Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου
in

«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια» … μια «στάση ζωής» στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Με κεντρικό μήνυμα «Μια στάση για την ασφάλειά σας…μια στάση ΖΩΗΣ» το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Μέλος του Ινστιτούτου, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου,  πραγματοποίησε το Σάββατο στις 24 Ιουλίου την πρωτότυπη δράση ενημέρωσης των οδηγών «Pit Stop» στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Ευαγγελισμού.

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς σχετικά με βασικά σημεία ελέγχου του οχήματος, και την αξία της πρόληψης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που οι εξορμήσεις και τα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι συχνότερα. Τη δράση υποστήριξε η εταιρεία Goodyear και υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή της εταιρείας Groupama, καθώς και με τη ευγενική συνεισφορά των FLOCAFE και της ΕΚΟ.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, τεχνικό προσωπικό του ΙΟΑΣ  πραγματοποίησε δωρεάν φιλικούς ελέγχους σε  διερχόμενα οχήματα, ενώ παράλληλα οι οδηγοί και οι επιβάτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας που όλοι πρέπει να θυμόμαστε πριν από κάθε ταξίδι.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, οι οδηγοί παραλάμβαναν το σχετικό «Δελτίο Φιλικού Ελέγχου» ενώ παράλληλα γινόταν ενημέρωση από το προσωπικό του ΙΟΑΣ για τυχόν ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο όχημα τους και πώς αυτές επηρεάζουν την οδική ασφάλεια.

Πέρα από την ενημέρωση των οδηγούν από τους φιλικούς ελέγχους παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που ελέγχθηκαν ήταν τα 12,7 έτη. Το δείγμα των οχημάτων είχε μέση ηλικία μικρότερη από τη μέση ηλικία του στόλου επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα (που είναι τα 16 έτη), ενώ και η πλειοψηφία (92%) των οχημάτων είχε δελτιό τεχνικού ελέγχου σε ισχύ. Παρόλα αυτά διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα εξής σημεία:

  • Στο 25% των οχημάτων σημειώθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με τη σωστή και την κατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.
  • Στο 8% εντοπίστηκαν ελλείψεις στα ελαστικά. Σημειώνεται ότι οι οδηγοί όλων των οχημάτων ενημερώθηκαν για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται τακτικά στα ελαστικά.
  • Στο 21% διαπιστώθηκαν ελλείψεις στους υαλοκαθαριστήρες. Επισημαίνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή εκδηλώθηκαν τοπικές καταιγίδες τη συγκεκριμένη ημέρα.
  • Το 38% είχε ογκώδεις αποσκευές εντός της καμπίνας των επιβατών, παρά το γεγονός ότι αυτή η πρακτική σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομης επιβράδυνσης του οχήματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στους επιβάτες.

Παράλληλα,  οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κατανοήσουν με άμεσο και βιωματικό τρόπο την αναγκαιότητα χρήσης της ζώνης για όλους τους επιβάτες, δοκιμάζοντας του προσομοιωτές του Ινστιτούτου που βρίσκονταν στο σημείο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τη συμπεριφορά των οδηγών σε σχέση με τους βασικούς παράγοντες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων, που πραγματοποιήθηκε στο σημείο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις απαντήσεις των οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

  • Η έλλειψη προσοχής και ή κίνηση με υπερβολική / ακατάλληλη ταχύτητα ισοβαθμούν με ποσοστό 37,5% ως οι κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων. Ακολουθεί η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με ποσοστό 25%.
  • Το 79% των οδηγών δήλωσαν πως φροντίζουν πριν ξεκινήσουν ώστε όλοι οι επιβάτες του αυτοκινήτου τους (μπροστά και πίσω) να φοράνε ζώνη ασφαλείας.
  • Το 29% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως μερικές φορές νιώθουν κουρασμένοι / νυσταγμένοι κατά την οδήγηση.
  • Το 50% των οδηγών δήλωσε πως δεν πίνει εάν σκοπεύει να οδηγήσει, ενώ το 25% δήλωσε πως αν έχει καταναλώσει περισσότερα από ένα ποτό αποφασίζει να μην οδηγήσει.
  • Το 79% των οδηγών δήλωσε πως διατηρεί πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας.

Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Δήμος Χαλκιδέων: Ξεκινάει πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών για ευάλωτες ομάδες πολιτών

Γιάννης Τούντας: Ο κορωνοϊός είναι μεταδοτικός όσο η ανεμοβλογιά – Θα θρηνήσουμε και παιδιά

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους – Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Ραγδαίες εξελήξεις – Σήφης Βαλυράκης: Ποιοι είναι οι δύο Βασικοί ύποπτοι για τον θάνατο του

Πόθεν έσχες βουλευτών – Ζαλίζει η φορολογική δήλωση του Σπύρου Πνευματικού και της συζύγου του με πάνω από 1.500.000 εκ. καταθέσεις – Ποιοι άλλοι έχουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

ΕΟΠΥΥ: Με SMS θα ενημερώνεται ο ασφαλισμένος για κάθε πράξη που εκτελείται στον ΑΜΚΑ του

Νέα Δεξιά: Νέος Γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης του κόμματος και αναπληρωτής Τομ για την Εύβοια ο Χρήστος Πολίτης