Πότε κινδυνεύεις με πρόστιμο έως 30.000 ευρώ αν είσαι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου

20 Νοεμβρίου 2023, 10:31 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Κίνδυνος να βάλουν το χέρι στην τσέπη για όσους προσπαθήσουν να απαλλαχθούν από τα Τέλη Κυκλοφορίας, χωρίς να καταθέσουν τις πινακίδες του ΙΧ του.

Η… λυπητερή των Τελών Κυκλοφορίας 2024 ήρθε για τους κατόχους αυτοκινήτων, με την προθεσμία εξόφλησής τους να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023.

Μοναδικός τρόπος προκειμένου να απαλλαχθεί από τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι να θέσει το ΙΧ του σε ψηφιακή ακινησία, καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας του.

Το μόνο που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να συνδεθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

  • Στη συνέχεια επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» όπου καταχωρεί ή επιλέγει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να θέσει σε ψηφιακή ακινησία.
  • Kαταχωρεί τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχ.κωδ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Επίσης δηλώνει υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  • Υποβάλει την αίτησή του και εφόσον είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα του δίνει αριθμό αίτησης και τον ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για το αίτημα του, το οποίο, με αντίστοιχη της προαναφερθείσας διαδικασίας, θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πότε υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμο εως 30.000 ευρώ

Κάθε ιδιοκτήτης ΙΧ που έχει θέσει το αυτοκίνητό του σε ψηφιακή ακινησία, απαγορεύεται ρητά να το κινήσει.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα
κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία τότε επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Σημειωτέον ότι όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Πηγή

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.