Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης – Η κορυφαία & πιο ιστορική Ελληνική κολυμβητική διοργάνωση, με παγκόσμια απήχηση υπό την αιγίδα της ΚΟΕ

Κολυμβητές από 14 χώρες στήριξαν τη Βόρεια Εύβοια

αυθεντικος
(photo Δημοσιεύθηκε από p3=Plastic Pollution Prevention @ Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2022 – Η ιστορική κολυμβητική διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης επέστρεψε δυναμικά για 3η συνεχή χρονιά, στις 1-3 Ιουλίου 2022, στο Αρτεμίσιο, δίνοντας την ευκαιρία σε συμμετέχοντες να απολαύσουν μοναδικές διαδρομές ανοιχτής θαλάσσης στο Πευκί Ευβοίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. 

 Ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές από 14 χώρες, όπως μεταξύ άλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επισκέπτες), τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία επισκέφτηκαν και στήριξαν τη Βόρεια Εύβοια για τις ανάγκες της διοργάνωσης ανακαλύπτοντας τον πολιτιστικό και αθλητικό πλούτο της περιοχής. Τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης τίμησε με την παρουσία του, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ενώ την υποστήριξη του προς τη διοργάνωση εξέφρασε μέσω του χαιρετισμού που απέστειλε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

 Δυναμικό «παρών» από 3 Hall of Famers της μαραθώνιας κολύμβησης

Ονόματα παγκόσμιας κλάσης, με Ολυμπιακές διακρίσεις βρέθηκαν στο Πευκί Ευβοίας δίνοντας παγκόσμια διάσταση στο γεγονός. Μετά από δύο χρόνια και την πρώτη του συμμετοχή, ο Βούλγαρος Ολυμπιονίκης και Hall of Famer Petar Stoychev με 4 συμμετοχές σε Ολυμπιάδες και 11 συνεχείς τίτλους σε major international open water marathon swimming FINA series επισκέφτηκε και πάλι τη χώρα μας. Επίσης, για πρώτη φορά έλαβαν μέρος ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής και Hall of Famer μαραθώνιας κολύμβησης που κατέχει πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα και ρεκόρ, Christof Wandratsch, καθώς και η Αγγλίδα Hall of Famer Kate Steels, που βγήκε Woman of the Year 2021 στα WOWSA Awards της παγκόσμιας ένωσης κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Και οι τρεις κορυφαίοι αθλητές τιμήθηκαν από τον Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννη Κοντζιά.

Παγκόσμια Διάκριση για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης

Μια ιστορική στιγμή έφτασε για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης καθώς η διοργάνωση αναγνωρίστηκε παγκοσμίως από τη WOWSA, την παγκόσμια ένωση κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και πλέον αποτελεί μέρος του UltraMarathon Swim Series, με άλλους 6 προς το παρόν ακόμα μόνο αγώνες απ’ όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη σειρά αγώνων προωθεί τις πιο δύσκολες, μεγάλες, σκληρές και πιο ακραίες κολυμβητικές διαδρομές ανοιχτής θαλάσσης στον κόσμο, με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης να εντάσσει στη σειρά τις διαδρομές των 14.5χλμ & 10χλμ. Από το 2023 οι αθλητές που πραγματοποιούν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης θα λαμβάνουν μια ξεχωριστή βαθμολογία στη σειρά αυτή των αγώνων.

 Τα «αστέρια» της ελληνικής κολύμβησης

Από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης δεν έλλειψαν και αθλητές σύμβολα της μαραθώνιας κολύμβησης και της ελληνικής κολύμβησης, όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια open water masters, Βίκυ Κουβέλη, η τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, που έχει διασχίσει 2 φορές τη Μάγχη, Σοφία Ψιλόλιγνου και ο μαραθώνιος κολυμβητής της Μάγχης, Γιάννης Κωτσιόπουλος ενώ το «παρών» έδωσαν και σπουδαίοι Έλληνες πρωταθλητές όπως οι Ηλέκτρα Λεμπλ, Δημήτρης Νέγρης, Στελλίνα Απλαντή, Παναγιώτης Μπολάνος, ο Γιώργος Σκοτάδης που πλέον όπως ανακοίνωσε θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, καθώς και η Όλγα Ντάλλα που επέστρεψε για 2η χρονιά.

2 Authentic Marathon Swim Δημοσιεύθηκε από Konstantinos Balalas
photo Δημοσιεύθηκε από Konstantinos Balalas @ Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

Τρία ρεκόρ αγώνων στα 10χλμ & 3χλμ

Ο φετινός Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης έκρυβε συγκινήσεις και όπως πάντα σε ένα απαιτητικό στίβο κολύμβησης, με ισχυρά πάντα τα θαλάσσια στοιχεία, είχε 3 μοναδικά ρεκόρ διαδρομών. Στην αυθεντική διαδρομή του διάπλου των 14,5χλμ «Σκυλλίας & Ύδνα» που παρείχε τη δυνατότητα για πρώτη φορά στους συμμετέχοντες το Σάββατο 2 Ιουλίου, να κολυμπήσουν πάνω από τα ναυάγια της ναυμαχίας του Αρτεμισίου του 480 π.Χ. οι αθλητές ακολούθησαν το παράδειγμα του Σκυλλία και της κόρης του Ύδνας, τους πρώτους δηλαδή κολυμβητές υπεραποστάσεων, σύμφωνα με τον Πατέρα της Ιστορίας Ηρόδοτο (8.8) και άλλους ιστορικούς. Νικητής της απαιτητικής διαδρομής στην οποία 2.500 χρόνια πριν ο περσικός στόλος γνώρισε σημαντικές καταστροφές, με μια φοβερή κούρσα ήταν ο Έλληνας πρωταθλητής Γιώργος Σκοτάδης με χρόνο 03:14’48’’, ενώ στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Edie Markovich από τις Η.Π.Α. Στον διάπλου των 10χλμ ο Γερμανός Hall of Famer Christof Wandratsch τερμάτισε πρώτος σε 02:38’50’’ σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Βούλγαρος Petar Stoychev κατά 1 λεπτό και 25 δευτερόλεπτα, ενώ στις γυναίκες πρώτη βγήκε η Βίκυ Κουβέλη. Στα 5χλμ πρώτος τερμάτισε ο Γεώργιος Δουβανάς και στις γυναίκες η Liliyana Georgieva από τη Βουλγαρία. Στα 3χλμ πρώτος με χρόνο ρεκόρ 00:37’51’’ τερμάτισε ο Γιώργος Αρνιακός, ενώ πρώτη στις γυναίκες επίσης, με χρόνο ρεκόρ 00:40’13’’ ήρθε η Ηλέκτρα Λεμπλ. Στο 1,5χλμ πρώτη τερμάτισε η Σταυρούλα Κατούνη, ενώ στους άντρες πρώτος ήρθε ο Χρήστος Τριβυζάς.

1 Authentic Marathon Swim Δημοσιεύθηκε από Konstantinos Balalas
photo Δημοσιεύθηκε από Konstantinos Balalas @ Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

Τέλος, εκατοντάδες παιδιά γέμισαν με χαμόγελα τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού συμμετέχοντας στην παιδική διαδρομή 500μ που είχε ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού την παραλία Πευκί.

Δείτε εδώ όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα:

14,5χλμ: https://bit.ly/3abcbbA

10χλμ: https://bit.ly/3adOYW5

5χλμ: https://bit.ly/3IfuZmh

3χλμ: https://bit.ly/3ac7NsP

1,5χλμ: https://bit.ly/3yf9GNf

500μ: https://bit.ly/3bRURZH

Όλες οι διαδρομές σχεδιάστηκαν από τον κορυφαίο τεχνικό διευθυντή του αγώνα, με Ολυμπιακές & παγκόσμιες διακρίσεις στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, κ. Νίκο Γέμελο. Την προθέρμανση των αθλητών ανέλαβε η καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Μάντη Περσάκη. 

 Απόλυτη Ασφάλεια Αγώνων

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη ασφάλεια σύμφωνα με τους κανονισμούς της FINA και την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Παράλληλα ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης φρόντισε και φέτος τους συμμετέχοντες, παρέχοντας σε όλους σωσίβιο ασφαλείας καθώς ήταν υποχρεωτική η χρήση του από ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές σε όλες τις διαδρομές. Για κάθε συμμετέχοντα στις διαδρομές των 14,5χλμ και 10χλμ υπήρχε συνοδευτικό σκάφος ενώ οι ναυαγοσώστες της Lifeguard Patrol ήταν για ακόμα μια χρονιά δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριες.                                                                                           

Καγιάκ ανοικτής θαλάσσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αθλητική διοργάνωση

Η κορυφαία ελληνική ομάδα μαραθώνιων αποστολών στην ανοιχτή θάλασσα με καγιάκ του South Evian Gulf team, πέραν της συνοδείας στους αγώνες 5χλμ, 3χλμ και 1,5χλμ πρόσφερε τη δυνατότητα μαθήματος στις βασικές τεχνικές του καγιάκ ανοικτής θαλάσσης, εξοικείωση με τα σκάφη στη στεριά και κατόπιν κωπηλασία στα στενά του Αρτεμισίου.

 Ο αγώνας αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της 3ης χρονιάς της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Κοντζιάς δήλωσε: «Το ιστορικό βάθρο στο οποίο πατάει ο αγώνας είναι αυτό που μας έδωσε ώθηση από την πρώτη στιγμή για να κάνουμε τη διοργάνωση. Έχουμε πάντα ως προτεραιότητα μας την ασφάλεια των αγώνων και θέλουμε ο τόπος να γιορτάζει κάθε φορά φιλοξενώντας επισκέπτες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες κολυμβητές και όσους θέλουν να κολυμπήσουν στα νερά του Αρτεμισίου και σε αυτή τη γιορτή. Ο Δήμος μας συνεχίζει να αναδεικνύει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μέσα από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης και τις δράσεις του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλη την ελληνική πολιτεία, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας καθώς και όλους τους χορηγούς που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης του τόπου. Σας περιμένουμε όλους του χρόνου».

3 Authentic Marathon Swim Δημοσιεύθηκε από Konstantinos Balalas
photo Δημοσιεύθηκε από Konstantinos Balalas @ Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

Προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος

Ο αθλητισμός ως φυσική δραστηριότητα του ανθρώπου χρειάζεται ένα υγιές φυσικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης, η διοργάνωση συνεργάστηκε για δεύτερη χρονιά με την Α.Μ.Κ.Ε π3=Plastic Pollution Prevention για την προστασία του φυσικού τοπίου στο Πευκί και την περιβαλλοντική ενημέρωση των αθλητών και όλων των συμμετεχόντων. Το πλάνο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε είχε ως στόχους τη μείωση και διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση πάνω από το 80% των πλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν, τη μηδενική κατανάλωση χαρτιού, τη μείωση κατανάλωσης νερού, τη μείωση ρύπων από τις μεταφορές, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αθλητών και θεατών και τη διατήρηση και προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας. Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας στο Πευκί από την ομάδα εθελοντών της διοργάνωσης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου όλες οι συσκευασίες πλαστικού συλλέχθηκαν σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και προωθήθηκαν για επαναχρησιμοποίηση.

4 Authentic Marathon Swim Δημοσιεύθηκε από South Evian Gulf Team
photo Δημοσιεύθηκε από South Evian Gulf Team @ Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

Για 2η χρονιά έρευνα για το οικονομικό αποτύπωμα του αθλητικού τουρισμού

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης συνεργάστηκε για ακόμα μία φορά με το Sports Management Society του κορυφαίου ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, για τη συλλογή σημαντικών πληροφοριών σχετικά με το οικονομικό αποτύπωμα του αθλητικού τουρισμού στη Βόρεια Εύβοια. Κατά τη διάρκεια των αγώνων διεξήχθη έρευνα στους συμμετέχοντες αθλητές και επισκέπτες της περιοχής, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες.

Συμβολικές δράσεις που τίμησαν την ιστορία της μαραθώνιας κολύμβησης

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης, τιμώντας την ιστορία του τόπου, πραγματοποίησε συμβολική εκδήλωση στον αρχαίο οικισμό του χωριού Αρτεμισίου, όπου βρίσκεται η Μαυροελιά του Αρτεμισίου ή Ελιά Μαυρομανδήλα. Το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης και της τοπικής ιστορίας, αποτελεί μία από τις παλιότερες ελιές του κόσμου, που έχει χρονολογηθεί άνω των 2.500 ετών. Στους νικητές των διαδρομών των αγώνων απονεμήθηκε συμβολικά από ένα κλαδί της Μαυροελιάς.

 Συναυλία Θανάση Πολυκανδριώτη

To Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ταξίδεψε στη Βόρεια Εύβοια σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην πολιτιστική αναζωογόνησή της. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γέφυρες της Μουσικής» την Παρασκευή 1 Ιουλίου στο Πευκί, πραγματοποιήθηκε συναυλία του συγκροτήματος του δημοφιλούς συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θανάση Πολυκανδριώτη. Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης «Αρτεμίσιον 480 π.Χ.».

Συναυλία από τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Το Σάββατο 2 Ιουλίου το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων περιλάμβανε την παρουσία της Εθιμοτυπίας Μουσικής με τη συμμετοχή της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, συνδέοντας την ιστορική Ναυμαχία του Αρτεμισίου με το σήμερα και τιμώντας τον ναυτικό άθλο. Το Τμήμα Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε μουσική συναυλία προς τιμή της Ναυμαχίας Αρτεμισίου και του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης.

Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων διατροφής και γευσιγνωσία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας «Εύβοια Επιχειρείν».

Η στήριξη των χορηγών φιλοξενίας

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης, συνεργάστηκε με ξενοδοχεία της περιοχής, με στόχο την τόνωση της Βόρειας Εύβοιας και την ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Οι χορηγοί φιλοξενίας, που υποστήριξαν τη διοργάνωση ήταν οι: Altamar Hotel, Maria Louiza Apartments, Island, Mirtia Hotel, Hydna Studios, Ilios Studios, Villa Anastasia, Artemis Rooms Pefki, Meliti Studios, Ellaeon Throesma, Prigkipessa Studios, Sunset Pefki, Viki Studios, Galini Hotel Pefki, Apolonio, Lito Hotel, Kerasiotis Apartments, Asimina Rooms.

5 Authentic Marathon Swim Δημοσιεύθηκε από South Evian Gulf Team
photo Δημοσιεύθηκε από South Evian Gulf Team @ Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

Εύκολη και άμεση ακτοπλοϊκή σύνδεση

Τα Aidipsos Ferries σε συνεργασία με το Lokris Travel, Edipsos Ferries και Glyfa Ferries, πρόσφεραν εκπτώσεις από 10% έως 50% στους επισκέπτες και συμμετέχοντες της διοργάνωσης κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση τους στη Βόρεια Εύβοια από τη Νότια Ελλάδα στα δρομολόγια Αρκίτσα-Αιδηψός και από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα στα δρομολόγια Γλύφα-Αγιόκαμπος.

 Επίσημοι Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν οι NP Ασφαλιστική και Philosofish.

Χορηγός Επικοινωνίας ήταν το Eviathema.gr

Official Water ήταν το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος.

Official Clothing Partner της διοργάνωσης ήταν η Luanvi.

Official Beauty Partner της διοργάνωσης ήταν η Messinian Spa.

Συνεργάτης Βιωσιμότητας ήταν η π3=Plastic Pollution Prevention.

Athletic Partner της διοργάνωσης ήταν η South Evian Gulf Team.

Αρωγοί της διοργάνωσης ήταν οι Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το Περιφερειακό Τμήμα Χαλκίδας, Μελίρρυτον, Apex Ice – Κουβλής Ευστάθιος.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Η διοργάνωση εντάχθηκε στις ελληνικές δράσεις του προγράμματος #BeactiveHellas 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Με τα hashtags της διοργάνωσης #authenticmarathonswim και #visitnorthevia ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης έστειλε ισχυρό μήνυμα στα social media για τη μοναδικότητα της Βόρειας Εύβοιας και την ανάγκη να στηρίξει και να επισκεφτεί ο κόσμος τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.