Αγροκτηνοτροφικός σύλλογος Διρφύων Μεσσαπίων “Τα Κράτειρα”: “Όλοι στον αγώνα για να μείνουμε στο χωράφι και στον τόπο μας”

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Αγροκτηνοτροφικός σύλλογος Διρφύων Μεσσαπίων “Τα Κράτειρα”.

Δεν πάει άλλο! Απαιτούμε να στηριχτεί το εισόδημά μας που υπέστη βαρύτατο πλήγμα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα. Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί, το κόστος ζωής της λαϊκής οικογένειας στο χωριό, όπως και συνολικά στις πόλεις, έχει εκτοξευτεί στα ύψη. 

  • Το αναγκαίο για το πότισμα με τις γεωτρήσεις ηλεκτρικό ρεύμα έχει γίνει πανάκριβο, παρότι η περιοχή μας μετατρέπεται σε κέντρο παραγωγής ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια.  
  • Η τιμή του πετρελαίου για τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας μηχανήματα βρίσκεται στα ύψη καθώς οι φόροι αποτελούν περίπου το μισό της τιμής. 
  • Λιπάσματα, τροφές, φάρμακα και αγροτικά εφόδια παραμένουν πανάκριβα εδώ και δύο χρόνια, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της χώρας μας ενάντια στη Ρωσία. 
  • Ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ μας έχει οδηγήσει στο να πληρώνουμε χωρίς ουσιαστικά να αποζημιωνόμαστε για τίποτε, πολλές ασθένειες, φυσικές και άλλες καταστροφές (όπως η φετινή ακαρπία στην ελιά) δεν αποζημιώνονται και ότι αποζημιώνεται δεν είναι στο 100% της ζημιάς. Θέλουν να μας οδηγήσουν στην ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής και των κοπαδιών. 
  • Το κράτος αντί να φροντίσει για αναγκαία έργα προστασίας της περιοχής μας από πλημμύρες, φωτιές, για εγγειοβελτιωτικά έργα για την άρδευση των χωραφιών με το μικρότερο κόστος μας βάζει κι άλλα εμπόδια. Μας αναγκάζει να πληρώνουμε μια σειρά τέλη για διάφορες υπηρεσίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως στη δήλωση ΟΣΔΕ, για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες κλπ. Παράλληλα, βάζει εμπόδια στον τρόπο που επιλέγουμε αγρότες και κτηνοτρόφοι να διαθέσουμε την παραγωγή μας όπως συμβαίνει με τον μούστο, το κρασί και το λάδι.  

Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις στέλνει τα ΜΑΤ στους συναδέλφους μας αγρότες της Θεσσαλίας που μαζί με όλα τα παραπάνω έχουν υποστεί και τις τεράστιες ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες! 

Κυβερνήσεις και ΕΕ θέλουν να πετάξουν έξω από το χωράφι, να ξεκάνουν τα κοπάδια των μικρών και μεσαίων αγροκτηνοτρόφων για να μείνουν μόνο οι μεγάλες αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που στηρίζουν με επιδοτήσεις, προνομιακά δάνεια και χίλιους δυο άλλους τρόπους. 

Δε θα τους περάσει! Από το Θεσσαλικό κάμπο μέχρι τη Γερμανία οι αγρότες ξεσηκώνονται! Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να τους αναγκάσει να πάρουν μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας. Έτσι τα καταφέραμε και το 2016 με το αφορολόγητο που παραμένει μέχρι σήμερα, έτσι τα κατάφεραν οι αγρότες της βόρειας Εύβοιας μετά τη μεγάλη φωτιά του 2021 να καταργήσουν στην πράξη του διάφορους «κόφτες» στην αποζημίωση του ΕΛΓΑ.   

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 

Τετάρτη 31 Γενάρη, 7μμ, στην ταβέρνα του Γ. Ρουμπή, στην Τριάδα 

Συζητάμε-αποφασίζουμε τη συμμετοχή μας σε αγροτικές κινητοποιήσεις 

Το ΔΣ 

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ