο σωληνάκι. Σε αυτή την περίπτωση δύσκολα θα δημιουργηθεί λακκούβα με υγρό στο δρόμο, αλλά θα το καταλάβετε από την βρωμιά που θα μαζέψει ο τροχός στην νωπή επιφάνειά του.

Διάγνωση υγρών

Η βενζίνη αναγνωρίζεται εύκολα από τη μυρωδιά. Εάν σχηματιστεί λακκούβα, πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να μην αναφλεγεί μέχρι να φτάσει η οδική βοήθεια. Το πετρέλαιο κίνησης από την άλλη, δεν έχει τόσο έντονη μυρωδιά. Δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο η βενζίνη, αλλά η διαρροή του πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Car leak 3

Η μυρωδιά του υγρού φρένων είναι παρόμοια με του αλκοόλ και σαν υγρό έχει υψηλή ρευστότητα. Το αντιψυκτικό έχει επίσης υψηλή ρευστότητα, αλλά έχει λιπαρή αίσθηση λιπαρότητας που θυμίζει λιπαντικό. Και το λάδι του κινητήρα έχει φυσικά λιπαρή αίσθηση και μυρίζει ελαφρώς καμένο.

Οι βαλβολίνες του κιβωτίου ταχυτήτων είναι το πιο παχύρρευστο υγρό από όλα. Στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων είναι κοκκινωπό και έχει γυαλάδα στην όψη. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για το υγρό του υποβοηθούμενο τιμονιού.

Πηγή

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις