Τέλη κυκλοφορίας 2022: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ EVIATHEMA

Όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, δεν θα υπάρξει νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2022.

Οι φορολογούμενοι και κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του μήνα, διαφορετικά του περιμένει γερό πρόστιμο που φτάνει στο διπλάσιο του αρχικού βεβαιωθέντος ποσού.

Η εν λόγω προθεσμία όμως δεν ισχύει για όλους, αφού σύμφωνα με τις διευκρινήσεις της ΑΑΔΕ, όσοι θελήσουν να μεταβιβάσουν το ΙΧ αυτοκίνητό τους, θα πρέπει να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, πριν αυτό συμβεί.

Το ίδιο ισχύει και για όσους προχωρούν τις ημέρες αυτές σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους αφού για να μπορέσουν να τα κυκλοφορήσουν  ξανά θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Κερδισμένοι της παράτασης είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που σκοπεύουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τη δήλωση ακινησίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Κατά συνέπεια έλαβαν «δώρο» από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με την παράταση που δόθηκε, τα τέλη κυκλοφορίας δυο μηνών, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου δεν θα πληρωθούν από εκείνους που θα θέσουν σε ακινησία το όχημά τους έως το τέλος του μήνα.

Το ύψος των τελών κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά στο ύψος των τελών κυκλοφορίας για τα παλαιότερα οχήματα με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010, τα τέλη υπολογίζονται με βάση την παλαιότητα και τα κυβικά του κινητήρα. Ειδικότερα:

*από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000
*από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005
*από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

-Για τα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας από 1η Ιανουαρίου 2011 τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για άμεση ενημέρωση!