in

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι, μέλι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Γράφει η Γιάννα Μπαλαφούτη / Υπεύθυνη Προγραμμάτων Γαστρονομίας ΙΕΚ PRAXIS

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Αν έχεις στο ντουλάπι πετιμέζι φτιάξε μουστοκούλουρα με πετιμέζι ελαιόλαδο και μέλι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Είναι νόστιμα, ελαφριά και προπάντων υγιεινά.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι πετιμέζι θέλεις. Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω δουλέψει επαγγελματικά με διάφορες ποιότητες και γεύσεις. Το καλύτερο αποτέλεσμα βγαίνει με άθερμο πετιμέζι γιατί έχει λιγότερη γλύκα και πιο έντονη γεύση της πρώτης ύλης. Επίσης, νόστιμα γίνονται και με πετιμέζι από ρόδι ή συκόμελο.

Yλικά

• 200 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 300 γρ. μέλι ανθέων ή πορτοκαλιάς
• 1 κ.γ. κανέλα
• 1 κ.γ. γαρίφαλο
• 150 γρ. φρέσκος μούστος ή πετιμέζι
• 250 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
• 1½ κ.γ. αμμωνία
• 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
• 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Με μίξερ χειρός ή σύρμα χειρόςχτυπάμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
2. Σε άλλο μπολ ή κανάτα ρίχνουμε το πετιμέζι και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το πετιμέζι. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε την αμμωνία και τη σόδα.
3. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ελαφρά.
5. Ρίχνουμε τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλουμε).
6. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί μια ελαστική, όχι πολύ σφιχτή ζύμη που μάλλον θα κολλάει στα χέρια – αν παρατηρήσετε ότι κολλάει πολύ μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι διότι μετά το ψήσιμο θα γίνουν σκληρά. Αφήστε την 3′ και μετά δοκιμάστε αν χρειάζεται λίγο ακόμη.
7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C, στον αέρα.
8. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά, στρογγυλά (ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε) κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
9. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά

TIPS:

Ο χρόνος ψησίματος είναι για κουλουράκια-μπουκιές, διαμέτρου 2-3 εκ (άψητο). τα οποία βγαίνουν τραγανά απέξω και μαλακά στο εσωτερικό. Αν τα θέλετε πιο τραγανά, ψήστε τα για ακόμη 5 λεπτά. Αν πάλι τα προτιμάτε πιο μεγάλα (διαμέτρου 4-5 εκ.), αυξήστε τον χρόνο κατά περίπου 10 λεπτά.
Αφήστε τα κουλούρια να κρυώσουν καλά για τουλάχιστον 1 ώρα και φυλάξτε τα σε σκεύος φύλαξης τροφίμων που κλείνει καλά, σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί για να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά για τουλάχιστον 15ημέρες.

Σπούδασε Στην Σχολή Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS και Γίνε ο Chef Που Ξεχωρίζει.

Στο ΙΕΚ PRAXIS Οι Βραβευμένοι Chefs Είναι Οι Καθημερινοί Καθηγητές σου.

• Χαλκίδα 22210-74005 • Αθήνα 210-8230090

Written by Eviathema.gr

Το eviathema.gr είναι ένα πορταλ ενημέρωσης για την Εύβοια, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

Αιτωλοακαρνανία: Αυτοκτόνησε ασθενής με κορονοϊό ενώ ήταν σε καραντίνα σπίτι του

Σίμος Κεδίκογλου: «Είμαι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά πρώτα και κύρια είμαι βουλευτής Ευβοίας»