Χαλκίδος Χρυσόστομος: “Έφτασαν και πάλι τα Χριστούγεννα και μαζί τους το κίνημα της αγάπης!”

Χαλκίδος Χρυσόστομος

Ξεκινά ο έρανος αγάπης από τη Μητρόπολη Χαλκίδος. 11 έως 18 Δεκεμβρίου 2022…

Μια παράδοση πολλών δεκαετιών και μετά δύο χρόνια παύσης, λόγω των απαγορευτικών υγειονομικών συνθηκών, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία εορτάζουμε την «έξοδο» του Θεού από τον Εαυτό του για τη σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας.

Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2022 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να τείνουν χείρα επαιτείας, όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας, εκπαιδεύοντάς μας στην φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη.

Για τον σωστό συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάχρης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος διοργάνωσε τέσσερεις Κληρικολαϊκές Συνάξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 το απόγευμα στη Χαλκίδα με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, στα Ψαχνά με ομιλητή τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, στο Μαντούδι με ομιλητή τον Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα και στην Ιστιαία με ομιλητή τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, οι οποίοι έδωσαν τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης.

Παράλληλα, εξεδόθη και διανεμήθηκε ηλεκτρονικά το ειδικό φυλλάδιο Απολογισμού, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος απευθύνει προς κάθε μέλος της τοπικής μας Εκκλησίας τα εξής:

«Αγαπητό μου πνευματικό παιδί,

Έφτασαν και πάλι τα Χριστούγεννα και μαζί τους το κίνημα της αγάπης!

Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι, οι άνθρωποι δίπλα μας, ειδικά στις ημέρες που ζούμε, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Η απελπισία είναι ζωγραφισμένη καθημερινά στα πρόσωπα τους και κατακυριεύει την καρδιά τους. Το γνωρίζουμε, γιατί πρώτος σταθμός στην αναζήτηση ελπίδας, είναι ο Ναός της περιοχής τους, η ενορία τους.

Στόχος και αγωνία των ενοριών μας και του Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι Μητροπόλεως είναι ν’ αγκαλιάσουν όλη την τοπική κοινωνία, ώστε να συνεχίσουμε ν’ αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, με τρόπο μεθοδικό, τα προβλήματα που βιώνουμε και να αναπτύξουμε περισσότερο το προνοιακό έργο.

Γνωρίζουν οι ευλαβείς αδελφοί μας της Ι Μητροπόλεως Χαλκίδος ότι, στο σημείο αυτό η τοπική τους Εκκλησία επιτελεί σημαντικό έργο. Το γνωρίζουν γιατί, αυτήν την προσπάθεια της Μητροπόλεώς μας, πολλοί την στηρίζουν εθελοντικά, και την ενισχύουν οικονομικά. Θέλουμε όμως, αλλά και πρέπει και μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί κάτι παραπάνω.

Για το λόγο αυτό στρεφόμαστε ξανά στην αγάπη σου και σου ζητάμε μια υπέρβαση αυτές τις Άγιες, αλλά και δύσκολες για όλους μας μέρες!

Για την ενίσχυση της όλης προσπάθειάς μας για την στήριξη των ενδεών αδελφών μας, μην κρατήσεις την πόρτα της καρδιά και του σπιτιού σου κλειστή!

Σ’ ευχαριστούμε για ό,τι έκανες και κάνεις καθημερινά και σε καλούμε να συνεχίσεις να προσφέρεις με την καρδιά σου και με όλες σου τις δυνάμεις!

Οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και τα έξοδα καθημερινά αλματωδώς αυξάνονται. Για παράδειγμα, εφέτος το καλοκαίρι, για την λειτουργία των Κατασκηνώσεων πληρώσαμε μόνο για ηλεκτρικό ρεύμα 25.000€! Θα μπορούσα πολλά τέτοια και παρόμοια παραδείγματα να παραθέσω, αλλά τα γνωρίζεις εμπειρικά. Γι’ αυτό, παρακαλώ πολύ, μην κλείσεις ποτέ τα αυτιά και την καρδιά σου στο προσκλητήριο αγάπης! Γιατί, μόνο αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε!

Σε πληροφορώ ότι η Ι. Μητρόπολίς μας, με τη δική σου βοήθεια, δαπάνησε σε έργα φιλανθρωπίας από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και 31ης Οκτωβρίου 2022, το ποσόν των 2.414.918,33€.

Εάν επιθυμείς να συνδράμεις το γενικό φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως μπορείς να καταθέσεις την οποιαδήποτε προσφορά σου και απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς: Εθνική: IBAN GR50 0110 4880 0000 4882 9651 198, Πειραιώς: IBAN GR12 0171 7690 0067 6913 6763 508 και Eurobank IBAN GR25 0260 2130 0005 6020 1556 571.

Σε ευχαριστώ θερμά, που με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εξακολουθείς να συμπαραστέκεσαι έμπρακτα στις φιλανθρωπικές δραστηριότητές μας.

Σε διαβεβαιώ για την διάφανη και τίμια διαχείριση των χρημάτων που μας εμπιστεύεσαι και Σου εύχομαι Καλά και Τρισευλογημένα Χριστούγεννα.

Με πατρική στοργή

Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

+ Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»

 

Συγκεκριμένα, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο εξυπηρετεί ανάγκες ανθρώπων, που προέρχονται από όλα τα σημεία της Επαρχίας μας, δαπάνησε 659.341,74€,

το Ι. Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, μόνο σε έργα φιλανθρωπίας και ενίσχυσης αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, δαπάνησε 200.363,02€,

τα κατά τόπους Ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία δαπάνησαν 60.800,00€,

το Ορφανοτροφείο αρρένων, το οποίο, είναι και μοναδικό στο είδος του μεταξύ των κρατικών και εκκλησιαστικών δομών στηρίξεως ευπαθών ομάδων στο Νομό και την Ι. Μητρόπολή μας, δαπάνησε 153.718,00€,

το Γηροκομείο Χαλκίδος δαπάνησε 866.702,64€,

το Γηροκομείο Ιστιαίας δαπάνησε 98.250,00€,

το Κέντρο Στήριξης Οικογενείας στη Ν. Αρτάκη δαπάνησε 2.552,79€,

το παράρτημά του στην Ιστιαία δαπάνησε 5.200,00€,

το Μορφωτικό-Πολιτιστικό-Ιεραποστολικό ίδρυμα «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου», το οποίο συμπεριλαμβάνει την δανειστική Βιβλιοθήκη, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, την Χορωδία-Ορχήστρα Νέων και κάθε άλλη πολιτιστική δράση της τοπικής μας Εκκλησίας, δαπάνησε 94.335,93€,

η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, με οκτώ παραρτήματα, δαπάνησε 5.768,02€,

τα Ενοριακά συσσίτια του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, των Ιερών Ναών Αγίου Ιωάννου, Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, και του Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Νέας Αρτάκης, τα οποία προσφέρουν σε αδελφούς μας, επί καθημερινής βάσεως, 730 μερίδες έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό, δαπάνησαν γι’ αυτό τον σκοπό 50.230,00€,

η ετήσια εισφορά Ενοριακών Ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας στο πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου, με σκοπό την ενίσχυση των τρίτεκνων οικογενειών της Θράκης μας είναι 5.000,00€,

και τέλος, η τοπική μας Εκκλησία, προς διάψευση όσων την κατηγορούν ως ευνοούμενη, απέδωσε φορολογία προς το Δημόσιο (Φόρο μισθωμάτων 20%, φόρο ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.), τέλος χαρτοσήμου ενοικίων, ΕΝ.Φ.Ι.Α.) το ποσόν των 60.000,00€.

Μαζί με τα παραπάνω οφείλουμε να αναφέρουμε ότι από Ενορίες, που καλλιεργείται η εθελοντική αιμοδοσία, προσφέρθηκαν 530 μονάδες αίματος σε ασθενείς αδελφούς μας και τα Κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία εξυπηρετούν, για τις τακτικές φαρμακευτικές τους ανάγκες 100 ανασφαλίστους και μη έχοντες συνανθρώπους μας.

Επίσης η Τράπεζα τροφίμων και ενδυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως στη Χαλκίδα εξυπηρέτησε 3.625 περιπτώσεις, η Τράπεζα τροφίμων και ενδυμάτων των Αρχιερατικών Περιφερειών Λίμνης και Αγίας Άννης προσέφερε 3.500 είδη διατροφής και η Τράπεζα τροφίμων και ενδυμάτων της Ιστιαίας προσέφερε 700 κιλά τροφίμων και 1.000 τεμάχια ενδυμάτων και υποδημάτων.

Έτσι, ας προσφέρουμε και στην εφετινό Έρανο της Αγάπης, σφιχταγκαλιασμένοι με την εντολή του Αποστόλου Παύλου: «εν παντί πλουτιζόμενοι εις πάσαν απλότητα, ήτις κατεργάζεται δι’ ημών ευχαριστίαν τω Θεώ». Ώστε, εν εκείνη τη ημέρα, στη μέλλουσα κρίση, ενώ εμείς θα σωπαίνουμε αυτή (η ελεημοσύνη μας) θα μας υπερασπίζεται. Ή, καλύτερα, ενώ εμείς θα σωπαίνουμε, αμέτρητα στόματα θα ευχαριστούν για εμάς.

IMX Eranos Agaphs 2022 001