Χαλκίδα: Θα ανοίξει η Παλαιά γέφυρα το τριήμερο του Πάσχα; – Τι αναφέρει η ενημέρωση του Λιμενικού

Παλαιά Γέφυρα Χαλκίδας

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος η συρταρωτή γέφυρα πορθμού Ευρίπου δεν θα λειτουργήσει για την εξυπηρέτηση αναγκών ναυσιπλοΐας, την Μ. Παρασκευή 14.04.2023, το Μ. Σάββατο 15.04.2023 και την Κυριακή του Πάσχα 16.04.2023.

Η ιστορία της Παλαιάς Γέφυρας

Η παλιά και ηλεκτρονική, συρταρωτή, τοξωτή γέφυρα του Ευρίπου είναι με σιγουριά το σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Χαλκίδα αλλά και για ολόκληρη την Εύβοια. Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα ζωντανό και κομβικό σημείο στη Χαλκίδα, επιπλέον το σημείο που γεφυρώνεται, εδώ και 2.500 χρόνια γράφει τη δική του ιστορία.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για ύπαρξη γέφυρας στο σημείο γίνονται ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Πιο συγκεκριμένα περί το 400 π.Χ., οι Χαλκιδείς μετά την αποχώρηση τους από την Αθηναϊκή Συμμαχία και ενώ φοβούνταν τον ναυτικό αποκλεισμό ως αντίποινα, συμμάχησαν με τους Θηβαίους και έτσι αποφάσισαν να οχυρώσουν την πόλη τους για να την προφυλάξουν από τυχόν επιθέσεις.

Επιπλέον είχαν κατά νου ότι θα έπρεπε να κόψουν με αυτόν τον τρόπο την ναυτική συγκοινωνία της Αθήνας με την Θεσσαλία. Έτσι, λοιπόν, αρχικά έχτισαν δύο πύργους πάνω στις επιχωματώσεις που υπήρχαν και στις δύο πλευρές της πόλης, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο, όλο τον Ευβοϊκό. Επιπλέον αποφάσισαν και προχώρησαν στην κατασκευή μιας ξύλινης γέφυρας για να προφυλάσσονται οι υπερασπιστές της. Αυτή ήταν και η αρχή της γέφυρας του Ευρίπου.

Από εκεί και έπειτα εξελίχθηκε, ανακατασκευάστηκε πολλές φορές και προσαρμόστηκε στις ανάγκες τις κάθε εποχής. Μέχρι να φτάσει στη σημερινή συρταρωτή της μορφή.

Δείτε μερικές εικόνες από την παλιά και νέα γέφυρα της Χαλκίδας στο βίντεο από το κανάλι n.p. production του Youtube.