Υγραέριο στο αυτοκίνητο: Κινδυνεύω όταν «γεμίζω»; Τι να προσέχω

ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Όπως με όλα τα καύσιμα, έτσι και με το υγράεριο (LPG) χρειάζεται να λαμβάνουμε προφυλάξεις για να γίνεται ο ανεφοδιασμός του αυτοκίνητου μας με ασφάλεια.

Το υγραέριο κίνησης σίγουρα είναι μια ισχυρή εναλλακτική λύση, έναντι της βενζίνης και του πετρελαίου, συνδυάζοντας οικολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, ενώ δεν περιέχει (κυρίως) βενζόλιο, πολυμερείς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και έχει ελάχιστο θείο.

Πρόκειται για ένα μείγμα υδρογονανθράκων, με κυριότερα συστατικά το προπάνιο και το βουτάνιο. Το υγραέριο στη φυσική του κατάσταση βρίσκεται σε αέρια μορφή, ενώ για την ευκολία διαχείρισης/μεταφοράς του, υγροποιείται τεχνητά, με αύξηση της πίεσης του.

LPG Refill 2

Το υγραέριο στη φυσική του μορφή είναι άοσμο, γι΄αυτό και του προσδίδεται τεχνητά η χαρακτηριστική οσμή του με τη χρήση ειδικών ουσιών (μερκαπτάνες), προκειμένου να γίνεται άμεσα αντιληπτή η παρουσία του, σε πιθανή περίπτωση διαρροής. Λόγω του ότι είναι βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα, όταν απελευθερώνεται στο περιβάλλον, έχει την ιδιότητα να “κάθεται” στο κατώτερο τμήμα του χώρου.

Οι κίνδυνοι κατά τον ανεφοδιασμό του αυτοκίνητου μας με υγράεριο είναι μηδαμινοί, αρκεί να πληρούνται κάποιοι κανόνες ασφάλειας. Κατά την είσοδό μας στο πρατήριο για ανεφοδιασμό με υγραέριο κίνησης, ο υπάλληλος μας καθοδηγεί να σταθμεύσουμε στην αντίστοιχη νησίδα δίπλα στην αντλία του υγραερίου. Ο ανεφοδιασμός πρέπει να πραγματοποιείται πάντα από την αντλία που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το στόμιο του ρεζερβουάρ του οχήματος.

Πριν την έναρξη του ανεφοδιασμού, ο υπάλληλος που μας εξυπηρετεί θα μας ζητήσει, για την ασφάλειά μας, να σβήσουμε τη μηχανή του αυτοκινήτου μας, να κλείσουμε το κινητό μας τηλέφωνο, να μην καπνίζουμε και να επιλέξουμε να μείνουμε εντός ή εκτός του αυτοκινήτου.

LPG Refill 3

Πριν συνδεθεί το αυτοκίνητό μας με την αντλία, ο υπάλληλος θα ελέγξει αν το σημείο πλήρωσης και το ακροφύσιο του οχήματος είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση. Κατά τη σύνδεση του ακροφυσίου, θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει γίνει λανθασμένη σύνδεση και να είναι παρών σε όλη τη διάρκεια του ανεφοδιασμού.

Σε περίπτωση εντοπισμού μιας διαρροής υγραερίου, ο υπάλληλος θα ενεργοποιήσει το συναγερμό κινδύνου του πρατηρίου και ο ανεφοδιασμός θα διακοπεί άμεσα. Εκείνη την στιγμή, θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του προσωπικού του πρατηρίου που είναι εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Τέλος, μετά τη λήξη του ανεφοδιασμού, ο υπάλληλος του πρατηρίου θα βεβαιώσει ότι ο ανεφοδιασμός έχει όντως τελειώσει, ότι έχει αφαιρεθεί η μάνικα και ότι η τάπα του ρεζερβουάρ είναι κλειστή, πριν ενεργοποιήσουμε τον κινητήρα του αυτοκίνητου μας.

Πηγή

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook