Αντιφάσεις και αλλαγές καταθέσεων από μάρτυρες προσκείμενους στον Θωμά

Όσο προχωρά η δίκη τόσο επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και τεράστια οικονομική ζημία στο δήμο Κύμης Αλιβερίου την περίοδο 2011-2014

θωμας

Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα σήμερα η διακοπείσα συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης Θωμά (της 26 Ιανουαρίου) στο τριμελές κακουργιοδικείο Χαλκίδας η οποία ξεκίνησε   τον Οκτώβριο και πραγματοποιείται με διακοπές  με δυο τουλάχιστον συνεδριάσεις κάθε μήνα…

Μετά από έξι περίπου συνεδριάσεις , από ενστάσεις κατά των δικηγόρων του δήμου Κύμης Αλιβερίου με αίτημα να αποκλειστούν από την διαδικασία και με ένσταση της πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης να μην προχωρήσει η δίκη λόγω παραγραφής μετατρέποντας τα κακουργήματα σε πλημμελήματα οι οποίες απορρίφθηκαν , με τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εξεταστεί μόλις οκτώ μάρτυρες από τους συνολικά 80 με δυο από αυτούς να μην έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους.

Πρόκειται για την πολύκροτη δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην Δήμαρχο Κύμης Αλιβερίου Δημήτρη Θωμά, την περίοδο 2011-2014 τρείς αντιδημάρχους του (ο ένας έχει αποβιώσει) και πέντε υπαλλήλους του δήμου μέλη επιτροπών παραλαβής έργων (ο ένας έχει διαχωριστεί από την δίκη ως πλημμεληματικού  χαρακτήρα αδίκημα) για απιστία και μεγάλη οικονομική ζημία κατά του δήμου, με έργα που φέρεται ότι δεν εκτελέστηκαν αλλά πληρώθηκαν!

 

Όπως έχει αποκλειστικά γράψει το eviathema κατά του κυρίου Θωμά εκκρεμούν δυο ακόμα πολύ σοβαρά δικαστήρια στο τριμελές Εφετείο που έχουν προσδιοριστεί για τις 21 Φεβρουαρίου μετά από αναβολή που δόθηκε πέρυσι.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά πάλι έργα που πληρώθηκαν χωρίς να έχουν εκτελεστεί την περίοδο που ήταν δήμαρχος Κύμης το 2007-2011 και αφορούν τη ΔΕΥΑ Κύμης όπου είναι κατηγορούμενος με όλο το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης και δημοτικούς υπαλλήλους μέλη επιτροπών παραλαβής και η τρίτη υπόθεση αφορά απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ!

 

Στην συγκεκριμένη υπόθεση του 2011-2014 του Καλλικρατικού δήμου Κύμης Αλιβερίου έχουν ήδη καταθέσει ο σημερινός δήμαρχος Αθανάσιος Μπουραντάς, ο οικονομικός επιθεωρητής από τη Θεσσαλονίκη Αναστάσιος Τσοπανίδης που όρισε η ελληνική πολιτεία για να πραγματοποιήσει έλεγχο και συνέταξε πόρισμα βάσει του οποίου στηρίχθηκε το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (το με αριθ. 69/2018) υπάλληλοι του δήμου και κάποιοι πρόεδροι κοινοτήτων.

Η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή με την προϊσταμένη της καθαριότητας να λιποθυμά προς το τέλος της κατάθεσης της και να μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Όπως γράψαμε χθες ο τότε ταμίας του Δήμου Γιώργος Παπαβασιλείου εκτέθηκε από τις απαντήσεις που έδωσε και προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι πιέστηκε να υπογράψει πως δεν ήξερε τίποτα για το ταμείο γιατί την οικονομική διαχείριση την είχε ο πρώην δήμαρχος Δ. Θωμάς.

Στην κατάθεση του την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου o τότε ταμίας  περιέγραψε μια εικόνα πλήρους παρανομίας σε ένα δήμο της Εύβοιας όπου τα μετρητά τα έπαιρνε από την τράπεζα τα είχαν σε χρηματοκιβώτια και πλήρωναν με προφορικές εντολές ανθρώπους που δεν τους είχε δει κανείς να εργάζονται! Ανθρώπους που δεν είχαν συμβάσεις δεν είχαν προσληφθεί δεν τους είχαν ανατεθεί συγκεκριμένες εργασίες.. τους πήγαινε στον ταμία ένας αντιδήμαρχος του έλεγε δώσε του 4.980 ευρώ και ο ταμίας το έπραττε..

 

Δεσμεύσεις του αέρα από τον πρώην ταμία

 

Στην κατάθεση του κ Παπαβασιλείου που διακόπηκε λόγω ωραρίου ο ίδιος είχε δεσμευτεί πως την επόμενη μέρα δηλαδή σήμερα 27/1/2023 θα προσκόμιζε στην έδρα έγραφες βεβαιώσεις αντιδημάρχων για τους εργαζόμενους που η προϊσταμένη καθαριότητας είπε πως δεν τους είχε δει ποτέ στο δήμο και δεν είχαν εργαστεί σε κανένα εργοτάξιο αλλά είχαν πληρωθεί με πέντε περίπου χιλιάδες ευρώ ο καθένας σε ένα ποσό που έφτανε τις 214 χιλιάδες ευρώ και που η επίτροπος καταλόγισε στον πρώην δήμαρχο ζητώντας του να επιστρέψει τα χρήματα!

 

Επίσης είχε δεσμευτεί στον Πρόεδρο Εφετών κ Ηλία Κοντογιάννη να φέρει το ημερολόγιο του ταμείου βάση του οποίου καταγραφόταν η καθημερινή κατάσταση του ταμείου και η ύπαρξη μετρητών με τα οποία πληρώθηκαν 31 εργαζόμενοι «φαντάσματα».

Σήμερα ο ταμίας έφερε κάποιες βεβαιώσεις αντιδημάρχων οι οποίες όπως παρατήρησαν οι δικηγόροι της υποστήριξης κατηγορίας δεν είχαν ούτε αριθμό πρωτοκόλλου ούτε κάτι που να βεβαιώνει τον ακριβή χρόνο που εκδόθηκαν η να αποτελούν επίσημα έγγραφα καταχωρημένα στις υπηρεσίες του δήμου!

Όμως το ημερολόγιο (με τα μετρητά) που την προηγούμενη μέρα δήλωσε πως το είχε κρατήσει ως αντίγραφο σήμερα είπε ότι δεν το είχε και ότι βρισκόταν στα χέρια του ταμία που παρέδωσε που είναι και  σημερινός ταμίας του δήμου (κ Ντούρας)

Καταιγιστικές ήταν οι ερωτήσεις των δικηγόρων του Δήμου  Νίκου Ζέρβα, Παναγιώτη Περάκη και Δημήτρη Ανδρέου αλλά και του προέδρου Εφετών Ηλία Κοντογιάννη που εξέθεσαν τον πρώην ταμία σε μεγάλο βαθμό.

 

Ακόμα μια ένταση στη δίκη

 

Σε ερώτηση των δικηγόρων εάν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές των ανύπαρκτων εργαζομένων ο πρώην δήμαρχος κατέθεσε στην έδρα ένα όνομα ανύπαρκτης εργαζόμενης από άλλη υπόθεση (Νομικό πρόσωπο πολιτισμού του Δήμου) το οποίο ο δικηγόρος του δήμου Παναγιώτης Περάκης χαρακτήρισε προσπάθεια εξαπάτησης του δικαστηρίου και η δίκη για ακόμη μια φορά κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα από τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων υπεράσπισης. Το βάρος της υπερασπιστικής γραμμής του κ Θωμά στην σημερινή δίκη σήκωσαν κυρίως οι κ.κ Φακής,  Ευσταθίου (οι οποίοι είχαν σκληρές κόντρες με τους δικηγόρους της υποστήριξης κατηγορίας) και ο γνωστός ποινικολόγος κ Χειρδάρης .

 

Αντιφάσεις των μαρτύρων Θωμά

 

Όλοι οι υπόλοιποι μάρτυρες που ακολούθησαν (τρείς) ήταν της παράταξης του κ Θωμά αλλά έπεσαν σε αντιφάσεις.. Δυο από αυτούς μάλιστα βεβαίωσαν ότι στο χωριό τους απασχολούνταν από ένας εργαζόμενος που στην υπηρεσία καθαριότητας δεν είχε δει κανείς..

Φαίνεται πως από τους σαράντα μάρτυρες υπεράσπισης που έχει προτείνει η πλευρά Θωμά κάθε ένας θα θυμάται και από ένα “εργαζόμενο” στο χωριό του έως ότου καλυφτεί ο αριθμός των τριάντα που οι εργαζόμενοι της καθαριότητας δεν είχαν δει ποτέ. Βεβαίως εχθές ειπώθηκε ότι εργάστηκαν για καθαρισμούς παραλιών  δασών και κουνουποκτονιών ενώ κατά την εκδοχή δυο τοπικών  προέδρων της παράταξης Θωμά καθάριζαν χαντάκια και σχάρες  στα χωριά της Οκτωνιάς και της Ανω Ποταμίας.

 

Σήμερα επίσης επιβεβαιώθηκε αυτό που το eviathema  έχει επισημάνει για την κυρία Αλεξία Σταλίδου την εισαγγελέα της έδρας ότι έχει τη φήμη μιας από τις πιο διαβασμένες εισαγγελικούς λειτουργούς..

Στη δύσκολη και με πληθώρα  εγγράφων δικογραφία και στο βούλευμα των οκτακοσίων σελίδων που αναφέρονται πάνω από τριάντα πρόεδροι και χωριά προκάλεσε θετική εντύπωση πως εντοπίζει άμεσα την κάθε ξεχωριστή περίπτωση όταν δικηγόροι και δικαστές αναζητούν σε δεκάδες σελίδες το σχετικό σημείο.

Αυτό καταδεικνύει ότι έχει διαβάσει πολύ καλά την υπόθεση, ότι έχει ασχοληθεί σε βάθος κάτι που προκύπτει και από τις  ερωτήσεις  που θέτει στους μάρτυρες.

 

Άλλος δεν ήξερε τι υπέγραφε και άλλος θυμόταν εκ περιτροπής

 

Όπως προαναφέραμε οι μάρτυρες που ακολούθησαν ήταν προσκείμενοι στην παράταξη του κ Θωμά. Ο κ Γεράσιμος Μοσχάτος από την άνω Ποταμία, ο κ Δημήτρης Γούναρης από την Οκτωνιά και ο κ Σταύρος Δήμος από το Μακρυχώρι.

 

Οι καταθέσεις τους προκάλεσαν προβληματισμό και απορίες..

Ο ένας πρόεδρος από την Οχθωνιά αρνήθηκε ότι ήξερε το περιεχόμενο της δήλωσης που κατέθεσε στον Οικονομικό επιθεωρητή λέγοντας ότι δεν τον ρώτησε για συγκεκριμένα έργα αλλά για κάποια εντάλματα πληρωμών στα οποία δεν αναφέρονταν για ποια έργα επρόκειτο..

Έφτασε στο σημείο να πει πως δεν είδε καν τι υπέγραψε ενώ του επισημάνθηκε ότι η δήλωση που σήμερα έλεγε ότι αγνοεί το περιεχόμενο της του αναγνώστηκε παρουσία της γραμματέως και υπαλλήλου του δήμου που έγραφε τις καταθέσεις. Είπε ακόμα πως δεν ήταν κανένας άλλος μπροστά και ότι τον μπέρδεψαν βάζοντας τον να υπογράψει κατι που δεν διάβασε ενώ στη δήλωση που του επιδείχθηκε και αναγνώρισε την υπογραφή του έλεγε πως κανένα από τα έργα των Χρηματικών ενταλμάτων που μου επιδείχθηκαν δεν έχει γίνει. Φυσικά ο ισχυρισμός του προκάλεσε προβληματισμό, αμφισβήτηση και απορίες.

Είναι προφανές πως θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες καταθέσεις από προέδρους που κατέθεσαν στον κύριο Τσοπανίδη ότι δεν έγιναν έργα και οι οποίοι πρόσκεινται στον κύριο θωμά αν κρίνει κανείς από τον Ταμία που είπε ότι τον υποχρέωσαν να υπογράψει κάτι που δεν ίσχυε ή τον πρώην πρόεδρο της Οκχθωνιάς ο οποίος προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην Έδρα με τις εξόφθαλμες υπαναχωρήσεις του και το «αιτιολογικό» πως δεν ήξερε τι υπέγραφε!!!

Ο Γεράσιμος Μοσχάτος από την Ανω Ποταμία  είπε ότι το χωριό των εκατό κατοίκων είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο από το Θωμά με μηχανήματα έργου και εργολάβους τους οποίους είδε αλλά δεν θυμόταν αν απασχολούσαν εργάτες και ποιους.. Όταν όμως δεχόταν ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης θυμόταν συγκεκριμένα πράγματα ημερομηνίες και “έργα” σε ρυθμό πολυβόλου. Επίσης υπέπεσε στη αντίφαση λέγοντας πως δεν είχε δει ποτέ τον συνεργάτη του Θωμά κ Γανωτή και στη συνέχεια είπε πως ήρθε στο χωριό του ο Γανωτής και του υπέδειξε (ο Μοσχάτος) που να κάνει τα έργα.

Στο ίδιο μήκος Κύματος και ο κ Σταύρος  Δήμος από το Μακρυχώρι που θυμόταν συγκεκριμένα έργα αλλά είπε ότι γινόντουσαν με μηχανήματα του δήμου κάτι που δε δικαιολογεί την πληρωμή με τιμολόγια ως έργα!

 

Τελικώς το δικαστήριο διέκοψε για τις 16 Φεβρουαρίου (μια ημέρα συνεδρίασης) με την δεύτερη μέρα ανοιχτή ώστε να εξευρεθεί στην πορεία.

Για τις 16 Φεβρουαρίου αποφασίσθηκε να κληθεί ξανά ο Οικονομικός Επιθεωρητής Αναστάσιος Τσοπανίδης που δεν είχε ολοκληρώσει την κατάθεση του και δεν παρέστη στις 26 Ιανουαρίου λογω ασθενείας από κοβιντ καθώς και η προϊσταμένη Καθαριότητας Όλγα Μποκάρη που δεν ολοκλήρωσε και εκείνη την κατάθεση της λόγω της αδιαθεσίας που ένοιωσε.