Φόρος τιμής του Μητροπολίτη Φαναρίου στη γενέτειρά του Χαλκίδα

Μητροπολίτης Φαναρίου Χαλκιδα

Με την συμπλήρωση σαράντα ετών ιερατικής και αρχιερατικής διακονίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αγαθάγελος εσκέφθηκε την γενέτειρά του Χαλκίδα.

Κατόπιν φιλαδέλφου υποδοχής του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Πανιερώτατος κ. Αγαθάγγελος προσέφερε πρωτοστατικά την Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος.

Συμπαραστάτες στην χαρά της επετείου του Πανιερωτάτου και συλλειτουργοί του ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Οι Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας, Νήφων Κατουνακιώτης-Γέροντας της Αδελφότητας των Δανιηλαίων του Αγ. Όρους, Δαμασκηνός Δαμιανάκης-Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος Αγ. Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής, Αθηναγόρας Σουπουρτζής-Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Γλυκερίας Γαλατσίου και υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ΚΕ.Σ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ευσέβιος Μεάντζια-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως, Δοσίθεος Βασιλόπουλος-Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Χαλανδρίου, Μετοχίου της Ι. Μονής Κοιμ. Θεοτόκου Πεντέλης, Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος. Οι Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου-Εφημέριος του Ι. Ναού Κοιμ. Θεοτόκου Π. Φαλήρου και Προϊστάμενος του Γρ. Εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας και Ηλίας Αγιαννίτης-Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος. Οι Διάκ. Πρόδρομος Μάκκας, Χριστόδουλος Μαυρόγιαννης, Μελίτων εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Σταύρος Καλαφάτης.

Εκκλησιάσθηκαν, επίσης, Στελέχη και Υπάλληλοι της Αποστολικής Διακονίας. Οι κυρίες Μαρία Τάταρη-Γενική Γραμματέας, Μάρθα Σαμαρά-Αναπληρώτρια Γεν. Γραμματέας, Σοφία Κώνστα-Πέππα-Ταμίας, Μαίρη Πίνη-Γενική Διευθύντρια, Ξανθή Αντωνίου και Κάλλη Σαμαρά-Εθελόντριες του ΚΕ.Σ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το σύνολο των οικοτρόφων του Θεολογικού Φοιτητικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας και πλήθος χαλκιδέων, συγγενών και φίλων του Πανιερωτάτου, ενώ ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας-Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου και Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος ετελετάρχησε.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφερθείς στην σημασία της εορτής της συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, που το όνομά του σημαίνει άνθρωπος του Θεού και αναφέρεται ως αγγελιοφόρος χαρούμενων μηνυμάτων και είναι κορυφαίος των Αγγέλων, οι οποίοι είναι πνεύματα εις διακονίαν των ανθρώπων αποστελλόμενα εκ Θεού και ταυτόχρονα δοξάζουν αενάως τον Μεγάλης Βουλής Άγγελο, δηλαδή τον Ιησού Χριστό, εν τω προσώπω του Οποίου εκπληρώθηκε η προαιώνια βουλή του Θεού. Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με αδελφική χαρά στην ένζηλη τεσσαρακονταετή διακονία του Πανιερωτάτου κ. Αγαθαγγέλου εν τη Εκκλησία, ως Αγαθού Αγγέλου, ο οποίος γεννήθηκε, ανετράφη και ανδρώθηκε στη Χαλκίδα, και επί είκοσι δύο έτη υπηρετεί με ευθύνη, συνεχή έμπνευση, λογισμό και όνειρο την νευραλγική θέση του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία μεταλαμπαδεύει τον λόγο του Θεού και την Ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε γωνιά της υφηλίου, όπου φθάνουν οι εκδόσεις και οι μορφωτικές αποστολές της. Αναφέρθηκε και στην λαμπρή και καρποφόρο διακονία του Πανιερωτάτου, ως Κατηχητού αναρίθμητων νέων ανθρώπων, όταν ήταν λαϊκός, στην Ενορί του Αγ. Νικολάου Χαλκίδος. Τέλος ο Σεβασμιώτατος προσέφερε, ως δώρο, στον Πανιερώτατο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, το οποίο ανήκε στον πρώτο πνευματικό ποδηγέτη του Πανιερωτάτου, τον Μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη), ο οποίος τον εχειροθέτησε Αναγνώστη.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Πανιερώτατος κ. Αγαθάγγελος απηύθυνε λόγο ευχαριστίας προς την γενέτειρά του και τον Ποιμενάρχη της και αφού έκανε μια συγκινητική αναδρομή στα πρόσωπα που τον συνδέουν για πάντα με τη Χαλκίδα, δώρισε, ευγνωμοσύνης ένεκεν, στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος αργυρά δισκοπότηρα, αποδεικνύοντας και πάλι ότι παραμένει συντεταγμένος με την ξενοφώντεια ρήση «Νόμιζε την πατρίδα οίκον, τους δε πολίτας εταίρους».

Κατόπιν, με φροντίδα του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, παρετέθη γεύμα προς όλους τους μακρόθεν προσελθόντες στην επέτειο του Πανιερωτάτου κ. Αγαθαγγέλου.

IMX 26.3.2023 002 IMX 26.3.2023 014 IMX 26.3.2023 010 IMX 26.3.2023 009 IMX 26.3.2023 006 IMX 26.3.2023 001 IMX 26.3.2023 005

Δείτε όλες τις ειδήσεις του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Ερέτρια: Άτομα ρίχνουν βαρελότα έξω από σπίτι – Βίντεο ντοκουμέντο την ώρα της έκρηξης

Χαλκίδα: Αυτοκίνητο έπεσε στην θάλασσα – Σώοι οι επιβάτες

Βίντεο ντοκουμέντο – Η στιγμή που ασυνείδητος οδηγός παραβιάζει κόκκινο φανάρι στο κέντρο της Χαλκίδας

Χαλκίδα: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό μετά από σύγκρουση ΙΧ και μηχανής

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Ερέτρια: Τρεις συλλήψεις ανηλίκων για την έκρηξη στο γυμνάσιο την ώρα της εκδήλωσης

Εύβοια: Πανικός στο γυμνάσιο Ερέτριας μετά από έκρηξη την ώρα της γιορτής του σχολείου [ΒΙΝΤΕΟ]

Εύβοια: Σταθμευμένο όχημα λαμπάδιασε