Εντυπωσιάζει το πλήθος των δράσεων από το Επιμελητήριο Ευβοίας το 2019-20 : Η Ανασκόπηση από την πρώην Πρόεδρο Βούλα Αγιοστρατίτη

Βούλα Αγιοστρατίτη Επιμελητήριο Εύβοιας

Στο τελευταίο συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ευβοίας, σε ανασκόπηση των δράσεων προχώρησε η Πρώην Πρόεδρος Βούλα Αγιοστρατίτη για την περίοδο 2019-20.

Κορονοϊός: Συνολικά 841 ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ Παρασκευή 23/10/2020

Μια περίοδος γεμάτη από δράσεις που πήγαν την Εύβοια και την επιχειρηματικότητα ένα σκαλί πιο πάνω…

Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από την ομιλία της.

Διαβάστε ολόκληρη την ανασκόπηση όλων των δράσεων του Επιμελητηρίου για το 2019.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το 2019, επικεντρωθήκαμε στους κάτωθι άξονες και δράσεις :

Αρχικά στην κατάκτηση του νησιωτικού χαρακτήρα της Εύβοιας. Αναδείξαμε, διεκδικήσαμε με πείσμα και στο τέλος κατακτήσαμε έναν στόχο – προσωπικό μου όραμα, τη θέση της Εύβοιας στο νησιωτικό χάρτη της χώρας και κατά συνέπεια στη νησιωτική πολιτική της χώρας.

Υλοποιήσαμε στοχευμένες πρωτοβουλίες για την τόνωση της τουριστικής ταυτότητας του Νομού μας και την αναγνωσιμότητα του. Πρωτοβουλίες για την ποιοτική ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Εύβοια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης όλων των φυσικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, μέσα από συνεργασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή, την 1η διοργάνωση του Ιστιοπλοϊκού αγώνα ΄΄ΝΗΣΟΣ ΕΎΒΟΙΑ REGATTA΄΄, Μια ιδέα του Επιμελητηρίου μας εμπνευσμένη αρχικά, από τον Προέδρο του ΣΑΜΕΕ, κ. Θεοδόση Γεωργουλόπουλο, με αφορμή ένα άρθρο του National Geographic το οποίο περιλαμβάνει την Εύβοια στους 10 καλύτερους ιστιοπλοϊκούς προορισμούς στον κόσμο. Μια ιδέα που αγκαλιάστηκε αμέσως και με θέρμη, από όλους τους Συνδιοργανωτές και τους Υποστηρικτές, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον ΟΛΝΕ, το ΣΑΜΕΕ, τους κατά τόπους Δήμους, τα Λιμεναρχεία, Επαγγελματικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και Ναυτικούς Ομίλους Χορηγούς κλπ.

Υλοποιήσαμε στοχευμένα, δράσεις που προήγαγαν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και των προϊόντων μας, με σκοπό αυτές να δραστηριοποιηθούν σε αγορές που προσεγγίσαμε με επιτυχία. Επιδιώξαμε όμως και το άνοιγμα νέων αγορών τέτοιων όμως που έχουν τη δυνατοτητα με αποτελεσματικότητα να υποδεχθούν τα προϊόντα μας.

Διαβήκαμε σταθερά έναν επιλεγμένο δρόμο. Να συνδέσουμε τα προϊόντα μας με την γαστρονομία μας, τον τουρισμό μας και τις επιχειρήσεις μας, προχωρώντας με συνέπεια σε ενέργειες για την προώθηση του ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ. Με σκοπό : Την  ανάδειξη και την προώθηση  της  Εύβοιας  και της Σκύρου ως τόπους με διαχρονικό γαστρονομικό πολιτισμό. Την αναγνώριση των Ευβοϊκών προϊόντων από τον καταναλωτή και τον επισκέπτη. Τη σύνδεση   των παραγωγών   με  την   εστίαση   και  τα τουριστικά καταλύματα. Τη διαφύλαξη του μοναδικού πλούτου συνταγών που χαρακτηρίζουν την Εύβοια και την Σκύρο, ως στοιχεία συνολικής κουλτούρας. Για να τα πέτυχουμε όλα αυτά στο ψηλότερο δυνατό σημείο, και επειδή στην συνολική υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, θα απαιτηθούν πολλαπλές δράσεις όπως, εκπαίδευσης, τηλεοπτικής προβολής, διαφήμισης κλπ, καταθέσαμε πρόταση για την συμμετοχή σε επιδοτούμενο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Αναδείξαμε ωστόσο θέματα όλων των παραγωγικών τάξεων, επιχειρηματικότητας και τοπικής οικονομίας. Διεκδικήσαμε λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα του συνόλου των επιχειρήσεων, διεκδικήσαμε ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον με περισσότερα κίνητρα και με λιγότερες επιβαρύνσεις. 

Διοχετεύσαμε συνεχή και εξειδικευμένη ενημέρωση στους επαγγελματίες και στα μέλη μας, υλοποιώντας σεμινάρια υψηλού επιπέδου κατάρτισης, ώστε να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθουν ανταγωνιστικά στο εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινήσαμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την πραγματοποίηση σε όλο το Νομό σεμιναρίων για την εκτενή και ολιστική εκπαίδευση των επαγγελματιών, στο Στρατηγικό Μάρκετινγκ Υπηρεσιών με ειδίκευση στον Τουρισμό. Για την πραγματοποίηση θεματικών Σεμιναρίων ανά περιοχή του Νομού, ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας, ανάλογα με την ανάγκη αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της.      

Θα ήθελα ιδιαίτερα να αναφερθώ σε μια πρωτοβουλία η οποία αποτελεί ένα προσωπικό μου όραμα ένα προσωπικό μου στοίχημα. Τέλος του 2019, ξεκίνησαν οι ενέργειες για την δημιουργία ενός Εκθεσιακού Χώρου Ιστορίας Βιομηχανίας Εύβοιας στο Επιμελητήριό μας. Το 2020 έγιναν πολλά για την δημιουργία του χώρου, ενώ παράλληλα το Επιμελητήριο μας ανέδειξε μέρος του Μεσαιωνικού τοίχους στο υπόγειο του κτιρίου, ένα φάρο πολιτισμού, και ιστορικής ταυτότητας, ένα σημείο άξιο θαυμασμού και σημείο αναφοράς για την πόλη. Για την ανάδειξη του Μεσαιωνικού τοίχους θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την καίρια συνδρομή τους, την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ και κυρίως την κα Αγγελική Γ. Σίμωση Δρ Αρχαιολόγο, καθώς και τον Διοικητικό μας Σύμβουλο κ. Δημήτρη Βαρελά.

Ευελπιστώ ότι την επόμενη χρονιά, το 2021, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε τελικό στάδιο, τη βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη στην Εύβοια και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα, μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στα χρόνια ευβοϊκής βιομηχανίας και του ευβοϊκού εμπορίου από τις απαρχές τους έως την αποβιομηχάνιση.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΤΟYΣ  2019

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Παρέμβαση για τον συμψηφισμό οφειλών της πολιτείας προς τους επιχειρηματίες με τα χρέη τους. [Τέθηκε σε πολλαπλές συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους]

Προτάσεις στα πλαίσια της συζήτησης για την «διόρθωση» του ψηφισθέντος νόμου που αφορά στον αιγιαλό και την παραλία, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ακτογραμμή του Νομού μας αλλά και του γεγονότος ότι η ακτογραμμή του Νομού μας, αποτελεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα του τουριστικού μας προϊόντος. [Τέθηκαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής]

Παρέμβαση για την Θεσμοθέτηση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν την δυνατότητα να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται, έτσι ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της [Τέθηκε στον Υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας και Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση και στους Βουλευτές του Νομού]

Επίσκεψη του Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτη Σπυρίδων στο Επιμελητήριο μας και συζήτησης με εκπροσώπους της Διοίκησης του Φορέα. Έγινε παρέμβαση ΩΣΤΕ .

 1. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιδοτούν την εργασία ανέργων σε επιχειρήσεις :
 • Nα έχουν διάρκεια 2 τουλάχιστον ετών για να δοθεί πραγματικά η δυνατοτητα στις επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν.
 • Να λειτουργούν με ελκυστικότερους και πιο ευέλικτους όρους για τις επιχειρήσεις.
 1. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιδοτούν την εργασία ανέργων σε φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συμπεριλάβουν και τα Επιμελητήρια, ως φορείς παροχής υψηλού επιπέδου γνώσεων και εμπειρίας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ

Το Επιμελητήριο μας κατ΄ επανάληψη σε κάθε συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας και της Πολιτείας ζήτησε : Τη στήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα του Νομού και της Εξωστρέφειας του / Τη δημιουργία σύγχρονου Οδικού Δικτύου στην Εύβοια / Τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου μας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα γενικού αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον Νομό.

Επίσης παρέμβαση στο Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτη Σπυρίδων για την λειτουργία στην Εύβοια εκπαιδευτικών σχολών του ΟΑΕΔ με κατεύθυνση τα επαγγέλματα που έχει πραγματική ανάγκη η σημερινή αγορά, το νέο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον και επιπλέον οι αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες της Εύβοιας, όπως τα τουριστικά επαγγέλματα.

Ζητήσαμε από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτη Σπυρίδων και πέτυχαμε την ίδρυση στη Χαλκίδα σχολής Αρτοποιών του ΟΑΕΔ., με την συνδρομή και του Γιάννη Παπαθανασίου Προέδρου του Σωματείου Αρτοποιών Ευβοίας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Μετα από επισκέψεις μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και επαφές και συζητήσεις με τον τ. υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φώτη Κουβέλη, διαπίστωσα ότι αιτήματα όπως η Θέσπιση του Μεταφορικού ισοδύναμου για την Εύβοια και η θέσπιση νόμου ώστε η σύνδεση της Εύβοιας με τις Κυκλάδες να ενταχθεί στο δίκτυο των επιδοτούμενων γραμμών, δεν μπορούσαν να εγκριθούν διότι η Εύβοια όπως και η Λευκάδα, συνδεόταν με σταθερή γέφυρα και εξαιτίας αυτού, δεν μπορούσαν να ενταχθούν στη νησιωτική πολιτική της χώρας, ως νησιωτικές περιοχές.

Αμέσως διοργάνωσα, την  Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ, την οποία φιλοξένησε το Επιμελητήριο μας από τις 4-6/10/2019.

Ακολούθησε Εκδήλωση Διευρυμένης Συζήτησης με θέμα ΄΄ Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική́ και Νησιωτικός Χώρος ΄΄ στην Κύμη 5 Δεκεμβρίου 2019, στα πλαίσια των Διευρυμένων Περιφερειακών Διάλογων ΕΣΠΑ 2021-2027.

Συμμετείχα σε πολλαπλές συναντήσεις με την κα Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.

Και ζήτησα :

 • Την θέσπιση του νησιωτικού χαρακτήρα της Εύβοιας και την ένταξη της στη νησιωτική πολιτική της χώρας.
 • Την θέσπιση του Μεταφορικού ισοδύναμου για την Εύβοια.
 • Να μπει η σύνδεση της Εύβοιας με τις Κυκλάδες στο δίκτυο των επιδοτούμενων γραμμών.
 • Κατασκευή και λειτουργία στην Εύβοια, σύγχρονων συγκοινωνιακών δικτύων με ενθάρρυνση και ενίσχυση της χρησιμότητας πολλαπλών και συγχρόνων μέσων εκτός της ακτοπλοΐας όπως υδροπλάνων και ελικοπτέρων, για την κάλυψη ειδικών αναγκών των πολιτών των επισκεπτών και των τουριστών.
 • Μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των πορθμειακών και των ακτοπλοϊκών γραμμών, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία των νησιωτικών περιοχών της χώρας, χωρίς να προκαλεί αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
 • Υλοποίηση Έργων για την ανάπτυξη του Λιμανιού στην Κύμη όπως, • Αναβάθμιση του Λιμανιού.• Σύνδεση με Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σμύρνη.• Αναβάθμιση του οδικού δικτύου Χαλκίδα – Κύμη.
 • Υλοποίηση Έργων για την ανάπτυξη του Λιμανιού στο Μαντούδι όπως • Επιβατικός σταθμός.• Αναβάθμιση του οδικού δικτύου Χαλκίδα – Μαντούδι.• Αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του λιμανιού / Σύνδεση με Θεσσαλονίκη.

Πέτυχαμε.

 • Την ένταξη της Εύβοιας στον νησιωτικό χάρτη της χώρας. Η Εύβοια συμπεριελήφθη πρόσφατα στο θεσμικό πλαίσιο ως νησιωτική περιοχή.
 • Να μπει η σύνδεση της Εύβοιας με τις Κυκλάδες στο δίκτυο των επιδοτούμενων γραμμών.
 • Στο συμβούλιο του ΣΑΣ να συμπεριλαμβάνονται 3 μέλη εκπρόσωποι των διοικήσεων των Επιμελητήριων

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΔΑΝΕΙΑ / ΔΑΝΕΙΑ ΣΥΝ. ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Πολλαπλές συναντήσεις

Για την ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Για την Ρύθμιση των κόκκινων δανείων με τον κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο για τους επιχειρηματίες.

Για την Ρύθμιση των δανείων της Υπό Εκκαθάρισης Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας με όρους διαγραφής τόκων, δυνατότητας διαγραφής κεφαλαίου κατά περίπτωση και δεκαετής παράτασης αποπληρωμής

ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ

Την Εφαρμογή στην πράξη από τις Τράπεζες της υπουργικής απόφασης 2/94253/0025 που επιτρέπει την ρύθμιση των δανείων που τελούν υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με διατήρηση της εγγύησης για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Η απόφαση αυτή είναι σε εφαρμογή ήδη από τις 08.02.2019.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΒΟΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Καρποφόρησαν οι προσπάθειες του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την προβολή και προώθηση των ευβοϊκών προϊόντων στην Δημοτική Αγορά της Γαλλικής Πόλης του Μπελφόρ, με την Υπογραφή της σχετικής Σύμβασης.

Μετά από συναντήσεις με το Δήμαρχο του Μπελφόρ, καταφέραμε τα προιόντα μας να βρίσκονται και να πωλούνται στη Δημοτική αγορά.

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στον επιχειρηματικό κόσμο της ΕΥΒΟΙΑΣ, το Επιμελητήριο πιστεύοντας πως στον εξαιρετικά δύσκολο επιχειρηματικό στίβο, τα πετυχημένα παραδείγματα πρέπει να αναδεικνύονται και να επιβραβεύονται, απένειμε  ενδεικτικά, βραβεία σε επιχειρηματίες της Εύβοιας που διακρίθηκαν για την Εξαίρετη και την Καινοτόμο Επιχειρηματική Δράση τους αναδεικνύοντας τες ως κύριες «πύλες εισόδου» της Ελλάδας σε ένα καλύτερο αύριο. Επιπλέον, επιβράβευσε την πολυετή προσφορά στον Επιμελητηριακό Θεσμό και Την Θεσμική Προσφορά Στον Τόπο μας.

Το Επιμελητήριο Ευβοίας, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας και συντονίστρια την εταιρία Evia Adventure Tours, σε μια από κοινού πρωτοβουλία για την εδραίωση του τουριστικού προϊόντος της Εύβοιας, συνδιοργάνωσαν ημερίδα προώθησης των τοπικών εταιριών εναλλακτικών δραστηριοτήτων, επισκέψιμων οινοποιείων και άλλων επισκέψιμων μονάδων τουριστικού ενδιαφέροντος. Η από κοινού πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με τη μορφή του Συνεδρίου Evia Tourism Workshop 2019 / Adventure Sports & Gastronomy και Β2Β συναντήσεων μεταξύ ξενοδόχων, ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών πρακτόρων με τους παρόχους των δραστηριοτήτων τουρισμού ή των επισκέψιμων εγκαταστάσεων.

H Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κα Ιρίτ Μπεν – Άμπα, επισκέφτηκε το Επιμελητήριο όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πρόεδρο και τα μέλη της ΔΕ. Σε ένα κλίμα πολύ θετικό, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΜΕ Την τουριστική και την παραγωγική ταυτότητα του Νομού μας, μέσα από όλα τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, με άμεσο αποτέλεσμα να συναποφασιστεί η οργάνωση δράσεων στενής συνεργασίας, Επιμελητήριου και Πρεσβείας. οικονομίες και κοινωνίες.

Συμμετοχή του Επιμελητήριου Εύβοιας στην πρωτοβουλία Επαγγελματικών Φορέων της Β. Εύβοιας για την σύσταση ΚοινΣεπ με σκοπό την σύνδεση των Β. Σποράδων με το λιμάνι του Μαντουδίου και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής στα εν λόγω νησιά.

Τις εξαιρετικές προοπτικές των περιοχών Καρύστου και Κύμης για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού παρουσίασε στο Επιμελητήριο Εύβοιας – μετά από έρευνα που εκπόνησε – ομάδα φοιτητών και καθηγητών του γαλλικού πανεπιστημίου του PAU. Η έρευνα υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Επιμελητηρίου και με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού στην Εύβοια – κυρίως εναλλακτικών μορφών, όπως ποδηλασίας, αναρρίχησης, καταδύσεων, ιππασίας κλπ – μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των συγκριτικών φυσικών πλεονεκτημάτων των περιοχών αυτών. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της θα αποτελέσουν για το Φορέα ένα εξαιρετικό και έγκριτο εργαλείο, μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Το πρώτο βήμα έγινε. Το Επιμελητήριο μας το πίστεψε και χρηματοδότησε την μελέτη. Μετά από επίσκεψη μου  στη περιοχή, διαπίστωσα ότι η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί. Έχουν δημιουργηθεί 300 πίστες αναρρίχησης και ευελπιστούν τον Απρίλιο, στη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ, με καλεσμένους τους τρεις πρώτους πρωταθλητές αναρρίχησης.

Tο Επιμελητήριο συνδιοργανωτής στο 1ο Street Food Festival στη Χαλκίδα, σε ένα τριήμερο γεμάτο γευστικές εκπλήξεις.

Tο Επιμελητήριο συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το φεστιβάλ «Passion for EVIA & SKYROS nature-taste-music», στον ελαιώνα 7 στρεμμάτων της «Μανιτάρια Δίρφυς» στο 12ο χλμ. του δρόμου Ν. Αρτάκης – Στενής στην Εύβοια.

Συμβολή του Επιμελητηρίου στη διοργάνωση  – στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης – του 3ήμερου Γαστρονομικού Φεστιβάλ μικρασιατικών γεύσεων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών Κυζικηνών της Νέας Αρτάκης.

Κλιμάκιο του Επιμελητηρίου Ευβοίας στη Σκύρο, για την ανάπτυξη πρωτοβουλίας προβολής στο Εξωτερικό των εναλλακτικών μορφών τουρισμού του Νησιού. Η επίσκεψη των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενοδοχείων Σκύρου, για την συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση REISEN HAMBURG 2020, μία δυναμικά ανερχόμενη Έκθεση (Αμβούργο, στις 5-9 Φεβρουαρίου 2020),  για επαγγελματίες του τουρισμού τόσο στη Γερμανία όσο και σε πολλές άλλες χώρες.

Επίσκεψη του Πρέσβη της Νιγηρίας στην Ελλάδα κου GODFREY AE ODUDIGBO και της συμβούλου της Πρεσβείας σε θέματα πολιτικής και εμπορίου κας MARY OBIOMA OZONWANJI στο Επιμελητήριο μας και συνάντησης με εκπροσώπους του Φορέα. Οι δυο πλευρές αποφάσισαν την υλοποίηση κοινών δράσεων.

Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου γυρίζεται ένα οδοιπορικό στην Εύβοια την ταξιδιωτική σειρά της ΕΤ1 με τίτλο, ΄΄ Η Ζωή Αλλιώς΄΄ .  Η ανεξερεύνητη Εύβοια των τεσσάρων εποχών.  Η Εύβοια που γοητεύει στην τηλεοπτική σειρά ΄΄ Η Ζωή Αλλιώς΄΄ σε μια προσπάθεια για την προβολή του τόπου και την επιμήκυνση της τουριστικής του περιόδου, τη δημοσιογράφο Ίνα Ταράντου. Η σειρά αφιέρωσε τέσσερις εκπομπές στην  Εύβοια (Βόρεια, Νότια, Κεντρική και Περιοχή Κύμης) και μια εκπομπή στη Σκύρο. Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΚΑΤ΄ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤ 1.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Παρέμβαση την Επίλυση του προβλήματος που αφορά το προσωπικό που εργάζεται με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Επιμελητήριο Ευβοίας [Τέθηκε στον Υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας και Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση].

ΗΜΕΡΙΔΕΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Το Επιμελητήριο και η Αναπτυξιακή Διαχειριστική Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας – ΑΝ.ΔΙΑ διοργάνωσαν ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: Παρουσίαση των Δράσεων του ΕΠΑνΕΚ: «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» και «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Την εκδήλωση ενημέρωσης των μαθητών συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο μας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Εύβοιας και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.

Στη Χαλκίδα και με Συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας. Στις εργασίες του Δ.Σ αναλύθηκαν σημαντικά θέματα του κλάδου της αρτοποιίας. Στο επίκεντρο των θεμάτων τέθηκαν τα προβλήματα με το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των αρτοποιών και των περιουσιακών τους στοιχείων. Επίσης το σημαντικό αίτημα του κλάδου για την αλλαγή του νόμου περί κατοχύρωσης της ονομασίας Φούρνου.

Διοργάνωση Εσπερίδας στο Επιμελητήριο με θέμα : ΄΄Οι δυνατότητες εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ΄΄. Οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν σε σημαντικότατα θέματα προώθησης των προϊόντων στις ΗΠΑ, όπως για το σωστό επιχειρηματικό σχεδιασμό, για τα χαρακτηριστικά της Αμερικάνικης αγοράς, για τα τεχνικά ζητήματα πρόσβασης των προϊόντων στις ΗΠΑ, για την ασφάλιση των εξαγωγών στις ΗΠΑ, για τους τρόπους πληρωμής, τον ρόλο των logistics και για τον ρόλο της Ελληνικής Διασποράς.

Έγκυρη ενημέρωση του Επιμελητηρίου στους επιχειρηματίες και στους επαγγελματίες, από τον ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, για το νομοσχέδιο της ρύθμισης των 120 δόσεων προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ.

Ενημερωτική ημερίδα της ΑΑΔΕ στη Σκύρο παρουσία των μελών της ΔΕ του Επιμελητηρίου για την ενημέρωση των επιχειρηματιών και την καταγραφή των αιτημάτων τους.

Εσπερίδα του Επιμελητηρίου προς Τιμή της γυναίκας επιχειρηματία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας ΄΄ Αρέθουσα ΄΄ . Η εκδήλωση υλοποιήθηκε όπως σχεδιάστηκε, με την λήξη της να βοηθήσει σημαντικά γυναίκες όλων των ηλικιών που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, γυναίκες που αγωνίζονται να δυναμώσουν την επιχείρηση τους, γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίσουν. Η Γεωργία Ζούνη, Διδάκτωρ Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ο Brand Strategist Πίτερ Οικονομίδης, μετέφεραν με τις γνώσεις τους όχι μόνο υψηλού επιπέδου ενημέρωση αναφορικά με το τι διαφοροποιεί τις επιτυχημένες επιχειρήσεις από τις υπόλοιπες και πως γίνεται οι γυναίκες να διαπρέψουν, αλλά ταυτόχρονα εμφυσώντας σε αυτές, πάθος για το επιχειρείν, έμπνευση και αισιοδοξία. Στην εκδήλωση έλαβαν χώρα Βραβεύσεις γυναικών από το Επιμελητήριο μας, για την προσφορά τους στην επιχειρηματικότητα.

Το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Διαχειριστική Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας (ΑΝ.ΔΙΑ), ΠΜ του ΕΦΕΠΑΕ και αρμόδια για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, διοργάνωσαν ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση, για την παρουσίαση της Δράσης: 2.β.1.1 «Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την αναβάθμισή τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού» στα πλαίσια του Επιχειρηματικού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2014 – 2020.

Ημερίδα για ένα επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό για τους επαγγελματίες θεματολόγιο, για τα Ηλεκτρονικά βιβλία, το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και το Νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο επίκεντρο των εργασιών της Ημερίδας αλλά και του υψηλού πραγματικά ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων, στάθηκε ως φλέγον και καινοτόμο θέμα, το Μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων. Σημαντικό μέρος της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων αποτέλεσε και το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί, μέσω διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε αυτό, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους. Η σημαντική Ημερίδα συμπλήρωσε τις εργασίες της με την παρουσίαση του Νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου και τις ολοκλήρωσε με τις απαντήσεις των εισηγητών στους επι μέρους προβληματισμούς και σκέψεις που κατέθεσαν οι συμμετέχοντες, κατά το γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ / ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΕΛΩΝ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαγγελματιών υπηρεσιών εστίασης και τουρισμού σε θέματα πρώτων βοηθειών, υλοποιήθηκε ανά την Εύβοια. Τα Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού έγιναν σε μεγάλες πόλεις του Νομού. Πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υγείας, με συνδιοργανωτές το Επιμελητήριο Εύβοιας, το ΕΚΑΒ και Τοπικούς Συλλόγους.

Διοργάνωση επαναλαμβανόμενων στη σειρά εκδηλώσεων κατάρτισης μέσω διαπροσωπικής ενημέρωσης των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών στο Επιμελητήριο, για όλα προγράμματα εργασίας και επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ, όπως αυτά για την προώθηση στην αυτοαπασχόληση και την επιχορήγηση πρόσληψης προσωπικού από επιχειρήσεις. Η διαπροσωπική κατάρτιση έγινε από εργασιακούς σύμβουλους εργοδοτών – στελέχη του ΟΑΕΔ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για την επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα άσκησης σχετικών καθηκόντων στις επιχειρήσεις τους. ( Γ κατηγορία) Υλοποιήθηκαν κατά το έτος 2019,  3 τμήματα στην Ιστιαία Γ επικινδυνότητας ,

1 τμήμα στην Κάρυστο ,1 τμήμα στην Σκύρο και 1 τμήμα  στην Χαλκίδα.

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( Β  κατηγορία ) Υλοποιήθηκαν κατά το έτος 2019,   2 τμήματα στην Ιστιαία Β επικινδυνότητας ,

1 τμήμα στην Κάρυστο και 3 τμήματα στην Χαλκίδα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΦΕΤ

Υλοποιήθηκαν στην Ιστιαία 2 τμήματα και στην 3 Χαλκίδα, ενώ πραγματοποιήθηκαν Εξετάσεις ΕΦΕΤ.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο 6ος Μαθητικός Διαγωνισμός Στερεάς Ελλάδας για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου με την εκδήλωση απονομής των βραβείων, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Στερεάς στη Λαμία. Η όλη εκδήλωση θα παραμείνει αξέχαστη όχι μόνο για την διάχυση ενθουσιασμού, νέων ιδεών και ικανοτήτων από τους μαθητές, αλλά και από την κατάθεση ψυχής, πλούσιων γνώσεων και πρωτόγνωρων εμπειριών από τον επίσημο προσκεκλημένο της, τον διεθνούς κύρους brand strategist Πίτερ Οικονομίδη. Ο κοσμογυρισμένος Έλληνας του marketing (σε κολοσσούς όπως, Pepsi, McCann, Erickson, Coca-Cola, Absolut, η Apple, Chivas Regal,  Citibank, Gillette, L’Oréal, Nestlé, Sony κλπ), τίμησε πραγματικά με την παρουσία του την εκδήλωση, συγκινώντας και καθηλώνοντας με την ομιλία του άπαντες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Το Επιμελητήριο μας και το Σωματείο Αλληλοβοήθειας μελών Επιμελητηρίου Ευβοίας, σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία παράρτημα Χαλκίδας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα γυναίκας στις 8 Μαρτίου, παρείχε την δυνατότητα μαστογραφικού ελέγχου, σε γυναίκες μέλη του Φορέα, χωρίς οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη, για μαστογραφία σε δημόσιο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Συγκεκριμένα :  Κυριακή 3 και Δευτέρα 4 Μαρτίου στα Χάνια Αυλωναρίου. Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Μαρτίου στο Αλιβέρι.   Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Μαρτίου στη Χαλκίδα.

8 Μαρτίου, Διοργάνωση εκδήλωσης – ημερίδας με θέμα: «Καρκίνος Μαστού και Τραχήλου Μήτρας: Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία».

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Το Επιμελητήριο φωτίστηκε μπλε. Στήριξε και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου _Λυκείου Χαλκίδας.

Στην εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό ο μικρός Παναγιώτης Ραφαήλ να μεταβεί στην Βοστώνη και να ακολουθήσει θεραπεία, το Επιμελητήριο ήταν παρόν. Έτσι μια ΟΜΑΔΑ διοργάνωσε από κοινού διάφορες δράσεις για να συμπληρωθεί το ποσό που απαιτούνταν για να πάει ο μικρός στην Αμερική. Διοργανώθηκαν διαφορικές και στοχευμένες δράσεις όπως πολλαπλά bazaar, έρανοι, φιλικοί αγώνες κλπ. Συμπληρώθηκε συνολικά το ποσό των 14.821,78 ευρώ, το οποίο παραδόθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ως Προεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας το έτος 2019, θα ήθελα να ευχαριστήσω, για την συνεργασία στην ευόδωση των πρωτοβουλιών που αναπτύξαμε ως Φορέας και ιδιαίτερα για την υποστήριξη έργων που πραγματικά οραματίστηκα, ως διαφορετικά και πρωτοπόρου ύφους για την περαιτέρω ενδυνάμωση και αλλά και προβολή της ταυτότητας τόσο του Επιμελητηρίου όσο και του τόπου.

Οι ιδέες και οι αποφάσεις, δεν αρκούν. Χρειάζονται χρόνος, κόπος και προσωπική δουλειά.

Ευχαριστώ όλο το ΔΣ, την διευθύντρια και το προσωπικό του Επιμελητηρίου.