Ελλείψεις στα φάρμακα: Ασθενής αναγκάστηκε να πάει από την Αθήνα στην Εύβοια για ένα κουτί χάπια

Ελλείψεις Φαρμάκων

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι εδώ και καιρό παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων, την ώρα που καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και ιώσεων.

Πολλές φορές οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα φάρμακα που χρειάζονται, ενώ σε μια περίπτωση ασθενής αναγκάστηκε να πάει σε άλλο νομό για να βρει το φάρμακό του!

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν παυσίπονα, δεν υπάρχουν αντιπυρετικά, δεν υπάρχουν αντιβιώσεις για μικρά παιδιά και φυσικά παραμένουν οι χρόνιες ελλείψεις που αφορούν στα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Αδαμάντιος Ψαριανός, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (02.01.2023). Εκτίμησε ωστόσο ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί.

Ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα που ενσκήπτει από τις ελλείψεις σε ψυχιατρικά φάρμακα. «Οι συγκεκριμένοι πολίτες χρειάζονται μια ιδιαίτερη μεταχείριση και όταν ακούν από εμάς ότι δεν υπάρχουν τα φάρμακά τους, τους πιάνει πανικός, ένας τρόμος και μας πιέζουν έντονα. Αναγκαζόμαστε εμείς με τη σειρά μας να προσπαθούμε μέσω άλλων συναδέλφων να επικοινωνούμε έτσι ώστε να μπορέσουμε μήπως και βρούμε κάπου στην αγορά σε όλη την Αττική έστω ένα κουτάκι για να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε» ανέφερε ο Αδαμάντιος Ψαριανός.

Όπως είπε, υπήρξε περίπτωση όπου πελάτης του, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει ένα συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο αφορούσε φάρμακο για την ψυχική υγεία, αναγκάστηκε να πάει στην Εύβοια για να μπορέσει να πάρει ένα κουτάκι.

Πλεύρης: Μπορούν να καλυφθούν οι ελλείψεις με γενόσημα
Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, αλλά και τι συμβαίνει με τις φαρμακαποθήκες, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών» είπε ο Θάνος Πλεύρης. «Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Τόνισε, δε, πως «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα όπως επισημαίνει υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας».

Σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές, ο υπουργός υπογράμμισε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο.

«Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΝΤ1