Η πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Η πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Με σεβασμό στα ισχύοντα μέτρα προστασίας για την προστασία των πολιτών από την πανδημία του νέου κορωνοϊού COVID-19, αλλά και συνέπεια στην συμμετοχή της κατανυκτικής περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος τελέσθηκαν, κεκλεισμένων των θυρών, όλες οι ιερές ακολουθίες.

Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαρτίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τον ιστορικό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, συνοδευόμενος από τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, όπου και τέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο κατ’ αυτήν, με τη συμμετοχή και του προϊσταμένου της Ενορίας Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη.

Θανατηφόρο στην Κάρυστο: 64χρονος βρέθηκε καταπλακωμένος από κουβούκλιο τα ξημερώματα

Την ιερά υμνωδία διηκόνησαν ο δευτερεύων Εφημέριος της Ενορίας Οικον. Ιωάννης Φαφούτης και ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Σιάνος και με την φροντίδα εθελοντών Ενοριτών η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία προβλήθηκε από το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας

Το πρωί της Παρασκευής 19 Μαρτίου 2021, ημέρα μνήμης των Αγίων Μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο πανηγυρίζον Ι. Παρεκκλήσιο Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα), της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου τέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία και το μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χαλκίδος και Καρυστίας κυρού Χρυσάνθου (Προβατά), με την συλλειτουργία των δύο εκ των τριών Εφημερίων της Ενορίας, Αρχιμ. Χρυσοστόμου Καλύβα, Πρωτοπρεσβ. Χαραλάμπους Ταραμίγκου και του Διακ. Νικολάου Πριμηκύριο, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Ηλίας Αγιαννίτης.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χαλκίδος και Καρυστίας κυρός Χρύσανθος Προβατάς γεννήθηκε στο χωριό Καβαλούρι της Κέρκυρας το 1869, υπηρέτησε ως Εφημέριος στο Μπρίντεζι της Ιταλίας, στη συνέχεια στην Κέρκυρα και κατόπιν ως Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Ευβοίας, ενώ στις 13 Ιουλίου 1907 χειροτονήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών Επίσκοπος Χαλκίδος και Καρυστίας, όπου και αρχιεράτευσε μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 1921, οπότε και εκοιμήθη εν Κυρίω. Ο τάφος και η προτομή του μακαριστού Ιεράρχου ευρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Παρεκκλησίου Παναγίας Οδηγητρίας Χαλκίδος.

Στην ιερά Πανήγυρη έψαλαν θαυμάσια ο μεν διακονών ως άμισθος ιεροψαλτης του Ι. Ναού, εξ Ίμβρου καταγόμενος  ιατρός καρδιολόγος κ. Χριστοφόρος Σωφρονίου, Άρχων Υπομνηματογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος κ. Ανέστης Κεσελόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τελέσθηκε η ιερά ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου και ο Σεβασμιώτατος κ Χρυσόστομος χοροστάτησε, έψαλλε τους Χαιρετισμούς και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ενοριακό Ι. Ναό της πολιούχου Χαλκίδος Αγ. Παρασκευής:

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, ο Σεβασμιώτατος με συλλειτουργό τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Ι. Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου επί τη μνήμη του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

 Την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου 2021, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως και Συμεών Ηλιοδρομίτη-προϊστάμενο της Ενορίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναφερθείς στους υπέρ της Αληθείας αγώνες της Εκκλησίας, η Οποία, παρομοιαζομένη ως πλοίο, πορεύεται στο περιπετειώδες πέλαγος της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά δεν θα καταποντισθεί και πάντα θα οδηγεί τους επιβάτες του, δηλαδή τους βαπτισμένους Ορθοδόξους Χριστιανούς, στο λιμάνι της αιώνιας βασιλείας, φτάνει εκείνοι να μείνουν προσδεμένοι στην ασφαλή διδασκαλία της Εκκλησίας.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας και επειτα τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Μητροπολιτών Χαλκίδος, ενώ το σύνολο των ιερών ακολουθιών προβλήθηκε ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας https://www.youtube.com/watch?v=-ea7KxzLXrY

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τους Ιερείς του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα, χοροστάτησε στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία έψαλλαν θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης και ο Λαμπαδάριος του Ενοριακού Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμος.

Ομιλητής το Εσπερινού ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος αναπτύσσοντας το θέμα: «Ανορθόδοξες πρακτικές Ορθοδόξων» αναφέρθηκε το ορθόδοξο βίωμα των πιστών μελών της Εκκλησίας, όπως αυτό πρέπει να εκφράζεται σύμφωνα με την διαχρονική και σώζουσα διδασκαλία Της. Και αυτή η ιερά ακολουθία αναμεταδόθηκε από το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός

εκκλ3

εκκλισια1

εκκλ9

εκκλ10

εκκλ11

εκκλ8

εκκλ7

εκκλ5

εκκλ6

Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος

Χαλκίδος Χρυσόστομος Αγία Παρασκευή Χαλκίδας

Εύβοια: Εκτός ελέγχου η μάστιγα των διαρρήξεων και των κλοπών σε κλειστά καταστήματα – Σωματείο ‘’Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ’: “Οι δράστες στις περισσότερες περιπτώσεις και μη βλέποντας χρήματα στα ταμεία, αρπάζουν ότι βρίσκουν…”

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Νέα Αρτάκη: Διαρρήκτες έκαναν «πλιάτσικο» σε κεντρικό ξενοδοχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Πανικός στον Δήμο Χαλκιδέων – Δημοτικός Υπάλληλος με όχημα του Δήμου “Ψάρευε ερωτικό σύντροφο” με δόλωμα 50αρικο δίπλα στο Αστυνομικό Μέγαρο – Διετάχθη ΕΔΕ από την Έλενα Βάκα

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο