Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης οι ιερές ακολουθίες του Νυμφίου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας

ΧΑΛΚΙΔΑΝΥΜΦΙΟΣ

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, τα απογεύματα των τριών πρώτων ημερών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος 17-19 Απριλίου 2022, ετελέσθησαν οι ιερές ακολουθίες του Νυμφίου σε όλες τις Ενορίες και τις Ι. Μονές της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων (Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας) και της Μεγάλης Δευτέρας (Όρθρος Μ. Τρίτης) χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, Ευγένιο Τσάλλα, τον Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Πολυκαρπίδη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ έψαλλαν με άριστη απόδοση και πιστότητα στο Βυζαντινό μέλος, ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Καραγκούνης, ο Λαμπαδάριος κ. Ιωάννης Δέδες πλαισιωμένοι από μαθητές τους και άλλους Ιεροψάλτες της Πόλεως.

Την πρώτη βραδιά ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους να διέλθουμε την Μεγάλη Εβδομάδα ενδεδυμένοι με αρετές και να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε εν χαρά την Αγία Ανάσταση.

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 19 Απριλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο με έναυσμα τη φράση «Μη μείνωμεν έξω του νυμφώνος Χριστού», ανέφερε ότι η Εκκλησία μας, μέσω της διδασκαλίας των θεοφόρων πατέρων, μας δείχνει το δρόμο για να κατορθώσουμε, χαριτι Θεού, την είσοδό μας στο νυμφώνα-παράδεισο. Πορεία με αφετηρία την προσωπική και ελεύθερη βούληση του καθένα, για σωτηρία, η οποία μαρτυρείται από τις πράξεις μας, όπως η ελεημοσύνη, που συμβολίζεται στο έλαιο των παρθένων της παραβολής του Χριστού (Ματθ. 25, 1-13).

Το εσπέρας της Μ. Τρίτης (Όρθρος Μ. Τετάρτης), ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη και ψαλλάντων θαυμάσια του Πρωτοψάλτου της Ενορίας κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και του Λαμπαδαρίου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Δήμου Τσίμπου με τη συνοδεία χορωδών μαθητών τους.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος, μίλησε διδακτικά για την αρετή της μετανοίας και ευχήθηκε προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς, μεταξύ των οποίων και η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, να μας αξιώσει ο Θεός να κατακτήσουμε την πραγματική μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας, που τόσο εξυμνείται μέσα από τους σημερινά τροπάρια, που οι ηδύμολποι Ιεροψάλτες απέδωσαν άριστα. Να καλλιεργηθούμε στη θεάρεστη μετάνοια μετά δακρύων, διότι σήμερα δύσκολα κάποιος κλαίει πραγματικά για τις αμαρτίες του, ενώ αντίθετα πολλοί καυχώνται για τις σαρκικές τους επιδώσεις.

IMX 17 19.4.2022 002

IMX 17 19.4.2022 011

IMX 17 19.4.2022 007

IMX 17 19.4.2022 004

IMX 17 19.4.2022 003

IMX 17 19.4.2022 001