Ειδικά πλέγματα τεράστιας αντοχής εγκαταστάθηκαν στο Δερβένι

25 Ιανουαρίου 2021, 5:47 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Δερβένι Εύβοια Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στη θέση “Δερβένι” της Βορειοκεντρικής Εύβοιας βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας κ. Γιώργο Κελαϊδίτη, τον Δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Γιώργο Ψαθά, τον Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Γιώργο Τσαπουρνιώτη, περιφερειακούς συμβούλους και υπηρεσιακά στελέχη.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Χαλκίδα – Πάει για τοπικό Lock Down Δήμος Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων

Αιρετοί και υπηρεσιακοί επέβλεψαν το προς ολοκλήρωση έργο αποκατάστασης βλαβών και φθορών, από τις καταστροφικές πλημμύρες του κυκλώνα «Ζορμπά», στο τμήμα Παγώντας – Προκόπι – Μαντούδι – Κήρινθος, προϋπολογισμού 3.200.000€, το οποίο περιλαμβάνει ανακατασκευή δρόμων σε καίριες θέσεις του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων βράχων στο Δερβένι.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, συντάχθηκε μελέτη από εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις με βάση τα πρότυπα ασφαλείας του Ελβετικού κανονισμού βραχοπροστασίας.

Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν στα δυο πιο κρίσιμα σημεία της περιοχής και σε υψόμετρο 30 – 60 μέτρων:

-170μ. φράχτης απορρόφησης ενέργειας 2.000ΚJ.
-80μ. φράχτης απορρόφησης ενέργειας 5.000ΚJ.
-Πλέγμα συγκράτησης καταπτώσεων περίπου 5.000 τ.μ.

Για να γίνει κατανοητή η σχεδιαστική αντοχή των κατασκευασμένων δομών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας φράχτης των 5.000ΚJ, απορροφά περίπου την ενέργεια βράχου 10 τόνων που πέφτει από ύψος 50 μέτρων. Οι φράχτες που είχαν τοποθετηθεί κατά το παρελθόν ήταν της τάξης των 50ΚJ στο μεγαλύτερο μήκος και 500 ως 1.000ΚJ σε κρίσιμα σημεία.

Η παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα ολοκληρωθεί με ένα ακόμη έργο, προϋπολογισμού 4.200.000€, το οποίο δημοπρατείται το αμέσως επόμενο διάστημα και προβλέπει αντίστοιχες επεμβάσεις σε όλο το μήκος των 1.850 μέτρων του Δερβενίου, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη.

«Παρεμβαίνουμε στο Δερβένι με την πρώτη φάση ενός στρατηγικού έργου και δίνουμε μια οριστική, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον λύση στο πρόβλημα των καταπτώσεων βράχων. Λύση, η οποία εξασφαλίζει επίπεδο ασφάλειας εφάμιλλο ενός πλακοσκεπούς φορέα. Στόχος μας, σύντομα να μη χρειαστεί να ξαναμιλήσουμε για βράχους στο Δερβένι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

«Κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα για την εκ βάθρων αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας του βασικού μας οδικού άξονα στην περιοχή Δερβένι. Μέσα από μια άρτια επιστημονικά αποτύπωση και μελέτη στηριγμένη σε διεθνή πρότυπα, της μορφολογίας του βράχου και των κατολισθητικών φαινομένων που αυτός προκαλεί, μειώνουμε δραστικά το δείκτη επικινδυνότητας στα τμήματα τα οποία σήμερα παραδόθηκαν. Άμεσος στόχος μας η υλοποίηση του συνόλου της αναγκαίας προστασίας στο σύνολο της διαδρομής εντός του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

ΣΟΚ – Απόπειρα Αυτοκτονίας στον Αλμυροπόταμο Ευβοίας: Δάσκαλος βρέθηκε μαχαιρωμένος στο σπίτι του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Νεκρός βρέθηκε με χτυπήματα στο κεφάλι και κομμένο δάχτυλο του χεριού του ο Πρώην Υπουργός κοντά στο Νησί των Ονείρων – Για κατάδυση είχε μεταβεί στον Ευβοϊκό

Στενή Ευβοίας: Κοσμοσυρροή στο Χιονισμένο τοπίο για βόλτα και σκί – Αυξημένα μπλόκα και έλεγχοι με πρόστιμα της Αστυνομίας με εντολές για απομάκρυνση των επισκεπτών [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.