Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος! Με λαμπρότητα η τελετή ενθρόνισης στον Ναό της Του Θεού Σοφίας

filotheos 9
Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κκ Φιλόθεος Θεοχάρης / ΦΩΤΟ INTIME

«Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη. Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά σιγά βουλιάζει και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά».

Με τους στίχους από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά», ξεκίνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος.

Στον κατάμεστο από κόσμο Ναό της Του Θεού Σοφίας, ο νέος ποιμενάρχης άκουσε πολλές φορές το «Άξιος», συγκινήθηκε, χάρηκε για την παρουσία του κόσμου και κάλεσε τους νέους να ζήσουν «μαζί την περιπέτεια της ζωής», αποκαλώντας τους «φίλες και φίλοι», θυμίζοντάς τους παράλληλα το τραγούδι Δίψα του Νίκου Πορτοκάλογλου,

Δεν είν’ οι φίλοι, τα ξενύχτια,
τσιγάρα, ποτά
οι μουσικές, οι μουσικές
γύρω απ’ την ίδια φωτιά.
Παλιά σου όνειρα, ταξίδια
με καινούργια πανιά
Δεν είναι τίποτα απ’ όλα
κι είναι όλ’ αυτά…

αλλά και ένα απόσπασμα από έργο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.

Κάλεσε τους πιστούς να τον γνωρίσουν, «καλούμαστε να γνωριστούμε και μαζί να γνωρίσουμε το κοινό της ζωής» και να γνωρίσουν παράλληλα τον Χριστό.

«Ό,τι έχουμε στον Θεό ανήκει, τίποτα δεν είναι έξω από το σχέδιο του Θεού γι΄αυτό χρειάζεται να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό ο οποίος κυβερνά τα πάντα με τον πλούτο της πανσοφίας του», είπε ο κ. Φιλόθεος, ενώ απευθυνόμενος στους ιερωμένους της εκκλησίας της Θεσσαλονίκης, τους κάλεσε να βρίσκονται κοντά στο ποίμνιό τους.

«Να σηματοδοτήσουμε την εκκλησία ως μια πραγματικότητα που μοιράζει αυτό που είναι και μοιράζει αυτά που έχει. Δεν μας ενδιαφέρει η εκκλησία ναός, αλλά η εκκλησία λαός», ανέφερε.
Απηύθυνε προσκλητήριο σε κλήρο και λαό «να πραγματώνουμε την εκκλησία όχι με τα λόγια μας, αλλά κυρίως με τον τρόπο της ζωής μας» και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο δίπλα στον οποίο μαθήτευσε όπως είπε κι έμαθε να προσφέρει στον κόσμο.

Στράφηκε δε προς τον απερχόμενο, εφησυχάζοντα μητροπολίτη κ. Άνθιμο, για τον οποίο είπε πως «παραιτήθηκε από αγάπη για την εκκλησία», προσθέτοντας ότι «η παρουσία μου δίπλα του αποτελεί μεγάλη ευλογία».
Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον τοποτηρητή για τις λατρευτικές εκδηλώσεις της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα ο νέος μητροπολίτης έφτασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στον Ναό της του Θεού Σοφίας.

Πλήθος κόσμος είχε συγκεντρωθεί εντός και εκτός της εκκλησίας, φωνάζοντας συνεχώς «Άξιος», ενώ ο κ Φιλόθεος ευλόγησε τους πιστούς πριν εισέλθει στον ναό για την μεγαλοπρεπή τελετή ενθρόνισής του. Συγκινητική ήταν η στιγμή του ασπασμού του με τον πρώην Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, ο οποίος τον περίμενε στην είσοδο της εκκλησίας.

Η τελετή ενθρόνισης έγινε προεξάροχντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, ενώ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη παρέστη ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος διάβασε το μήνυμα του Παναγιότατου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και παρόντες είναι επίσης ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, εκπρόσωποι της τοπικής και στρατιωτικής αρχής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήθος μητροπολιτών και πιστών.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στον νέο μητροπολίτη για τον οποίο είπε, πως η επιλογή του «δεν είχε κριτήρια μόνο ηλικιακά, αλλά βαθύτερα και ουσιαστικότερα κυρίως θεολογικά», προσθέτοντας και μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο, «εκτίμησα το ήθος και εκκλησιαστικό σου φρόνημα», ενώ τον κάλεσε «να τιμάς και να φροντίζεις τον κ. Άνθιμο».

Ο κ. Ιερώνυμος εστίασε στα σύγχρονα προβλήματα κι όπως είπε «απέναντι στις νέες και περίπλοκες προκλήσεις η δυτική εκκλησία εστίασε στην ενασχόληση με κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα».
Τόνισε επίσης ότι «τα κοινωνικά προβλήματα είναι προϊόντα άλλων επιλογών βαθύτερων και συχνά μη αντιληπτών» και αναφέρθηκε στην  «πολιτική καπιταλισμού» και στην «αποθέωση του ατομικού συμφέροντος».
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κατέληξε συγκινημένος «αγαπητέ μου Φιλόθεε σου εύχομαι καλή διακονία».

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, τον κάλεσε να βιώσει το μυστήριο της Μεγάλης Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη και ως ιεράρχης να διακονίσει το ποίμνιο με σεμνότητα, κάνοντας αναφορά στην προηγούμενη υπηρεσία του κ. Φιλόθεου ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος.
Μετέφερε επίσης την ευχή και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ευχόμενος υγεία και δύναμη.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και σημείωσε πως «ο ρόλος πολιτείας και εκκλησίας διακριτός, αλλά χωρίς μία συμπόρευση σε μια σειρά ζητημάτων η πολιτεία είναι φτωχότερη και οι στόχοι αδύνατον να επιτευχθούν».
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της υπογεννητικότητας και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την αντιστροφή του κλίματος, αλλά και στην «αξιακή συμπόρευση εκκλησίας και πολιτείας», ενώ ευχήθηκε στον νέο ποιμενάρχη «αποτελεσματική και επιτυχή ποιμαντορική πορεία στο βαρύ και δύσκολο το έργο σας».

Ο περιφερεάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εστίασε στη μακρόχρονη χριστιανική παράδοση της Θεσσαλονίκης, με αναφορές στον Άγιο Δημήτριο και στον Απόστολο Παύλο, αλλά και σε κορυφαίες και φωτισμένες προσωπικότητες που αναδείχτηκαν ανά τους αιώνες. «Διαδέχεστε έναν σπουδαίο ποιμενάρχη, τον κ. Άνθιμο που είναι φάρος για μας. Σας εύχομαι να συνεχίσετε στα ίχνη που χάραξε και να ανοίξετε κι εσείς νέους ωραίου και καρποφόρους δρόμους», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Να είμαστε δίπλα σε κάθε συνάνθρωπό μας, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας, που ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, χρειάζεται συνεργασία», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Με αναφορές στη μικρή αποστολική εκκλησία της Θεσσαλονίκης, των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού, η οποία άκμασε και έγινε μεγάλη, καλωσόρισε τον νέο ποιμενάρχη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Το πηδάλιο αυτής της ιστορικής κιβωτού πιάνετε σήμερα στα άξια χέρια σας. Τα νερά δεν είναι πάντα απάνεμα και οι κλύδωνες ενίοτε μεγάλοι. Αχείμαστο λιμάνι να είναι πάντα η πατρική σας αγκαλιά. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, ως δήμαρχος αυτής της πόλης αλλά και ως απλός πιστός, ο Τριαδικός Θεός να σας χαριτώνει και να σας ενδυναμώνει:

-να σταθείτε Άξιος των Άγιων και των σπουδαίων προκατόχων σας
-να σταθείτε Άξιος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων.

Το έργο σας σε αυτή την ιστορική Μητρόπολη να είναι θεοφιλές. Και η ποιμαντορία σας “φιλόθεη”, όπως και το όνομά σας δηλοί», είπε ο κ. Ζέρβας.

Μια πόλη πνευματικά καλλιεργημένη χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου και περιέγραψε τον νέο Μητροπολίτη ως έναν άνθρωπο που έχει τρόπο να εμπνέει, να ενθαρρύνει, να αναπτερώνει, να ξεκλειδώνει καρδιές και του ευχήθηκε να προχωρήσει με βηματισμό στον οποίο  «όλοι μαζί θα είμαστε δίπλα σας».

Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος!

Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος

Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος

Δείτε την τελετή:

Στην τελετή προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος άλλωστε είναι τοποτηρητής της Μητρόπολης, μετά την παραίτηση του κ. Άνθιμου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παρόντες είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων, αντιπροσωπεία από το Άγιον Όρος, αλλά και δεκάδες μητροπολίτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή voria.gr