Εγκαινιάσθηκε το λίκνο της νεότερης ιστορίας της Ιστιαίας

ιστιαια 2

Δύο αιώνες και δύο χρόνια μετά την κήρυξη της Επαναστάσεως και στη δεύτερη έδρα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, την Ιστιαία, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των προσώπων και των γεγονότων, στα οποία, οι σημερινοί οφείλουμε την ελευθερία μας.

Ο Δήμος Ιστιαίας από την Παρασκευή 5 έως τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 διοργάνωσε τετραήμερο εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τον εγκαινιασμό από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο του παλαιού και ιστορικού ιερού παρεκκλησίου Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, της Ενορίας Αγ. Αθανασίου Πολιούχου Ιστιαίας, το οποίο ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το έτος 2021, διά προσωπικής επιμελείας του φιλέργου Εφημερίου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Γεωργίου Χαιροπούλου και απέλαβε την αρχική μορφή του.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιστιαία και συγκεκριμένα στον Ι. Ναό του Πολιούχου, Αγ. Αθανασίου, απ’ όπου εκκίνησε ιερά πομπή Κληρου, Αρχών και Λαού προς το Ι. Παρεκκλήσιο, όπου εναποτέθηκαν τα ιερά λείψανα και ετελέσθη ο Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων.

Το πρωί της Δευτέρας 8 Μαΐου 2023, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε τον εγκαινιασμό του Ναού κατά την τάξη και τέλεσε την Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τον π. Γεώργιο Χαιρόπουλο, τον Οικον. Ευστάθιο Αναγνώστου και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη. Συνευχόμενοι παρέστησαν ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Μάκρας-Ιεροκήρυξ, οι Πρωτοπρεσβ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος-Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδηψίων, Ιωάννης Θάνος-Αρχιερατικός Επίτροπος Ιστιαίας, ενώ την ευθύνη της εύτακτης τελέσεως των εγκαινίων είχε ο Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης-Εφημέριος της Ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος.

Αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως παρουσία του Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννου Κοντζιά, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών-Επικοινωνιών κ. Δημητρίου Βουρδάνου, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για την διαχείριση της πανδημίας Covid -19 και των μετασυνεπειών της κ. Ανδρέα Τοουλιά, Διοικητών των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής, Δημοτικών Συμβούλων, Εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και φορέων, αντιπροσωπιών των Σχολείων της πόλεως και ευσεβών χριστιανών.

Κατόπιν ο Δήμαρχος Ιστιαίας κ. Ιωάννης Κοντζιάς ανέγνωσε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και τον καθαγιασμό του Ι. Ναού, ο οποίος συνδέεται με την Ιστορία της Επαναστατημένης Ιστιαίας, αφού θεωρείται ως ο τόπος που ορκίστηκαν οι εξεγερμένοι Ξηροχωρίτες την 8η Μαΐου 1821 υπό τον Αθανάσιο Κορφιάτη και του επέδωσε μετάλλιο-αντίγραφο της σφραγίδας της Επανάστασης του Ξηροχωρίου, η οποία φέρει χαραγμένη επάνω της την ημερομηνία 8 Μαγιού Ξηροχώρι 1821 και το σύμβολο του Σταυρού, ένδειξη της χριστιανικής πίστης των αγωνιστών.

Έπειτα όλοι σχημάτισαν πομπή προς την κεντρική πλατεία της Ιστιαίας, όπου στο μνημείο Ηρώων ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη Δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Προς αγιασμό των πιστών τέθηκαν, πριν την απόθεσή τους στο φυτόν της Αγίας Τραπέζης αποτμήματα ιερών λειψάνων των Αγίων Νεομαρτύρων Αποστόλου, Ζαχαρίου και Δημητρίου εκ Μουλίων Κρήτης, του Αγ. Νεοϊερομάρτυρος Ισιδώρου και των τέκνων του Γεωργίου και Ειρήνης εν Βαλή Κρήτης, των εν αγίοις Πατέρων ημών Μακαρίου επισκόπου Κορίνθου του Νοταρά και Νεκταρίου Πενταπόλεως και της Οσίας Υπομονής, μαζί με τα σωζόμενα από την εποχή της Επαναστάσεως κειμήλια της Ενορίας Αγ. Αθανασίου, τον Σταυρό Αγιασμού και το Ιερό Ευαγγέλιο.

ιστιαια 3

ιστιαια 2

ιστιαια 1

ιστιαια

ιστιαια 7

ιστιαια 6

ιστιαια 5

ιστιαια 4

Φωτογραφίες: Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού, Βασιλική Χαιροπούλου, Θωμάς Χατζής & Γεώργιος Μιχαηλίδης

Έλα στo VIBER ΕΥΒΟΙΑ ΒΗΜΑ ΖΟΥΜ ΝΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑ EVIATHEMA του eviathema.gr για ειδήσεις από την Εύβοια με ένα κλικ