Φιλόθεος: Αυτός είναι ο λόγος που αλλάζει σημείο η ρίψη του Σταυρού 60 χρόνια μετά στη Θεσσαλονίκη

Σε διαφορετικό σημείο της πόλης θα τελεστεί φέτος ο αγιασμός των υδάτων στη Θεσσαλονίκη.

filotheos1

Η αλλαγή τοποθεσίας θα προσφέρει πιο εύκολη πρόσβαση και καλύτερη θέα στους χιλιάδες πιστούς, που θέλουν να δουν τη ρίψη του Σταυρού

Ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, μιλά στην κάμερα της ΕΡΤ για την απόφαση του να επαναφέρει το τελετουργικό της ρίψης του τιμίου σταυρού στο λιμάνι, μετά από 60 χρόνια

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον εορτασμό των Θεοφανείων το 1917, που χάρισαν στον νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο και αποτέλεσε την αφορμή για να επαναφέρει το τελετουργικό της ρίψης του Τιμίου Σταυρού για τον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμάνι.

Τα τελευταία χρόνια, μετά την Λειτουργία στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η πομπή έβγαινε από τον Ιερό Ναό και κινούταν προς την παραλιακή όπου στο ύψος της Αγίας Σοφίας έριχναν τον Τίμιο Σταυρό. Φέτος, τρεις πομπές, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Γρηγορίου Παλαμά, τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας και την εκκλησία του Αγίου Μηνά, θα ενωθούν και θα καταλήξουν στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού.

Η αλλαγή τοποθεσίας θα προσφέρει πιο εύκολη πρόσβαση και καλύτερη θέα στους χιλιάδες πιστούς, που θέλουν να δουν τη ρίψη του Σταυρού.

Ο κεντρικός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και οι Ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου.

Πηγή: ertnews.gr