,

Η μνήμη του Αγίου Τιμοθέου Επισκόπου Ευρίπου στην Χαλκίδα

16 Αυγούστου 2020, 6:37 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 το πρωί, τιμήθηκε με λαμπρότητα η μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Τιμοθέου Επισκόπου Ευρίπου, στην έδρα της Τοπικής μας Εκκλησίας, στην οποία ο Άγιος υπήρξε Επίσκοπος και Ποιμενάρχης.

Η πανήγυρις πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη και χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού, τους συνεφημερίους του Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Πολυκαρπίδη και Αθανάσιο Τρίκκα και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος και αφού αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγ. Τιμοθέου αλλά και του νέου Αγίου της Εκκλησίας, Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, των οποίων οι ασματικές ακολουθίες συνεψάλησαν, ανέπτυξε το περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής της Κυριακής (Ματθ. 17, 14-23) και εξηγώντας τί σημαίνει για τους χριστιανούς η πίστη, η προσευχή και η νηστεία, επεσήμανε ότι παραμένουν ανενεργές αρετές αν δεν είναι μπολιασμένες στην ταπείνωση και την αγάπη.

Όλοι οι πιστοί, που είχαν από νωρίς προσέλθει, είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Τιμοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη και αποτελεί προσφορά προς τον Σεβασμιώτατο του αοιδίμου Καθηγουμένου της Ι. Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους, Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Γεώργιος Καραγκούνης και ο Λαμπαδάριος του Ι. Ναού, επίσης, κ. Ιωάννης Δέδες πλαισιούμενοι από μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως ενώ η Ιερά Πανήγυρις μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7 fm.

IMX Ag. Timotheoy 16.8.2020 002

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.