Ο αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Κύμης Αλιβερίου Γεώργιος Παπαδιόχος και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΚΑ Νίκος Μαστροκώστας ορισμένοι από το δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑ Δήμαρχο κ Νίκο Μπαράκο παρευρεθήκαν στην Εσπερίδα για την παγκόσμια ημέρα νερού και στην 33η Τακτική Γενική Συνέλευση και εκλογής νέου ΔΣ για την επόμενη πενταετία της ΕΔΕΥΑ Ελλάδος στα Χανιά Κρήτης.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν στο δελτίο τύπου: Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οι υδατικοί πόροι πιέζονται από την κλιματική κρίση που ειδικά στην Μεσόγειο φαίνεται να είναι ακόμα πιο ακραία. Τα καιρικά φαινόμενα που φέρνει η κλιματική κρίση όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους και στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης που διαχειρίζονται οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας (Δ.Ε.Υ.Α)
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. διοργάνωσε εσπερίδα στις 21 Μαρτίου, στα Χανιά (χώρος Εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης») .
Στην εσπερίδα έγκριτοι επιστήμονες και κυρίως καθηγητές από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων μίλησαν :
- Για τη διαχρονική σχέση του νερού με την ειρήνη.
-Για την σύνδεση της κλιματικής κρίσης με τους υδατικούς πόρους τόσο τοπικά όσο και σε επίπεδο χώρας. - Για ζητήματα κυβερνοασφάλειας και απειλές για τα νέα αστικά δίκτυα νερού και τα λειτουργικά ψηφιακά συστήματα τους.
-Για διαχείριση νερού και κυκλική οικονομία .
-Για δημιουργία ενός νέου νομικού θεσμικού πλαισίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης μπροστά στις νέες αναλυτικές προκλήσεις
-Για μία νέα διαχείριση νερού για άδρευση καλλιεργιών που από μελέτες πανεπιστημίων αποδεικνύεται ότι και με το 1/5 του νερού που χρησιμοποιείται σήμερα τα ποτίσματα είναι το ίδιο ικανοποιητικά και γόνιμα και έτσι εξοικονομείται τεράστια ποσότητα νερού στις λεκάνες απορροής υδάτων και έτσι θα μπορεί να υπάρχει επάρκεια για την ύδρευση των πόλεων που για αυτό χρησιμοποιείται μόνο το 12 % του νερού .
Την επόμενη μέρα στη γενική συνέλευση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ στην Ελλάδα τα οποία άκουσε και έδωσε απαντήσεις ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Γενικός Γραμματέας διαχείριση στερεών αποβλήτων κύριος Μανώλης Γραφάκος. - Για την ποσότητα του νερού λόγω κλιματικής αλλαγής μέ έντονη μείωση αποθεμάτων στη Μεσόγειο καθώς και τρόποι διαχείρισης .
- Τα μεγάλα χρέη της πλειοψηφίας των ΔΕΥΑ καθώς υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρωστούν και 63 εκατομμύρια ευρώ, πολλές πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ , αρκετές πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και αρκετές έως 1 εκατομμύρια ευρώ και κάτω καθώς λίγες είχαν αποθεματικό τα οποία όπως καταλαβαίνει κανείς είναι αδύνατον να μπορέσουν να αποπληρωθούν χωρίς στην παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας τα οποία χρέη ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ μόνο για ενεργειακό κόστος.
Όλα αυτά ανάλογα με το γεωγραφικό ανάγλυφο του κάθε δήμου καθώς και από τι υδροδοτούνται , γιατί υπάρχουν δήμοι που υδροδοτούνται από πηγές λίμνες φράγματα και ποτάμια με μικρό ενεργειακό κόστος , ενώ υπάρχουν δήμοι με πολλές κοινότητες και οικισμός που τροφοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από γεωτρήσεις με μεγάλο ενεργειακό κόστος όπως ο δικός μας δήμος το από ότι καταλάβαμε είναι από τους λίγους δήμους που έχουν τόσες πολλές γεωτρήσεις 138 στον αριθμό και αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να λυθούν από κοινού με την Ελληνική πολιτεία . - Θέματα Τιμολόγηση νερού .
- Το μείζον θέμα που έχει προκύψει μετά την πρόταση της Κυβέρνησης για συνένωση ΔΕΥΑ με σκεπτικό μία ΔΕΥΑ ανα περιφέρεια για καλύτερη διαχείριση με ποσοστό του χρέους για το ρεύμα να πληρωθεί από την πολιτεία και το υπόλοιπο να δωθεί υπό μορφή δανισμού στους δήμους για να ξεχρεώσουν , το οποίο θα συζητηθεί αφού καταθέσει πρόταση από την νέα ΚΕΔΕ και την νέα ΕΔΕΥΑ για ολιστική λύση του προβλήματος .
- Να Εγκριθούν οι προτάσεις των δήμων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών η άλλων ΑΠΕ μειώνοντας στο ενεργειακό κόστος.
- Να αλλάξει τιμολογιακή πολιτική του ρεύματος ως αγροτικό τιμολόγιο και ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη μείωση στο ενεργειακό κόστους που πληρώνουν οι ΔΕΥΑ για να μπορούν να πληρώνουν .
- Έγινε οικονομικός και διοικητικός απολογισμός και εκλογική διαδικασία για με ΔΣ ΕΔΕΥΑ .
Ήταν διημερίδα πολύ επικοδομητική και βγήκαν πολλά συμπεράσματα για την καλύτερη διαχείριση του νερού, της τιμολόγησης, της διαχείρισης των δικτύων, των ψηφιακών λειτουργιών κλπ ,για ένα καλύτερο αύριο των ΔΕΥΑ καθώς επάρκεια και ποιοτικό νερό για τους δημότες.
Συζητήσαμε με άλλους εκπροσώπους ΔΕΥΑ με το πρόεδρο ΕΔΕΥΑ με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ με τον γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ Μανόλη Γραφάκο για τα προβλήματα και για εξεύρεση άμεσων λύσεων .