Κατηχητικές και ενοριακές δράσεις στη Χαλκίδα και τη Βόρεια Εύβοια

μητροποληξ0120

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η εορταστική κατηχητική σύναξη του κατωτέρου κατηχητικού σχολείου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού Χαλκίδος με επικεφαλής τον δραστήριο Εφημέριο Πρωτοπρ. Σταμάτιο Μπασδέκη, τις κατηχήτριες και την συγκινητική παρουσία και συμμετοχή των μικρών μαθητών.

Την επομένη, Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, και μέσα σε κλίμα χαράς και ευφροσύνης πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη σύναξη των μελών του Μέσου – Ανώτερου κατηχητικού σχολείου της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Αρχικά, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρ. Νικόλαος Αργυρίου καλωσόρισε τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου στον κοινό χώρο λατρείας, στην κοινή εστία και εν συνεχεία ο δευτερεύων Εφημέριος, κατηχητής και υπεύθυνος – συντονιστής στον τομέα νεότητος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αιδηψίων, Οικον. Χρήστος Νγκέλας τέλεσε την ευλογία της Αγιοβασιλόπιτας και ερμήνευσε στα παιδιά τη σημασία της ύπαρξης της Θεόσδοτης επιστήμης καθώς και την αληθινή συνυπάρχουσα σχέση της Ορθοδοξίας με την Επιστήμη όταν αυτή δε διαβάλλεται από ανθρώπους, ένθεν και ένθεν, που έχουν αλλότριους σκοπούς.

Κατόπιν οι Ιερείς, τα παιδιά αλλά και αρκετοί γονείς κατέβηκαν στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού για να παρακολουθήσουν σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση λιποθυμίας, πνιγμού καρδιακής και αναπνευστικής ανακοπής που παρουσίασε η Ταξίαρχος Νοσηλευτικής, κυρία Μαρία Νταλιάνη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ από το ERC, οι οποίες γνώσεις είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες αν αναλογιστούμε πως παγκοσμίως και ανά 45″ ένας άνθρωπος παθαίνει καρδιοαναπνευστική ανακοπή! Εν συνεχεία, όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στο ειδικό ανθρώπινο ομοίωμα (κούκλα πρόπλασμα Annie) καθώς και τη χρήση φορητού απινιδωτή.

Στο τέλος, οι Ιερείς συνεχάρησαν την κυρία Νταλιάνη για την όμορφη και ιδιαίτερα εποικοδομητική παρουσίαση, τους γονείς που παρευρέθηκαν στο Πνευματικό κέντρο καθώς και τα παιδιά που ανταποκρίνονται επιμελώς στην πρόσκληση της Εκκλησίας για τις κατηχητικές συνάξεις. Όλα τα παιδιά μαζί με τη Βασιλόπιτα πήραν από ένα δώρο που προσέφερε εγκάρδια η κ. Νταλιάνη.

Το ίδιο σεμινάριο επαναλήφθηκε στην κατηχητική σύναξη παιδιών Δημοτικού της Ενορίας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου.

Επίσης, με σεβασμό στη μνήμη της κοινής εορτής των τριών Αγίων και Οικουμενικών διδασκάλων της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιερού Χρυσοστόμου η Ενορία Ωρεών, στα πλαίσια των κατηχητικών δραστηριοτήτων της ενημέρωσε και πρόβαλλε στα μέλη της, τους τρεις λαοφιλείς Αγίους της Εκκλησίας μας, ως πρότυπα Ποιμένων και Διδασκάλων του Γένους και της Ελληνικής Παιδείας.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στα πλαίσια των Κατηχητικών Συνάξεων, υπό την ευθύνη και διοργάνωση του καλού Εφημερίου ρης Ενορίας, Οικον. Ιωάννου Σούρα, τα παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου των Ωρεών είχαν την ευκαιρία να μάθουν με βιωματικό τρόπο την ζωή των τριών Ιεραρχών που τιμά δεόντως η Αγία μας Εκκλησία στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους, ενώ δεν παρέλειψαν να κόψουν και την πίτα του Κατηχητικού σχολείου Ωρεών η οποία ήταν αφιερωμένη και στους τρεις Αγίους Διδασκάλους της Εκκλησίας μας.

Κατά την παραμονή της εορτής των Αγίων στα πλαίσια της ανασύνταξης του φιλανθρωπικού έργου της Ενορίας πραγματοποιήθηκε, με την συγκινητική συμμετοχή των Ενοριτών, συγκέντρωση και ενδελεχής ενημέρωση στο Δημοτικό Σχολείο των Ωρεών για την φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησιαστικής κοινότητας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και προσφορά αναμνηστικών δώρων στα πρόσωπα που συντελούν στην προκοπή του φιλανθρωπικού συλλόγου «φίλοι του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ωρεών» από την δραστήρια εθελόντρια της ενορίας κ. Αλεξάνδρα Καπουγιάτη.

μητροπολη1 μητροπολη14 μητροπολλη13 μητροπολη12 μητροποληξ0120 μητροπολη8 μητροπλη7 μητροπολη6 μητροπολη5 μητροπολη3 μητροπολη2