in ,

ΕΠΑΛ Ψαχνών: Απολογισμός δράσεων Erasmus του 2022

ΕΠΑΛ Ψαχνών Εύβοια

Με την πραγματοποίηση της τρίτης και τελευταίας κινητικότητας, στη πόλη Μαρσάλα της Σικελίας, την εβδομάδα 26/11/2022-4/12/2022, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα-σύμπραξη Erasmus KA1 Reduce-Reuse-Recycle στο οποίο συμμετείχε το 1ο ΕΠΑΛ Ψαχνών μαζί με το Liceo Statale Pascasino (σχολείο υποδοχής) και το Γαλλικό σχολείο Collège Aimé Césaire με έδρα το  ηφαιστειογενές νησί Réunion (υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό).

Στην τελευταία αυτή κινητικότητα συμμετείχαν 11 μαθητές και 2 συνοδοί εκπαιδευτικοί. Κατά την παραμονή τους στην πόλη Μαρσάλα, οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των Ιταλών μαθητών, ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του σχολείου ενώ συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικές με την ανακύκλωση αλλά και σε πολιτιστικές. Επισκέφτηκαν την Ματζάρα, το Τράπανι τον Σεληνούντα, το Έριτσε. Στο Παλέρμο είδαν το γνωστό θέατρο Massimo, τον
καθεδρικό ναό και το μουσείο μαριονέτας.

ΕΠΑΛ Ψαχνών: Σικελία

Η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2022 με την επίσκεψη 8 Μαθητών και 2 συνοδών εκπαιδευτικών του σχολείου μας καθώς και μαθητών και εκπαιδευτικών του Ιταλικού σχολείου στο νησί Réunion, κάτι που ελάχιστα ευρωπαϊκά σχολεία έχουν πετύχει.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο γαλλικό νησί οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των Γάλλων μαθητών, ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του σχολείου και επισκέφτηκαν: τούνελ λάβας, πάρκο με τροπική βλάστηση, φυτείες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας μιας παγκοσμίως βραβευμένης επιχείρησης καλλιέργειας βανίλιας και κολύμπησαν σε κοραλλιογενή ύφαλο. Επίσης συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικές με το θέμα του προγράμματος. Στην επιστροφή είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στο Παρίσι, στα Ηλύσια Πεδία, καθώς και να ανέβουν στον πύργο του Eiffel.

ΕΠΑΛ Ψαχνών Reunion

Η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος υλοποιήθηκε τον Μάιο του 2022, με υποδοχή και φιλοξενία Ιταλών και Γάλλων εκπαιδευτικών και μαθητών στην Εύβοια.

Κατά την παραμονή τους, οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες μαθητών του σχολείου, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, και συμμετείχαν σε δράσεις σχετικές με το θέμα του προγράμματος, οι οποίες περιελάμβαναν τη γνωριμία με τοπικούς φορείς, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για την τοπική οικονομία.

Στο δημαρχείο συνομίλησαν με το δήμαρχο κο Ψαθά για το πρόβλημα του νερού στην περιοχή. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις επιχειρήσεις «Soya» και «Παλίρροια», καθώς και τα θερμοκήπια της επιχείρησης «Μανιτάρια Δίρφυς».

Έγιναν δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι μαθητές ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, περπάτησαν στο Μοναστηράκι και στο Θησείο, αλλά είχαν και την ευκαιρία να κάνουν πεζοπορία στη Στενή Ευβοίας, μπάνιο στην παραλία Αλυκές και να περιηγηθούν μέσα στην πόλη της Χαλκίδας, παρατηρώντας από κοντά το φαινόμενο Ευρίπου και δοκιμάζοντας το τοπικό σουβλάκι.

ΕΠΑΛ Ψαχνών Εύβοια

Εκτός από τις κινητικότητες στα πλαίσια της παραπάνω σύμπραξης τύπου ΚΑ2, το σχολείο, μέσα στο 2022, πραγματοποίησε και κινητικότητα ΚΑ1 τεχνικής εκπαίδευσης στην Βαλένθια Ισπανίας για 16 ημέρες την περίοδο 24/7/2022-8/8/2022.

Στην κινητικότητα συμμετείχαν 18 μαθητές και 2 συνοδοί εκπαιδευτικοί. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Επιχειρηματική Αξιοποίηση Έξυπνων Κινητών και Υπηρεσιών Cloud Computing».

Κατά την παραμονή τους στην πόλη Guardamar παρακολούθησαν μαθήματα στον φορέα υποδοχής «IES Encante», δημιούργησαν δικό τους εκπαιδευτικό e-shop, παρουσίασαν τις δημιουργίες τους και έλαβαν τα πιστοποιητικά τους.

Στο πανεπιστήμιο του Alicante είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από αρμόδιους καθηγητές του πανεπιστημίου για θέματα multimedia, wifi, wired network, servers, UACLoud, institutional website στην περίπτωση πολλών χρηστών (πάνω από 25000 χρήστες -φοιτητές και καθηγητές).

Στα γραφεία της Ελληνικής κοινότητας του Alicante ενημερώθηκαν για τους Έλληνες ομογενείς που ζουν εκεί αλλά παρακολούθησαν και παρουσίαση από ειδικούς για θέματα του ευρωπαϊκού οργανισμού διανοητικής ιδιοκτησίας EUIPO.

Ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο της διεθνούς φήμης εταιρείας κατασκευής επαγγελματικών υποδημάτων και διχτυών PANTER και ενημερώθηκαν για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην ιχνηλασιμότητα στα συστήματα παραγωγής.

Επισκέφτηκαν τις γειτονικές πόλεις Murcia και Elche. Είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις τοπικές γιορτές Moros y Cristianos που γίνονται σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της περιοχής.

Κατά την παραμονή τους στην Βαλένθια επισκέφτηκαν τα γραφεία του Ελληνικού προξενείου, όπου ενημερωθήκαν για τις αρμοδιότητες του πρόξενου καθώς και επιχείρηση εστίασης ελληνικής ιδιοκτησίας και πληροφορήθηκαν από τον Έλληνα επιχειρηματία τα προβλήματα και τις προοπτικές δημιουργίας επιχείρησης σε ξένη χώρα.

Είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το ωκεανογραφικό μουσείο της Βαλένθια και το μουσείο επιστημών. Πραγματοποίησαν εκδρομές στην πανέμορφη παραλία Malvarrosa της Βαλένθια και στους καταρράκτες στην πόλη Buñol όπου κολύμπησαν.

ΕΠΑΛ Ψαχνών

Ευχόμαστε το 2023 να είναι το ίδιο ή και περισσότερο πλούσιο σε κινητικότητες για το σχολείο μας.
Όλες οι δράσεις του σχολείου συγχρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή του ανωτέρω δελτίου τύπου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό.

Ευρωπαϊκή Ένωση

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε Επίσης

Βρείτε όλες τις ειδήσεις του eviathema.gr στο Google News

Κιάνου Ριβς

Θύμα απάτης 55χρονη: Έδωσε 150.000 ευρώ για να «επενδύσει»… σε ταινία με τον Κιάνου Ριβς

08 Σεπτεμβρίου 1960: Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος Χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα