Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για το ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της Βόρειας Εύβοιας – 40 ευρώ ανά αιγοπρόβατο

ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 1094/10.03.2022) η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Γεωργαντά, με την οποία θεσπίζεται ειδικό καθεστώς στήριξης των κτηνοτρόφων των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Σε συνέχεια της εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και της έγκρισής της από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του ειδικού καθεστώτος στήριξης των κτηνοτρόφων της Βόρειας Εύβοιας.

Πρόκειται για ένα καθεστώς το οποίο, σε ευρεία συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, είχε ανακοινωθεί και έχει ως στόχο να ενισχύσει επιπρόσθετα της αποζημίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού τόσο από τον ΕΛΓΑ, όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και της στήριξης στο πεδίο της παροχής ζωοτροφών.

Και αυτό διότι αναγνωρίζεται η σημαντική επιβάρυνση στον κτηνοτροφικό κλάδο λόγω των ευρύτερων επιβαρυντικών συνθηκών που έχουν προκύψει μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, προβλέπεται η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν άμεσα και έμμεσα από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Ειδικότερα, προβλέπεται η ενίσχυση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με 40 ευρώ ανά αιγοπρόβατο στις άμεσα πληττόμενες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και με 20 ευρώ ανά αιγοπρόβατο στις έμμεσα πληττόμενες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το ειδικό καθεστώς στήριξης των κτηνοτρόφων της Βόρειας Εύβοιας, η Κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τον σχεδιασμό της για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων της περιοχής, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή των οριζόντιων μέτρων στήριξης, όπως η επιχορήγηση των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή».

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι κτηνοτρόφοι που δικαιούνται κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

(α) διέθεταν για το 2021 ζωική εκμετάλλευση στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ή Ιστιαίας-Αιδηψού με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους),

(β) έχουν ασφαλίσει το ζωικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ κατά το 2021,

και (γ) είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δικαιούνται το 50% της ενίσχυσης που λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι ως άμεσα πληττόμενοι νοούνται οι κτηνοτρόφοι που έχουν αιτηθεί στον ΕΛΓΑ αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από την πυρκαγιά, έως τη δημοσίευση της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ως έμμεσα πληττόμενοι θεωρούνται οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν αιτηθεί έως τη δημοσίευση της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης στον ΕΛΓΑ αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από την πυρκαγιά.

Τέλος, δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες τις επόμενες ημέρες για την πραγματοποίηση των πληρωμών, με αρμόδιο φορέα για τη χορήγηση της ενίσχυσης να είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!