Παραμονή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

theofania2

Η παραμονή της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων, τιμήθηκε με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, σε όλες τις Ενορίες και τα Μοναστήρια.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου 2024, στις Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες των Θεοφανείων, στην Εσπερινή Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στον ακολουθήσαντα Μεγάλο Αγιασμό, στο Παρεκκλήσιο εντός του Επισκοπείου, το οποίο τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ιερουργός των Ιερών Ακολουθιών ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, με συλλειτουργό τον διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός και μαθήτριες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως. Εκκλησιάσθηκαν, επίσης, οι λαϊκοί υπάλληλοι των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως.

Παραμονή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Θεοφιλέστατος, ψάλλοντας το κοντάκιο «Εν τοις ρείθροις σήμερον του Ιορδάνου…» αγίασε όλα τα Γραφεία και τους υπολοίπους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Επισκοπείου.

Το Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού ανοικοδόμησε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Γρηγόριος ο Ε΄ ο Πλειαθός (1922-1968) και μετά την μεταφορά του Επισκοπείου από την οδό Νεοφύτου στην οδό Βάκη, πίσω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, μετεφέρθη και η Αγία Τράπεζα και όλα τα ιερά αντικείμενα του στο νέο Επισκοπείο για να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες του Μητροπολίτου, του Επισκόπου και των Κληρικών, οι οποίοι διακονούν στην Ιερά Μητρόπολη, είναι δε στολισμένο με τις Ιερές Εικόνες και τα Ιερά Σκεύη, που τα περισσότερα ανήκαν στον μακαριστό Μητροπολίτη Γρηγόριο, τα οποία και συντηρήθηκαν με φροντίδα του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου κ. Νικοδήμου.

Παραμονή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος
Φωτογραφίες Ειρήνη-Νεφέλη Πηγαϊδούλη, Αλέξανδρος Γραμματικός