in ,

Χατζηγιαννάκης: Εγκληματική υποβάθμιση του νέου Νοσοκομείου της Χαλκίδας

Μίλτος Χατζηγιαννάκης

Την εγκληματική υποβάθμιση του νέου Γενικού Νοσοκομείου της Χαλκίδας, ως αποτέλεσμα της ελλιπούς τροποποίησης–συμπλήρωσης του Οργανισμού του, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην ερώτησή του, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του τον Ιούλιο του 2021, από την προσφάτως εκδοθείσα τροποποίηση–συμπλήρωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου της Χαλκίδας προκύπτει ότι προβλέπονται επιπλέον μόλις 8 θέσεις ιατρών και καμία οργανική θέση νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού.

Με αυτήν την απόφαση, η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου καθίσταται σοβαρά προβληματική σε βάθος χρόνου, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τρομακτικές, την ίδια στιγμή που υπάρχουν περιστατικά ιατρών να καταρρέουν πάνω στο καθήκον δουλεύοντας σε εντατικούς ρυθμούς.

Κλείνοντας την ερώτηση ο αναπλ. Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει ότι, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, επί της ουσίας ακυρώνονται οι εξαιρετικές κτιριακές εγκαταστάσεις και ο σύγχρονος εξοπλισμός του νέου νοσοκομείου.

Για τους λόγους αυτούς ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης ρωτάει τον Υπουργό Υγείας: Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών υγείας στην Χαλκίδα και στο Νομό Εύβοιας γενικότερα, εάν και πότε προτίθεται να μεριμνήσει για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών σε προσωπικό στο νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ώστε το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών να διέπεται από όρους επάρκειας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας και, τέλος, εάν σκοπεύει να τροποποιήσει τον Οργανισμό του νέου Νοσοκομείου, επιδιώκοντας τη θεσμική και επιχειρησιακή θωράκιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο παρόν και στο μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Εγκληματική υποβάθμιση του νέου Νοσοκομείου της Χαλκίδας»
Πριν από περισσότερο από ένα έτος, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, στις 22 Ιουλίου 2021, με σκοπό να εγκαινιάσει άλλο ένα έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δημιουργήθηκε ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου» και ότι «ενημερώθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποιες ελλείψεις, αναμενόμενο είναι, καινούργιο νοσοκομείο είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο ξέρετε ότι έχουμε έναν μακροχρόνιο προγραμματισμό για το πώς θα καλύψουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό σε όλη τη χώρα και αυτό φυσικά αφορά και το νοσοκομείο της Χαλκίδας».
Τι έχει γίνει, όμως, στην πραγματικότητα ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού το αποτυπώνουν γλαφυρά ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Γ.Ν. Χαλκίδας και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κ.Υ.Ν. Ευβοίας στην πρόσφατη πρόσκληση για σύσκεψη όλων το φορέων της περιοχής. Όπως αναφέρουν ο εν λόγω Σύλλογος και η Ένωση, το Νοσοκομείο Χαλκίδας λειτουργεί με τον «δημοσιονομικά προσαρμοσμένο» οργανισμό από το 2012, ήτοι του παλιού νοσοκομείου, το οποίο ήταν μικρότερο κατά τρεις φορές από το σημερινό. Επίσης, στην τροποποίηση – συμπλήρωση του οργανισμού που εκδόθηκε προσφάτως, προβλέπονται επιπλέον 10 θέσεις ιατρών, οι οποίες ουσιαστικά είναι 8, καθώς 2 υφιστάμενες θέσεις ιατρών καταργούνται με τον νέο Οργανισμό. Στον νέο οργανισμό, επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται καμία επιπλέον οργανική θέση νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, με σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση στις παροχές υγείας για την Χαλκίδα, την Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή της ανατολική Στερεάς.
Η λειτουργία του νέου νοσοκομείου πλέον τίθεται εσαεί εν αμφιβόλω, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τρομακτικές, την ίδια στιγμή που υπάρχουν περιστατικά ιατρών να καταρρέουν πάνω στο καθήκον. Από την έναρξη της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, παρότι όλες και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν καταβάλει ηρωική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID – 19, η κυβέρνηση της ΝΔ τους αφήνει μέχρι σήμερα να δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς, με οφειλόμενα ρεπό και κανονικές άδειες, λόγω ελλείψεων και χωρίς καμία μέχρι σήμερα προοπτική για την βελτίωση των επαγγελματικών συνθηκών.
Επειδή, η κρίση υποστελέχωσης του ΕΣΥ είναι εμφανής και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, απόρροια των αποχωρήσεων και των αναστολών εργασίας
Επειδή, οι συμβάσεις εργασίας σημαντικού αριθμού προσωπικού – περίπου 270 συμβασιούχοι και επικουρικοί -, το επόμενο χρονικό διάστημα βαίνουν προς τη λήξη τους και ενδεχόμενη μη συνέχιση της απασχόλησής τους εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του Νοσοκομείου και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επειδή, η τροποποίηση – συμπλήρωση του ήδη υπάρχοντος οργανισμού και παρά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αντί να λύνει τα προβλήματα τα αυξάνει.
Επειδή, με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επί της ουσίας ακυρώνονται οι εξαιρετικές κτηριακές εγκαταστάσεις και ο σύγχρονος εξοπλισμός του νέου νοσοκομείου.
Επειδή η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει έγκαιρα δημοσιοποιήσει (Απρίλιος 2021) το σχέδιο της για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και έχει τονίσει την ανάγκη για ένα έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στελέχωσης στο δημόσιο σύστημα υγείας
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών υγείας στην Χαλκίδα και στο Νομό Εύβοιας γενικότερα;
2. Εάν και πότε προτίθεται να καλυφθούν επιτέλους οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε προσωπικό στο νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ώστε το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών να διέπεται από όρους επάρκειας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας;
3. Εάν σκοπεύει να τροποποιήσει τον Οργανισμό του νέου Νοσοκομείου, επιδιώκοντας την θεσμική και επιχειρησιακή θωράκιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο παρόν και στο μέλλον. Θα επιμείνει σε ένα νέο οργανισμό, απόλυτα περιοριστικό για την ανάπτυξη του νοσοκομείου, αποτέλεσμα όχι κάποιας μνημονιακής επιταγής, αλλά συνέπεια ξεκάθαρης πολιτικής επιλογής;

Ο ερωτών βουλευτής

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Πρόστιμα Καυσόξυλα

Πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλλετ: Κατασχέσεις και πρόστιμα έως 100.000 ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]

Σπύρος Πνευματικός Βουλή

Σπύρος Πνευματικός: Τα προβλήματα του ΕΣΥ αφορούν όλη τη χώρα και απαιτούν συναινέσεις