Από που πήρε το όνομα της η οδός Χαϊνά στην Χαλκίδα – Πως συνδέεται με την Κάρυστο

Οδός Χαϊνά Χαλκίδα

Η οδός Χαϊνά βρίσκεται στην περιοχή της Νέαπολης Χαλκίδας και είναι μια από τις κεντρικότερες οδούς της περιοχής. Πήρε το όνομα της από τον Γεώργιο Χαϊνά [ 1908 ή 1910 μέχρι το 1943 ] Καρύστιος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Α’ Γυμνάσιο Χαλκίδας, από το Παρθένι Καρυστίας.

Βοήθησε σημαντικά στη δημιουργία του Εθνικού Σταδίου Χαλκίδας, και στη αθλητική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας της πόλης μέσω των αθλητικών συλλόγων. Πολέμησε στο έπος του 1940 κατά των Ιταλών φασιστών.

Για τα εθνικά – πολιτικά του φρονήματα, βασανίσθηκε και εκτελέσθηκε από τους Ελασίτες [Ε.Λ.Α.Σ – Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, του Κ.Κ.Ε] στις 7 Οκτωβρίου του 1943, κατ’ άλλους έχασε την ζωή του σε εμφύλια μάχη μεταξύ των ανταρτικών ομάδων.

Μπροστά από το Εθνικό Στάδιο της Χαλκίδας έχει στηθεί από πόλη της Χαλκίδας ολόλευκη μαρμάρινη προτομή του στην οποία φέρεται να γράφει ‘’Ως ευλαβή ανάμνηση του δημιουργού του Εθνικού Σταδίου της Χαλκίδας.’’

Χαρακτηρίζεται σαν κεντρικός δρόμος που είναι λεωφόρος και αρχίζει με το τέλος της οδού Αβάντων και σε ξεπροβοδίζει μετά την Λιανή Άμμο για την Β. Εύβοια.

Πηγή: Ερευνητική εργασία – μελέτη του κ. ΠΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (“ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ Ο ΣΤΑΓΑΔΙΩΤΗΣ”)