Θανάσης Ζεμπίλης: Στο ανώτατο καθεστώς ενισχύσεων η Βόρεια Εύβοια

Ζεμπίλης: Στο ανώτατο καθεστώς ενισχύσεων η Βόρεια Εύβοια και αύξηση ενισχύσεων 20%-25% για Εύβοια και Στερεά Ελλάδα με το νέο αναπτυξιακό νόμο, που εισάγεται για επεξεργασία αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής Ευβοίας

Την σημασία του νέου αναπτυξιακού νόμου για τις βιώσιμες επενδύσεις και την δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στην Εύβοια, καθώς και για την συμβολή του στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, δεδομένου ότι το Σ/Ν προβλέπει το ανώτατο καθεστώς ενισχύσεων για την περιοχή, υπογραμμίζει με δήλωση του ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρει ότι «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας το γεγονός ότι για τους σημαντικότερους θεματικούς τομείς το Σ/Ν θεσμοθετεί ποσοστά ενισχύσεων με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων, που προβλέπονται στο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ).», ενώ συμπληρώνει ότι «είναι εξίσου σημαντικό ότι αναβαθμίζεται το καθεστώς ενισχύσεων για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Εύβοια με τον νέο ΧΠΕ και αίρεται μία αδικία ετών, που οφείλονταν στη πλασματική οικονομική ευμάρεια, λόγω της άτυπης ΒΙ.ΠΕ. των Οινοφύτων.

Με τα νέα δεδομένα, αισιοδοξούμε ότι η θεσμοθέτηση των συγκεκριμένων ενισχυμένων κινήτρων θα φέρει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή και θα δημιουργήσει αρκετές βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Πιο συγκεκριμένα, τα ανώτατα όρια κρατικών ενισχύσεων προσδιορίζονται βάσει του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 που εγκρίθηκε πριν μερικές μέρες. Ειδικότερα, ο ΧΠΕ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προβλέπει τα εξής:

Α. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις Μικρές Επιχειρήσεις προσδιορίζεται στο 60% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.

Β. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις προσδιορίζεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.

Γ. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις προσδιορίζεται στο 40% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την προγραμματική περίοδο 2022-2027 για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αυξημένες κατά 20-25% συγκριτικά με τα ποσοστά που ίσχυαν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2021, καθώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν ενταγμένη στο στόχο τρία.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θεσπίζει ειδική κατηγορία ανώτατου ορίου ενισχύσεων για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται οι δύο πυρόπληκτοι δήμοι της Βόρειας Εύβοιας, όπου προβλέπονται ανώτατα όρια ενισχύσεων για τους εξής τομείς της οικονομίας:

1. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια

2. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα

3. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων

4. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

5. Μεγάλες Επενδύσεις

6. Επιχειρηματικότητα 360

Βασικός στόχος του Σ/Ν είναι η αύξηση των επενδύσεων, που αποτελεί τον μόνο τρόπο δημιουργίας νέου πλούτου και θέσεων εργασίας. Με τρόπο στοχευμένο και εναρμονισμένο με την νέα επενδυτική πολιτική, ο νέος αναπτυξιακό νόμος δίνει έμφαση στα εξής:

• στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

• στην πράσινη μετάβαση, με φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δραστηριότητες

• στην ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

• στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας,

• στην στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων εισάγουν νέες τεχνολογίες της “Βιομηχανίας 4.0”, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων και στη βάση των προβλεπόμενων ποσοστών του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027. Ειδικότερα, τα 13 θεματικά καθεστώτα που θεσπίζονται είναι τα εξής:

1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων

2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων

3. Νέο επιχειρείν

4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία

6. Αγροδιατροφή

7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα

8. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια

9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων

10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

11. Μεγάλες επενδύσεις

12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

13. Επιχειρηματικότητα 360

Το Σ/Ν για τον νέο αναπτυξιακό νόμο εισάγεται την Τρίτη 18/1/2022 στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για συζήτηση και στη συνέχεια, την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

«Η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται να ψηφίσει τις επόμενες ημέρες ένα νέο θεσμικό εργαλείο ανάπτυξης προς αντικατάσταση του ισχύοντα Ν. 4399/2016. Πρόκειται για μία σημαντική νομοθετική παρέμβαση, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της χώρας για την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις και ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις από την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) και την Στρατηγική για την Βιομηχανία (Industry 4.0)», υπογραμμίζει ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Διαβάστε Επίσης:

Γίνεται μέλος στην επίσημη κοινότητα του eviathema.gr στο VIBER ΕΥΒΟΙΑ ΒΗΜΑ ΖΟΥΜ ΝΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑ EVIATHEMA για άμεση ενημέρωση

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο  GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι του eviathema.gr στο YOUTUBE EVIATHEMA για αποκλειστικά Βίντεο Ρεπορτάζ

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια