Έκτακτη σύσκεψη για τις παράνομες χωματερές σε Εύβοια και Βοιωτία – Μηνυτήρια αναφορά, 24ωρη αστυνόμευση, αντιπυρικές ζώνες και ειδικό Κλιμάκιο Ελέγχου

26 Ιουνίου 2024, 8:12 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Έκτακτη σύσκεψη προκάλεσε σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Μεταφορών Ευάγγελος Κούκουζας σε συνεργασία με τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη και Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργο Ντασιώτη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και πλήρη εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για το ζήτημα των παράνομων χωματερών. 

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Εύβοιας, συμμετείχαν: 

 • Ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας και ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλάχος (Δ.Ε. Δηλεσίου). 
 • Ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Σίμος Αποστόλου και στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 
 • Οι Αστυνομικοί Διευθυντές Αθανάσιος Γερογιάκομος (Εύβοιας) και Ηλίας Μπακούμης (Βοιωτίας). 
 • Εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Δασών Εύβοιας και Βοιωτίας, όπως και των Δασαρχείων Χαλκίδας και Θήβας. 
 • Υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Υγείας, των Τμημάτων Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Εύβοιας και Βοιωτίας. 

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, τονίστηκαν τα εξής: 

 • Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και έχουν επιβληθεί πρόστιμα και άλλες κυρώσεις από το 2021, σε συνέχεια καταγγελιών για παράνομη μεταφορά και διάθεση αποβλήτων. 
 • Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από τους Αντιπεριφερειάρχες Ευάγγελο Κούκουζα, Γιώργο Κελαϊδίτη, Γιώργο Ντασιώτη και από υπηρεσιακά στελέχη, από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Εύβοιας και Βοιωτίας, όπως και από εκπροσώπους των Δήμων Χαλκιδέων και Τανάγρας. 
 • Κατόπιν συνεννόησης με τα αρμόδια Δασαρχεία, καθώς και με τις Διευθύνσεις Δασών, δόθηκε εντολή σε χωματουργούς να προχωρήσουν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά των επίμαχων περιοχών για υψηλότερη προστασία.  

Εκτός αυτών, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Μεταφορών Ευάγγελος Κούκουζας ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ άλλων:  

 1. Κοινοποίησε επιστολή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Εύβοιας και Βοιωτίας, η οποία είχε άμεσο αποτέλεσμα, αφού αστυνομεύεται ήδη η περιοχή σε 24ωρη βάση. 
 1. Πρόκειται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει μήνυση με σκοπό την ενεργοποίηση των αρχών και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών. Θα περιληφθούν όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους Δήμους Χαλκιδέων και Τανάγρας και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. 
 1. Δρομολόγησε ήδη τη σύσταση και λειτουργία ειδικού Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, το οποίο θα εποπτεύει τα επίμαχα σημεία, ώστε να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες και να αντιμετωπισθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Μεταφορών Ευάγγελος Κούκουζας δήλωσε: «Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα εκδήλωσης πυρκαγιάς σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων σε περιοχές των Δ.Ε. Αυλίδας και Τανάγρας και μετά από καταγγελίες για παράνομη συλλογή, διαχείριση και διάθεση αποβλήτων, κινηθήκαμε γρήγορα και σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Εύβοιας και Βοιωτίας. Η επίμαχη περιοχή ελέγχεται σε 24ωρη βάση και αποτυπώθηκε η παρούσα κατάσταση με αεροφωτογραφίες. Επίσης, συστήνουμε ειδικό Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, για να εποπτεύεται η περιοχή και να προχωρήσουμε στην αποκατάστασή της.  

»Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά και στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Χαλκίδας με όλο το σχετικό υλικό των εμπλεκόμενων Δήμων και υπηρεσιών. Επισημαίνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Π.Ε. Εύβοιας και Βοιωτίας, έχουν από το 2021 επιληφθεί -μετά από σχετικές αναφορές- επί σημαντικού αριθμού μεμονωμένων περιστατικών διάθεσης αποβλήτων και έχουν επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Συνεχίζουμε μέχρι να αποτραπεί παντελώς η οικολογική καταστροφή!» 

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.