Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας: “Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη ενάντια στην ακρίβεια”

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μάη η ανοιχτή σύσκεψη που διοργάνωσαν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας και η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας με θέμα τον συντονισμό δράσης ενάντια στην ακρίβεια.

Συμμετείχαν επίσης τα σωματεία των εργαζομένων στον Μιμίκο, στην Κελαϊδίτης ΕΠΕ, στο Ζούρα, στην Κελαϊδίτης ΑΕ, το παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ένωση λογιστών – Φοροτεχνικών Εύβοιας καθώς επίσης και ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας.

Αρχικά, στην παρέμβασή του ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών, ανέφερε ότι εδώ και μήνες εξελίσσεται ένα ράλι αυξήσεων που ροκανίζει όλο και περισσότερο το εισόδημά των λαϊκών οικογενειών, με το ρεύμα, τα καύσιμα, τα είδη πλατιάς κατανάλωσης και οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες πνίγονται από τα λειτουργικά έξοδα, το κόστος των εφοδίων.

Αλλά όπως σημείωσε η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να τη δεχθούμε αδιαμαρτύρητα! Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος είναι συνέπεια των επιλογών των κυβερνήσεων στην ενέργεια, των πολιτικών της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, στα είδη ένδυσης, σε εφόδια, είναι συνέπεια της πολιτικής που στηρίζει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να μη χάσουν δεκάρα από τα κέρδη τους. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα των τεράστιων κρατικών και ευρωενωσιακών ενισχύσεων προς τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους μεγαλοξενοδόχους.

Σε όλα αυτά προστίθενται οι συνέπειες από την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας από τη μια και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την άλλη, με αποτέλεσμα η χώρα να μετατρέπεται σε θύτη και πιθανό στόχο αντιποίνων. Ταυτόχρονα εκτινάσσεται η τιμή του φυσικού αερίου και την πολιτική των εγγυημένων κερδών για τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος την πληρώνουμε όλοι εμείς μέσω της «ρήτρας αναπροσαρμογής». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, την ώρα που οι τιμές τραβούν ασταμάτητα την ανηφόρα οι μισθοί των εργαζομένων είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2007και τα μέτρα του τελευταίου διαστήματος είναι κυριολεκτικά ψίχουλα, μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Κάλεσε τους φορείς σε κοινή δράση για να δοθεί αγωνιστική απάντηση απέναντι στα καθημερνά προβλήματα, ενάντια στην ακρίβεια, για την υπεράσπιση του εισοδήματος. Μια προσπάθεια που χρειάζεται να περάσει τόσο από τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά των ΣΣΕ και των συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους αλλά και χέρι – χέρι με τον επαγγελματία της περιοχής μας που απειλείται από τον άνισο ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων και τη φοροληστεία των κυβερνήσεών τους. Άλλωστε, όπως λέει και το σύνθημα: «Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά» και αυτό το ξέρει καλά η Χαλκίδα με το κλείσιμο δεκάδων εργοστασίων την περασμένη δεκαετία!

Το πλαίσιο πάλης που έβαλαν οι διοργανωτές προς συζήτηση είναι:

· Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

· Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

· Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.

· Μείωση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες.

· Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού του Δήμου.

· Να μην σταλεί κανένα κατασχετήριο από το Δήμο Χαλκίδας. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

· Αύξηση της χρηματοδότησης προς τις σχολικές μονάδες για να καλύπτονται οι ανάγκες σε ρεύμα, θέρμανση.

· Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

· Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο επίδομα στέγασης και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

· Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

· Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξησης της επιδότησης.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

· Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

· Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

· Η συνάντησή μας σήμερα είναι μια καλή αρχή ώστε κανείς να μη μείνει μόνος σε αυτή την επίθεση. Να μην μείνει αναπάντητη η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται στην καθημερινότητα μας.

Το λόγο εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας έλαβε ο Ν. Αίσωπος ο οποίος στήριξε την εισηγητική παρέμβαση και εξέφρασε τις προτάσεις του Συλλόγου. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον Μιμίκο, Γ. Μπαμπά, τον πρόεδρου του σωματείου εργαζομένων στην Κελαϊδίτης ΕΠΕ Κ. Ντούρμα που φώτισαν των αγώνα των επιχειρησιακών σωματείων για ΣΣΕ με αυξήσεις παίρνοντας κουράγιο από τις επιτυχίες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, των εργαζομένων στην Μινέρβα, στην COSCO.

Ιδιαίτερη ήταν η παρέμβαση της Ε. Φιλέρη, μέλος του ΔΣ της Ομάδας Γυναικών Χαλκίδας, που αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, στην ανάγκη για δημόσιους και δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, με εγκαταστάσεις και προσωπικό που να καλύπτουν τις ανάγκες, για παιδικές χαρές σύγχρονες και κατάλληλες, με υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού προσιτές σε όλους.

Παράλληλα το λόγο έλαβαν ο πρόεδρος του παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Δ. Λιάσκος και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΧ Π. Τζουβαράς που αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των συλλογικών διεκδικήσεων αντίστοιχα στους χώρους τους και στην ανάγκη συνέχειας των αγώνων.

Κλείνοντας οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους ώστε να πραγματοποιηθεί πλατιά ενημέρωση, ενίσχυση με όλους τους τρόπους της δράσης σε κάθε χώρο, να γίνει κάλεσμα σε ακόμα περισσότερα σωματεία και φορείς, να δημοσιοποιηθούν στοιχεία επικοινωνίας ώστε να διεκδικήσουμε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας, σε κανέναν μικρό επαγγελματία. Παράλληλα να προγραμματιστεί παρέμβαση στο Δήμο για το ζήτημα των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού, να μην σταλεί κανένα κατασχετήριο από το Δήμο.